OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΛΑΣΥ Αττικής: Κηφισός και αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής

 Το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και της κατάστασης του Κηφισού, θέτει για άλλη μια φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη.

Ο Κηφισός, στον οποίο παροχετεύεται το 70% των υδάτων της Αττικής, για 20 και πλέον χρόνια δεν έχει συντηρηθεί και δεν έχει καθαριστεί. Παρά το ότι η έγκριση για προσφυγή σε διαπραγμάτευση (ούτε καν διαγωνισμός) ξεκίνησε στις 31 Οκτώβρη του 2023, μόλις την 1.8.2024, δηλαδή μετά από 9 μήνες, υπογράφηκε σύμβαση από την Περιφέρεια με ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να καθαριστούν εντός 3 μηνών, ενώ θα είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου δηλαδή, τα πλακοσκεπή τμήματα. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης ομολογεί ότι είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση μέσα στα τμήματα αυτά, ώστε χρειάζεται να απομακρυνθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα που εκτελούν τις εργασίες καθαρισμού. Βεβαίως και στα μη καλυμμένα τμήματα του ποταμού υπάρχει μεγάλος όγκος φερτών υλικών, δέντρα κ.α., με ορατό τον κίνδυνο ανάσχεσης των υδάτων και πρόσκλησης καταστροφών στις περιοχές που διατρέχει ο Κηφισός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Και στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 επισημάναμε για μια ακόμα φορά ότι ο Κηφισός είναι αφημένος στην τύχη του και μαζί ο λαός της Αττικής, ζητώντας τη λήψη μέτρων για να μη ζήσουμε μία «νέα Μάνδρα».

Είχαμε επίσης επισημάνει, μετά και από δημοσιεύματα της ίδια περιόδου (Αύγουστος 2023), τα φαινόμενα διάβρωσης και τους κινδύνους για τη στατικότητα των πλευρικών τοιχίων και του οδοστρώματος. Για τα οξυμένα αυτά ζητήματα δεν έχει γίνει το παραμικρό από κυβέρνηση και Περιφέρεια, ακόμα και μετά την κήρυξη 24 Δήμων που τους διαπερνά ο Κηφισός σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τον Οκτώβρη του 2023.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι ανακηρύχθηκε μειοδότης για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Με άλλα λόγια ο καθαρισμός τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Και τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η Αττική παραμένει αθωράκιστη μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Και γι’ αυτό δε φταίει ο κακός μας ο καιρός, ούτε το κακό μας ριζικό. Είναι απότοκο μιας πολιτικής που λογαριάζει την προστασία της ζωής του λαού ως κόστος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, που μεταξύ άλλων θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λένε στην ουσία κυνικά «όπου συμφέρει να αποζημιώνεις, μην κάνεις αντιπλημμυρικά έργα». Γι’ αυτό και τα έργα αυτά είτε δεν είναι επιλέξιμα, είτε γίνονται αποσπασματικά, μεταφέροντας συχνά το πρόβλημα παρακάτω, με προδιαγραφές που δεν εξασφαλίζουν την ουσιαστική προστασία.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής στην περιοχή της Αττικής. Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας στην Αττική θα απαιτούσε, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένη μελέτη του συνόλου των δεδομένων της κάθε υδρολογικής λεκάνης από τους ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του όρους Αιγάλεω (ανάντη), μέχρι το παράκτιο μέτωπό της (κατάντη), με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία και αξιόπιστα βροχομετρικά δεδομένα, επανέλεγχο των ήδη διευθετημένων μεγάλων υδατορεμάτων.

Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικης, οι περιφερειακές αρχές τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια για τα αντιπλημμυρικά έργα διαθέτουν κάτω από το 3%. Επιπλέον με τις διαθέσιμες πιστώσεις τα όποια έργα είναι σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν με ρυθμούς χελώνας.

Έχοντας μπροστά το χειμώνα ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή ποια επείγοντα μέτρα θα ληφθούν για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου, δεδομένου ότι υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και την αποψίλωση των ορεινών όγκων;

Σχετικά Άρθρα

Αμεσα μέτρα από τον Δήμο Τρικκαίων για το «σκαθάρι της μουριάς»

otavoice

Δ.Παιανίας: Εργα ύψους 200.000 ευρώ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

otavoice

Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ- ΔΕΥΑ Λαμίας, για την άρδευση των καλλιεργειών

otavoice

Στη σύσκεψη για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών της Β.Α. Αττικής, η δήμαρχος Πεντέλης

otavoice

Δ.Σερρών: Νέος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών

otavoice

Ο Δήμος Αγιάς απέβαλε ιδιοκτήτρια λούνα παρκ από το παζάρι – Η ίδια έχει κατακυρωθεί στη Λάρισα

otavoice