OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Kινητοποίηση για το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας – «Ζούμε με τον φόβο και το άγχος μην αρρωστήσουμε»

Κοινό μήνυμα διεκδίκησης ενός λειτουργικού Κέντρου Υγείας που να είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας και με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εξέπεμψαν οι δεκάδες κάτοικοι των περιοχών της Επαρχίας Ολυμπίας αλλά και όλοι οι επίσημοι φορείς που έδωσαν το παρών το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, δίνοντας παράλληλα και την υπόσχεση πως δε θα σταματήσουν έως ότου το αίτημά τους ικανοποιηθεί πλήρως.

Η «κραυγή απόγνωσης» των κατοίκων και η μεγάλη παρουσία τους στην πρωτόγνωρη αυτή συγκέντρωση που αποτελεί πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι που ζουν στην Ανδρίτσαινα και τις όμορες περιοχές αλλά και την ανάγκη άμεσης επίλυσης του. Οι υπάρχουσες υποδομές όπως πολλάκις αναφέρθηκε στη συγκέντρωση βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ωστόσο το κομμάτι του παζλ που λείπει φαίνεται να είναι αυτό του προσωπικού του κέντρου υγείας, όπου και παρατηρείται υποστελέχωση σε μεγάλο βαθμό που έχει οδηγήσει την δομή πρωτοβάθμιας υγείας να μη λειτουργεί το Σαββατοκύριακο.

Προβληματίζει η υπάρχουσα κατάσταση

Ο προβληματισμός των κατοίκων για τη μη λειτουργία του Κέντρου Υγείας το Σαββατοκύριακο είναι έκδηλος, αφού η κατάσταση αυτή τους αφήνει εκτεθειμένους σε περίπτωση που κάτι σοβαρό συμβεί σε κάποιον από αυτούς. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ένα έκτακτο περιστατικό απουσιάζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, η απουσία ασθενοφόρου για την άμεση μεταφορά ασθενών αλλά και το κακό οδικό δίκτυο που εμποδίζει την άμεση έλευση ενός άλλου ασθενοφόρου από τον Πύργο, δημιουργούν τη σοβαρή αυτή κατάσταση.

«Η περιοχή δεν έχει υγεία και πεθαίνουν άνθρωποι»

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο οποίος έκανε έκκληση προς κάθε αρμόδια αρχή αλλά και την ίδια την κυβέρνηση να δώσει λύση. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δε λειτουργεί το Κέντρο Υγείας το Σαββατοκύριακο. Η υγεία απουσιάζει από την περιοχή της Επαρχίας Ολυμπίας. Δεν έχουμε ασθενοφόρα και για να έρθει κάποιο πρέπει να λάβουμε υπόψη το κακό οδικό δίκτυο. Όπως είναι λογικό, οι ασθενείς έχουν καταλήξει στον Άγιο Πέτρο. Παρακαλώ από τον πρωθυπουργό μέχρι τους κατώτερους υπεύθυνους, να καταλάβουν ότι η περιοχή δεν έχει υγεία και πεθαίνουν άνθρωποι. Βγάζω κραυγή αγωνίας. Μεταφέρουμε ανθρώπους με τις καρότσες των φορτηγών στα νοσοκομεία. Απαιτούμε κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία ανοιχτά, καθώς και ασθενοφόρα.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος Συλλόγου Δαφνουλέων Γιώργος Παπαδημητρίου, συμφώνησε με όσα προείπε ο πρόεδρος και έκανε λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής μέσα από την υγεία. Ειδικότερα τόνισε: «Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής περνάει μέσα από την υγεία. Πρέπει να καταλάβουν οι καρεκλοκένταυροι της Ηλείας πως η υγεία δεν κοστολογείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας. Να καταλάβουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε πιο έντονο ρυθμό μελλοντικά. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις είναι σε όλους τους χώρους και απευθυνόμαστε στους σκεπτόμενους πολίτες και όσους θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα αγωνιστούμε με κοινή φωνή και στρατηγική. Θα μας βρουν μπροστά τους».

«Είναι εύλογο το αίτημα των κατοίκων για παρουσία ιατρών»

Από την πλευρά του, ο μοναδικός κοινοβουλευτικός που έδωσε το παρών, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, τέθηκε στο πλευρό των πολιτών και σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας έχει περιέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση που οφείλεται στην υποστελέχωση που έχει οδηγήσει στη μη λειτουργία του τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, επεσήμανε πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ανάγκη την παρουσία ιατρού λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και έκανε λόγω για δυσλειτουργίες στη μεταφορά ατόμων με ασθενοφόρα. Ταυτόχρονα, εστίασε στις ενέργειες του κόμματός του με πολλές ερωτήσεις και αναφορές για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. «Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι εύλογο το αίτημα των κατοίκων για παρουσία ιατρών, παρουσία και υποστήριξη ιατροφαρμακευτική και νοσηλεία όσο χρειαστεί για την πρώτη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών εδώ στην περιοχή, εξυπηρετώντας έτσι πολλά χωριά της περιοχής», ανέφερε συγκεκριμένα. Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας σωστά και ο κόσμος να νιώθει ότι έχει υποστήριξη και αντιμετωπίζεται ως ίσος από την πολιτεία..

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει πολύ γρήγορα να λυθεί»

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε ως μία «κραυγή απελπισίας» την κινητοποίηση, θεωρώντας πως είναι απαράδεκτο σε περιοχή με τόσο κόσμο να υπάρχει Κέντρο Υγείας κλειστό. Δήλωσε μάλιστα άγνοια για το σκεπτικό κλεισίματος του Κέντρου Υγείας τα Σαββατοκύριακα από πλευράς 6ης ΥΠΕ. «Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους εάν τους συμβεί κάτι; Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει πολύ γρήγορα να λυθεί. Δεν είναι πλέον δικαιολογία ότι δεν έχουμε γιατρούς», υπογράμμισε. Συνέχισε δε αναφέροντας πως το Κέντρο έχει ανάγκη για γιατρούς και όχι για συντήρηση του κτιρίου που είναι σε καλή κατάσταση, σημειώνοντας πως σε οποιαδήποτε τέτοια ανάγκη ο δήμος θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί. «Γιατρούς θέλουμε και πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος, όπως πρέπει να το καταλάβουν και όλοι οι φορείς ότι χρειαζόμαστε το ασθενοφόρο. Είναι κάτι που θα σώσει πραγματικά ζωές», είπε κλείνοντας.

Οι δεσμεύσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βασιλόπουλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεσμεύτηκε να φέρει στην περιοχή ασθενοφόρο που προέρχεται από δωρεά από το 2007 και το οποίο παραμένει αχρησιμοποίητο μαζί με οδηγούς, ενώ αναλαμβάνει να εξοπλίσει το Κέντρο Υγείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η τηλεϊατρική, καθώς και να εξοπλίσει με ότι άλλο χρειάζεται με προσωπικά του έξοδα. Πρότεινε δε να οριστεί το συντομότερο δυνατό μια ημερομηνία και με κοινή απόφαση να μεταβεί μεγάλος αριθμός ατόμων έξω από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να «σηκώσουν δυο γιατρούς για να τους φέρουν εδώ». «Εμείς ως περιφέρεια θα πιέσουμε το υπουργείο να έρθουν δύο γιατροί το συντομότερο τώρα που έγινε άγονη η γραμμή και υπάρχει η ευκαιρία να έρθουν. Θα βάλουμε πλάτη ώστε το Κέντρο Υγείας να γίνει ξανά όπως πριν», κατέληξε.

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις

Η κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου φαίνεται πως είχε θετικό αντίκτυπο στον περισσότερο κόσμο, που βλέπει πως με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας γίνονται ενέργειες για τη διεκδίκηση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, πολλοί κατέθεσαν αποκλειστικά την άποψή τους στην «Π» τόσο για την κινητοποίηση, όσο και για την ανάγκη να εισακουστούν οι επιθυμίες τους και να επιλυθούν τα όποια ζητήματα.

«Να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς»

Ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για θέματα υγείας στο νομό Ηλείας, Γιώργος Παναγούλιας, επικεντρώθηκε στη σημασία της κινητοποίησης που εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και των αναγκών τους, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ως Περιφέρεια θα είναι αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας. «Πρότεινα να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, μιας και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Να έρθουν στον ορεινό όγκο έχοντας εξασφαλίσει κίνητρα όπως διαμονή, φαγητό και άλλα, γιατί πραγματικά είναι αντικίνητρο η απόσταση και η διαβίωση. Θα προσπαθήσουμε ακόμα να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος για να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια. Αν όλοι οι φορείς βοηθήσουν, πιστεύω θα έχουμε αποτέλεσμα», έκλεισε.

Δήμητρα Μπασκόζου-Πρόεδρος Τ.Κ. Ανδρίτσαινας

«Ευχαριστούμε όσους συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα. Θεωρώ πως το κράτος λειτουργεί λες και είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πιστεύω ο αγώνας μας να έχει θετική κατάληξη και το Κέντρο Υγείας να παραμείνει ανοιχτό. Ζούμε με το φόβο και το άγχος μην αρρωστήσουμε ή πάθουμε κάτι το Σαββατοκύριακο».

Αλέξης Καρακατσάνης-Εφημέριος στην Ανδρίτσαινα 23 χρόνια

«Είμαι ικανοποιημένος που είδα τέτοια κινητοποίηση, γιατί ο κόσμος αφυπνίζεται σιγά σιγά και πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας εκεί που έχουν φτάσει πλέον. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα εισακουστούμε. Είμαι μέλος ενός ιδρύματος με το οποίο έχουμε κάνει πολλές δωρεές στο Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν όλα τα μηχανήματα, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί για να τα αξιοποιήσουν. Εάν υπάρχουν ιατροί και όρεξη, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Χρήστος-Αργύρης Αργυρόπουλος-Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου 46 χρόνια

«Τα καλοκαίρια πάντοτε έρχομαι στην Ανδρίτσαινα, γιατί αγαπώ τον τόπο στον οποίο πήγα σχολείο και μεγάλωσα. Αποτελεί πραγματικά τεράστια απώλεια η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και ιδιαίτερα η μη λειτουργία του τα Σαββατοκύριακα. Είναι σοβαρό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία οι ιθύνοντες και να το λύσουν».

Ιωάννης Ρέππας-Αντιδήμαρχος δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού

«Έρχομαι τακτικά κάθε καλοκαίρι, μιας και έλκω την καταγωγή μου από εδώ (Συνοικισμός Μυλών). Συγχαίρω την Ομοσπονδία για την κινητοποίηση, διότι πράγματι είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της περιοχής. Έχουμε φτάσει στο σημείο η Ορεινή Ολυμπία να μην έχει δήμο. Μας ερήμωσαν. Τα παιδιά αντιδρούν και κάνουν ό,τι μπορούν. Παλεύουμε πάντα για το καλύτερο».

Νίκος Δαβηλιάς-Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Μηλιωτών

«Είμαι μόνιμος κάτοικος στην περιοχή και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Κέντρο Υγείας που κλείνει κάθε Παρασκευή και ανοίγει Δευτέρα, λες και είναι εμπορικό κατάστημα. Αν τύχει κάτι δεν προλαβαίνουμε να πάμε ούτε στον Πύργο, ούτε στην Τρίπολη. Έχουμε ανάγκη ένα Κέντρο Υγείας τουλάχιστον για τις πρώτες βοήθειες. Κάνουμε αυτή τη διαμαρτυρία για να ακουστούμε. Το Κέντρο Υγείας πρέπει να επανδρωθεί και να έχει συνέχεια η λειτουργία του. Είναι πολλά τα χωριά που επωφελούνται από αυτό. Είμαστε αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι. Δεν είναι καταστάσεις σωστές εν έτει 2024».

Σχετικά Άρθρα

Δημοτική Αρχή Πετρούπολης: Όχι στις συγχωνεύσεις, καμιά μετακίνηση μαθητή

otavoice

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Τριπόλεως(3/9/2024)

otavoice

Δ. Εορδαίας: Στο Πνευματικό Κέντρο λήγουν σήμερα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις “Κώστας Διαμαντίδης”

otavoice

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Πατρέων

otavoice

ΠΚΜ: Σε επιφυλακή για την επιδείνωση του καιρού -Οδηγίες στους πολίτες

otavoice

Δ. Καρδίτσας: Ντόρτια, Λέλουδα κι Εξάρες – Από τον Αττίκ έως τον Τσιτσάνη

otavoice