OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Σημαντικές παρεμβάσεις από την παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο στην τακτική όσο και σε εκείνη για τη λογοδοσία που ακολούθησε.

Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έθεσε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το θέμα που είχε αναδείξει και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής σχετικά με την απευθείας ανάθεση έργων για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία του 2021, …με επίκληση «έκτακτου» χαρακτήρα!

Η παράταξη της πλειοψηφίας με υπεκφυγές και υποδείξεις προσπάθησε να ωραιοποιήσει τις επιλογές της, μη πείθοντας για τις προθέσεις και τους χειρισμούς της. Και πως θα μπορούσε, εξάλλου, όταν τρία χρόνια μετά, όσο απαραίτητο κι αν είναι ένα έργο, ….έκτακτη ανάγκη δεν υπάρχει. Ολιγωρία και καθυστέρηση σίγουρα, έκτακτος χαρακτήρας όχι!

Το πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών της ματαίωσης του φεστιβάλ καντίνας τέθηκε επίσης απ’ την μείζονα αντιπολίτευση, η οποία και υπεύθυνα ζήτησε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμβεί, αποφεύγοντας κρίσεις, επικρίσεις και άκριτη υιοθέτηση απόψεων και πληροφοριών. Από τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε κρατάμε, πέραν της διαβεβαίωσης ότι ο εμπορικός κόσμος δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή, ότι ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τους διοργανωτές, καθώς, όπως
ειπώθηκε, δεν υπήρχε ο χρόνος για τις σχετικές αποφάσεις και δεν υπήρξαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την καλή λειτουργία και ασφάλεια της όλης εκδήλωσης, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται ξεκάθαρο αν πρόκειται για αναβολή ή για οριστική ακύρωση της διοργάνωσης.

Στη συνεδρίαση της λογοδοσίας η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου και της συμμετοχής του στην Ενεργειακή Κοινότητα της
Περιφέρειας Δ. Ε., η οποία και έχει βαλτώσει. Πρόκειται για θέμα που παρά την αρχική αισιοδοξία για τις λύσεις που θα έδινε σε ενεργειακό, οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει (ούτε του Δήμου ούτε της Περιφέρειας) απουσία ενεργειακού χώρου, ο οποίος, όμως, υπάρχει και προσφέρεται σε ιδιώτες (πρόγραμμα «Απόλλων»)! Σημειώνουμε, πάντως, ότι πέραν των διαπιστώσεων, απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας δεν δόθηκε κάποιο πλάνο για την πορεία του θέματος…

Το σημαντικό θέμα της απουσίας Συμπαραστάτη του Δημότη, που έχει άλλωστε από την πρώτη στιγμή αναδείξει η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», τέθηκε επίσης στη διαδικασία της λογοδοσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2019 και μετά ο Δήμος Αγρινίου δεν έλαβε καμιά πρωτοβουλία επαναλειτουργίας της «ανεξάρτητης αρχής», που σε ρόλο διαμεσολαβητή θα φρόντιζε με επάρκεια και αμεροληψία να επιλυθούν προβλήματα μεταξύ του Δήμου και των δημοτών ή των επιχειρήσεων που
δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

Ο Συμπαραστάτης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα δέχεται έγγραφες καταγγελίες των άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και οφείλει να απαντήσει εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών. Ο Συμπαραστάτης μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.

Η πλειοψηφία δήλωσε θετική στην προοπτική τοποθέτησης Συμπαραστάτη, εστιάζοντας στο πρόσωπο που θα επιλεγεί, το οποίο και πρέπει να έχει ευρεία αποδοχή.

Τέλος, αναδείχθηκαν επιμέρους πτυχές του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Αγρίνιο, η πρόσβαση στον κεντρικό ιστό του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγιστοποίηση αυτών των προβλημάτων από το γεγονός της κακής λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και από τη διαρκή μείωση (και) των λοιπών θέσεων στάθμευσης.

Η Δημοτική Αρχή στην απάντησή της κατέγραψε το υπαρκτό πρόβλημα, προκρίνοντας ως λύση την περεταίρω μείωση της κίνησης οχημάτων στο κέντρο.

Σχετικά Άρθρα

«Youth Festival»: Γιορτή νεολαίας 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο Δ. Ωραιοκάστρου

otavoice

Δήμος Αίγινας: Πρόγραμμα 15ου Aegina Fistiki Fest

otavoice

Πρεμιέρα σήμερα στα “ΦΑΛΗΡΙΚΑ 2024”: Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις

otavoice

Δήμαρχος Πλατανιά: Διεκδίκηση απόδοσης ποσοστού από το Τέλος Ανθεκτικότητας, στους ΟΤΑ

otavoice

30 νέοι μωβ κάδοι ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

otavoice

Γ. Τρεπεκλής: «Ανερχόμενη τουριστική δύναμη η Κίνα – Aδελφοποίηση με την Επαρχία Σαντόγκ»

otavoice