OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

O Τ. Τσιαπλές για τα σοβαρά προβλήματα του ΕΑΚ Λάρισας στο Αλκαζάρ και στη Νεάπολη

Θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, για τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας στο Αλκαζάρ και στη Νεάπολη,  κατέθεσε ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.

Κύριε περιφερειάρχη

Στις 30/10/2023 ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας, ότι κλείνουν οι εγκαταστάσεις του Α΄ πυρήνα στο «Αλκαζάρ», εξ΄αιτίας σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας που αναδείχθηκαν απο σχετική μελέτη, στις βασικές του εγκαταστάσεις, όπως στο στάδιο Αλκαζάρ που είναι κατασκευασμένο τμηματικά από το 1959, το κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε το 1969, αλλά και το κλειστό κολυμβητήριο που κατασκευάστηκε το 1985. Να σημειωθεί ότι καμιά από τις προαναφερόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχει οικοδομική άδεια.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε πρόβλημα στατικότητας των κερκίδων του σταδίου Αλκαζάρ και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να φιλοξενήσει διοργανώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το πόρισμα προτείνει μια σειρά από επεμβάσεις ενίσχυσης των κερκίδων με τσιμεντοενέσεις, κλπ. καθώς κάτω απ’ αυτές βρίσκονται τα αποδυτήρια του σταδίου και η αίθουσα κλειστού στίβου και Τάε Κβο Ντο.
Επίσης το κλειστό γυμναστήριο χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για λειτουργία, καθώς το υλικό ‘’ντέξιον’’ από το οποίο είναι κατασκευασμένο η οροφή και οι υπόλοιπες μεταλλικές του κατασκευές, όπως οι κερκίδες και άλλοι βοηθητικοί χώροι, αποδυτήρια, είναι φθαρμένα. Στο κλειστό γυμναστήριο φιλοξενούνταν δεκάδες ομάδες βόλεϊ, μπάσκετ και χάντμπολ της πόλης. Ενώ οι αντίστοιχες ομοσπονδίες τους διοργάνωναν τα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα. Το πόρισμα της μελέτης ζητά την πλήρη κατεδάφισή του.

Επίσης το κλειστό κολυμβητήριο παρουσιάζει ζητήματα στατικότητας της κερκίδας κάτω από την οποία βρίσκονται τα αποδυτήρια. Ενώ η στέγη του βρίσκεται στα όρια αντοχής της και οι υδατοδεξαμενές του έχουν διαρροές.

Τέλος προβλήματα εντοπίζονται και στον Β’ Πυρήνα του ΕΑΚΛ στη Νεάπολη Λάρισας, όπου το παλέ ντε σπορ 4.000 θεατών, αν και χτισμένο το 1996, δεν έχει επίσης οικοδομική άδεια, ενώ προβλήματα έχει και με την πυρασφάλειά του, καθώς με βάση τους πιο αυστηρούς κανονισμούς η εγκατάσταση έπρεπε να διαθέτει περισσότερες εξόδους διαφυγής. Με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται τα πρωταθλήματα ούτε σ’ αυτό το χώρο.

Επιπλέον σ’ αυτό το πολύπαθο κλειστό, το 2009 οι κατασκευαστές και η ιδιοκτησία της «Γήπεδο Α.Ε.», κατά την κατασκευή των βοηθητικών χώρων του νεόκτιστου τότε «ΑΕΛ Αρένα», κατέστρεψαν τις εξωτερικές μονάδες ψύξης και από τότε δεν έγινε η αποκατάσταση της ζημιάς, χωρίς οι κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές να το ζητήσουν, με αποτέλεσμα τα γνωστά στο πανελλήνιο γεγονότα, να μην έχει ουσιαστικά κλιματισμό, όταν φιλοξένησε καλοκαιρινούς μήνες αγώνες της Εθνικής Ανδρών μπάσκετ, όπως και στην Α1. Ενώ τους παραχωρήθηκε και ο υπαίθριος χώρος πάρκινγκ του παλέ ντε σπορ.

Το «λουκέτο» στις βασικές αθλητικές υποδομές της Λάρισας έχει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, των διορισμένων απ’ αυτές διοικήσεων, αλλά και δημοτικών-περιφερειακών αρχών που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, δεν πήραν, ούτε διεκδίκησαν (περιφέρεια, δήμος) τα απαραίτητα μέτρα. Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων, δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής επιλογής των εκάστοτε κυβερνήσεων, που θέτει για άλλη μια φορά στο ζύγι «κόστους-οφέλους» τις λαϊκές ανάγκες.
Γι’ αυτό εδώ και χρόνια το ΕΑΚΛ είναι υποστελεχωμένο και η πενιχρή του χρηματοδότηση από την ΓΓΑ δεν φτάνει ούτε για τα λειτουργικά του έξοδα. Έτσι σήμερα οι τεράστιοι χώροι των δυο πυρήνων σε Αλκαζάρ, Νεάπολη και Αγ. Θωμά, λειτουργούν με το φιλότιμο των 17 υπαλλήλων (10 μόνιμων και 7 συμβασιούχων 55+), αν και το οργανόγραμμα προβλέπει 30 οργανικές θέσεις.

Η κατάσταση αυτή με τις επικίνδυνες και κλειστές, αθλητικές υποδομές και η δήθεν ‘’ευαισθησία’’ της κυβέρνησης, υποκρύπτει και τους μελλοντικούς στόχους, δηλαδή να προχωρήσει πιο γρήγορα και με «εγγυήσεις μελετών», η παράδοση των φιλέτων σε επιχειρηματίες, ενώ τα όποια έργα προκριθούν να υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, που και μ’ αυτό τον τρόπο θα περάσουν και πάλι στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο αθλητισμός της Λάρισας αργοπεθαίνει! Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αθλούμενους και αθλητικά σωματεία της πόλης. Στον πυρήνα Α΄ του Αλκαζάρ αθλούνταν καθημερινά πάνω από 3.500 παιδιά και ενήλικες. Τα δεκάδες αθλητικά σωματεία έχουν ξεσπιτωθεί και ιδιαίτερα τα κολυμβητικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η πόλη διαθέτει ακόμη ένα ανοιχτό κολυμβητήριο, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των πάνω από 2.000 αθλούμενων. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ομοσπονδίες του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΚ, διότι έκλεισαν δυο βασικοί αθλητικοί χώροι όπου διεξήγαγαν τα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει αυτό το σοβαρό πρόβλημα στη Βουλή, αλλά χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση του, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και απο την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού κ. Βρούτση, στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας, τον περασμένο Απρίλη, που περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις για μελέτες και έργα, δίχως κανένα χρονοδιάγραμμα και πηγές χρηματοδότησης και καμία αναφορά στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε προσωπικό και χρηματοδότηση του ΕΑΚΛ.

Παράλληλα θέλουμε ως Λαική Συσπείρωση να γνωρίζουμε:
1. Ποιές ενέργειες έχετε κάνει ως περιφερειακή αρχή προς την κυβέρνηση, για την σωστή και έγκαιρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων στον Α’ πυρήνα του ΕΑΚ Λάρισας στο Αλκαζάρ;
2. Αν σκοπεύεται να συμβάλεται στην χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου και με ποιό ποσό, για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην πυρήνα Α’ του ΕΑΚΛ στο «Αλκαζάρ» και την αποκατάσταση των προβλημάτων στο στάδιο Αλκαζάρ και στο κλειστό κολυμβητήριο;
3. Αν σκοπεύεται να συμβάλεται οικονομικά στην οριστική αποκατάσταση του συστήματος ψύξης του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης;
4. Αν σκοπεύεται να ενισχύσεται τα αθλητικά σωματεία που επηρεάζονται αρνητικά απ’ αυτή την κατάσταση καθώς έχουν διακόψει προπονήσεις και αγωνιστική δράση;

21.8.2024

Τσιαπλές Αναστάσιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης

Σχετικά Άρθρα

Τη μνήμη των εκτελεσθέντων σε Δαμάστα και Μάραθος τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου

otavoice

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια τιμά την μνήμη των Ηρώων της Δαμάστας και Μαράθου

otavoice

Αύριο, κατεπείγουσα συνεδρίαση δια περιφοράς του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών

otavoice

Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος: Η αλήθεια για την διαρροή στο διυλιστήριο Ερυμάνθου

otavoice

Δ. Ωρωπού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

otavoice

Αυτοψία στον καταυλισμό των Ρομά στο Καρακόνερο, από τον δήμαρχο Ρόδου

otavoice