OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Κ. Νικολάκου: «Λίμνη Τάκα – Όχι άλλα ψέματα»!

Θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με τίτλο: «Λίμνη Τάκα – Όχι άλλα ψέματα», κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου  Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα για την Περιφέρεια μας, όπου σε συνδυασμό με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής οδηγούμαστε σε επικίνδυνες και πιθανόν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Στον τομέα αυτό εντάσσονται και τα σημαντικά έργα άρδευσης, αφού συνεχώς οι ποσότητες των νερών ελαττώνονται και καμία υποδομή δεν ολοκληρώνεται.

Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα έχουν γίνει δημόσιες δεσμευτικές δηλώσεις από τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση των έργων του ταμιευτήρα της λίμνης Τάκα και συγκεκριμένα την ένταξη και την δημοπράτηση του έργου: «Αρδευτικά Δίκτυα Τάκας Ν. Αρκαδίας».

Στα εγκαίνια της 52ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας στις 14 Αυγούστου 2024, ο κ. Πτωχός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Μέχρι τον Οκτώβριο, θεωρώ ότι θα έχει βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για τα αρδευτικά δίκτυα της λίμνης Τάκα».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη σε όλους τους παρευρισκόμενους που γνωρίζουν τις εξελίξεις σχετικά με το έργο, με δεδομένο ότι από τις 2 Ιουλίου 2019, με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη, το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Τάκας Ν. Αρκαδίας», με κωδικό ΟΠΣΑΑ: 0011246268, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), συνολικού προϋπολογισμού 20.050.000€.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου οριζόταν η 31/12/2023.
Ακολούθησε μεγάλος αριθμός τροποποιήσεων της ανωτέρω απόφασης, σε ό,τι αφορούσε την παράταση του χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και της κύριας νομικής δέσμευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την 5 η τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης ένταξης, αυξήθηκε και ο προϋπολογισμός του έργου από 24.500.000€ στα 26.100.000€.
Καθ’όλη την διάρκεια των παρατάσεων και μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι δημόσιες δηλώσεις των υπεύθυνων Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι συνεχώς εξήγγειλαν τις δήθεν ημερομηνίες δημοπράτησης του έργου.

Εξαγγέλθηκαν λοιπόν από επίσημα και αρμόδια Κυβερνητικά και Αυτοδιοικητικά χείλη ως ημερομηνίες δημοπράτησης, το Καλοκαίρι του 2020, η Άνοιξη του 2021, ο Φεβρουάριος του 2022 και το Φθινόπωρο του 2023(!).
Η τελευταία εξαγγελία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημητρίου Παπαγιαννίδη ανέφερε ότι τα αρδευτικά δίκτυα θα δημοπρατηθούν τον Ιανουάριου του 2024, δηλώνοντας μάλιστα ότι εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Τρίπολης να ανακοινώσει και επίσημα αυτή την ημερομηνία.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι ανωτέρω ημερομηνίες ήταν απλώς εμπαιγμός των πολιτών της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου και δεν στηρίζονταν σε κανένα απολύτως ρεαλιστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για την υλοποίηση του έργου.

Στην προηγούμενη Περιφερειακή θητεία μάλιστα, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανήκει στην νυν Περιφερειακή Αρχή, παρακολουθήσαμε ένα «σήριαλ» πολλών επεισοδίων για την λειτουργία του υδατοδρομίου στην λίμνη Τάκα καθώς και την ίδρυση αντίστοιχου ιστιοπλοϊκού ομίλου.

Δαπανήθηκαν σχεδόν 1.000.000€, για την φύτευση χιλίων (1.000) δέντρων (!), για την οδοστρωσία και την ασφαλτόστρωση περιμετρικά του δρόμου της λίμνης, έργα τα οποία παρουσίασαν τεράστια τεχνικά προβλήματα, τοποθετήθηκαν ελάχιστα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, χωρίς ουδέποτε να γίνει απολογισμός για την σκοπιμότητα αυτών των δράσεων.

Ο κ. Περιφερειάρχης λοιπόν, οφείλει να ξεκαθαρίσει:

-Tι ακριβώς εννοούσε όταν δήλωνε στα εγκαίνια της έκθεσης, ότι αναζητά εργαλείο για την χρηματοδότηση του έργου;
-Έχει γίνει δέσμευση των 26.100.0000€ και από ποιο πρόγραμμα;
-Υπάρχει χρονοδιάγραμμα που να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα;

Οφείλουμε να σταματήσουμε τα «παραμύθια» και να μιλήσουμε στους πολίτες με την γλώσσα της αλήθειας. Ο εμπαιγμός πλέον για το συγκεκριμένο έργο ξεπέρασε τα όρια.

 

Σχετικά Άρθρα

Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ: “Ενδεχομένως διανύουμε την χρονιά επιδημίας ιού του Δυτικού Νείλου”

otavoice

ΠΚΜ: Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο.2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας

otavoice

Αδελφοποιήθηκαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γερακαριού και Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας

otavoice

Δ. Χανίων: Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στις καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

otavoice

Με θλίψη αποχαιρέτησε το Χαλάνδρι τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ, Σπύρο Κάζο

otavoice

Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου: «Όχι» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά

otavoice