OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Νέα έργα και δράσεις στη συνάντηση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με την Υπουργό Πολιτισμού

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ήταν τα έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο μέσα από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κοινός στόχος είναι η χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων για την:

-Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη εμβληματικών κηρυγμένων μνημείων.
-Ανάδειξη και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων.
-Ενίσχυση μουσειακών υποδομών και συλλογών.
-Δημιουργία νέων πολιτιστικών υποδομών και διαδρομών.

Για την ωρίμαση αυτών των έργων έχουν ήδη εκπονήσει ή εκπονούν μελέτες οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, όπως επίσης οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Δήμοι και φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έχει υπογράψει την πρόσκληση χρηματοδότησης έργων προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης πολιτιστικών υποδομών, από το «Στερεά Ελλάδα 2021-2027» με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ και έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για την ένταξη έργων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, εξετάστηκε και η πορεία έργων που ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού  και την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως η αποκατάσταση μνημείων και η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, αλλά και δράσεων όπως η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» Οιδίπους.

«Σε έναν τόπο με 2 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περισσότερους από 1.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, 40 μουσεία, 16 χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς και περισσότερους από 200 χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, είναι καθήκον μας και υψηλή μας προτεραιότητα η προστασία, ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Εργαζόμαστε μεθοδικά και άοκνα σε αυτήν την κατεύθυνση με πολύτιμο σύμμαχο μας την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μαζί, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας, τα επόμενα έργα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο μας ΕΣΠΑ για να μπουν στο στάδιο της υλοποίησης και να αναδείξουν περαιτέρω τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε ήδη κοινοποιήσει πρόσκληση χρηματοδότησης έργων ύψους 10.000.000 ευρώ και αναμένουμε προτάσεις ένταξης έργων με μελέτες που εκπονούνται από τις υπηρεσίες μας και από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά τόνισε: «Η σπάνια Πολιτιστική Κληρονομιά της Περιφέρειας μας, ένα ανεκτίμητο ψηφιδωτό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης, κληρονομιά από τις προηγούμενες γενιές και κληροδότημα για τις επόμενες, μας φορτίζει με την ευθύνη της διατήρησης, της διαφύλαξης αλλά και της ανάδειξής της ταυτόχρονα και αισθανόμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

»Σύμμαχος, στην προσπάθειά μας αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, με την οποία σε συνάντηση εργασίας, από κοινού με τον Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανό, καθορίσαμε τους βασικούς άξονες μιας ολιστικής και ταυτόχρονα πολυσυμμετοχικής προσέγγισης, για την επιπλέον ανάπτυξη, προστασία και φυσικά την προβολή του πολύτιμου Πολιτιστικού θησαυρού μας».

Σχετικά Άρθρα

Βόλος: Και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών

otavoice

Δ.Παπάγου-Χολαργού: Σημαντική Οικονομική Ελάφρυνση μέσω Αναχρηματοδότησης Δανείων

otavoice

Οξύνεται η κόντρα Δημάρχου Βόλου και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας – Νέα ανακοίνωση Μπέου

otavoice

Δήμαρχος Παγγαίου: “Μετά από συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να περιοριστεί η πυρκαγιά”

otavoice

Ο δήμος Σικυωνίων παράδειγμα που αντιστέκεται στη λειψυδρία

otavoice

Δ.Ρεθύμνης: Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων-περιβάλλοντος χώρου του φρουρίου φορτέτζα

otavoice