OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Στη σύσκεψη για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών της Β.Α. Αττικής, η δήμαρχος Πεντέλης

Η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου, χθες Πέμπτη 29 Αυγούστου, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας, με θέμα ‘Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών Πεντέλης και Β.Α. Αττικής’ και με την εξής σύνθεση:

Θεόδωρος Σκυλακάκης-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Κικίλιας-Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Άκης Σκέρτσος-Υπουργός Επικρατείας, Χρήστος Τριαντόπουλος-
Υφυπουργός ,Θανάσης Κοντογεώργης-Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Πέτρος Καμπούρης-Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Ευστάθιος Σταθόπουλος-ΓΓ Δασών, Βαγγέλης Γκουντούφας-Γενικός Διευθυντής Δασών, Παναγιώτης Σταμπουλίδης-Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ, Νίκος Χαρδαλιάς- Περιφερειάρχης Αττικής, Ιωάννης Πισιμίσης -Δήμαρχος Βριλησσίων , Κατερίνα Μαιχόσογλου-Δήμαρχος Διονύσου, Στέργιος Τσίρκας-Δήμαρχος Μαραθώνα, Χρήστος Αηδόνης-Δήμαρχος Παλλήνης, Δήμητρα  Τσεβά-Μήλα Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Γεώργιος Γιασημάκης-Δήμαρχος Ωρωπού, Συμεών Ρούσσος-Δήμαρχος Χαλανδρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός έργων και δράσεων αποκατάστασης της ΒΑ Αττικής, με κεντρικούς άξονες:

-τα αντιδιαβρωτικά έργα (κλαδοπλέγματα, κορμοδέματα, κορμοφράγματα)
-την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων μέσω ορεινών υδρονομικών έργων και καθαρισμού των υδατορεμάτων
-την επανεγκατάσταση του δάσους με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού και σύμφωνα με το εν εξελίξει Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, πρώτες προς αποκατάσταση περιοχές είναι η Ι.Μ. Πεντέλης, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, στις οποίες έχει ήδη γίνει, από τα συνεργεία της Περιφέρειας, συλλογή του καμένου υλικού, σε σύνολο περισσότερων από 300 στρεμμάτων δασικής γης.

Όσον αφορά στην αναδάσωση και πάλι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πρώτες προς φύτευση περιοχές είναι η είναι η Ι.Μ. Πεντέλης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Αναφορικά με τις φυτεύσεις αστικού πρασίνου, εξασφαλίστηκαν τα κατάλληλα δενδρύλλια για την υλοποίηση του προγράμματος ‘Πρασινίζω τον κήπο μου- Πρασινίζω την Πεντέλη ‘, το οποίο είχε προηγουμένως εξαγγελθεί.

Η κα Κοσμοπούλου ζήτησε ενημέρωση για τον μελετητή που θα αναλάβει τη σχετική μελέτη αναδάσωσης, με στόχο την άμεση συνεργασία του με τον Δήμο και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αρμοδιότητα καθαρισμού και διαχείρισης των ρεμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο το σύνολο των ρεμάτων και ιδιαίτερα το μεγάλο ρέμα Χαλανδρίου – Πεντέλης, αλλά και σχετικά με τη διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης που αποκαλύφθηκε μετά και από τη σχετική πυρκαγιά.

Επίσης, έθεσε το θέμα καθαρισμού της κοίτης και των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται άμεσα να γίνουν στο Παίδων Πεντέλης, στην Ελ. Βενιζέλου, πλησίον της Ιεράς Μονής, οδοί Αγίου Τιμοθέου, Στεφανίας (Δ.Κ Πεντέλης) και το ρέμα του Αγ. Σίλα (Δελφών, Βαλτετσίου)

Τέλος, η Δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα διαχείρισης του ύδατος με στόχους την αποταμίευσή του και τη συμβολή του στην αναδάσωση, καθώς και τη διαχείρισης της ορμής αυτού και των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να έχει.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεσμεύτηκαν για την άμεση εξέταση των ερωτημάτων που έθεσε η Δήμαρχος και για την τάχιστη ενημέρωσή της.

Της πρώτης αυτής οργανωτικής σύσκεψης θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογα με την πορεία των ζητημάτων που προέκυψαν, όπως ανέφερε ο Υπουργός Β. Κικίλιας.

Παρόντες από τον Δήμο Πεντέλης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Φ. Φωτίου, Δ. Τσούκλερης ο εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών θεμάτων Γιάννης Ξανθάκος και η υπεύθυνη ΚΕΠΙΧ Κέλλυ Διακομανώλη.

Σχετικά Άρθρα

Με συνεργασία Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας αποκαθίσταται η Γέφυρα του Μόρνου

otavoice

O δήμος Πύργου στέκεται αρωγός στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές

otavoice

Πόρισμα Εισαγγελίας Βόλου: Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας

otavoice

Δ.Κορινθίων: Προγραμματική συμφωνία για ανάπλαση της πλατείας Δικαστικού Μεγάρου

otavoice

Η απάντηση της δημάρχου Πεντέλης στο Δασαρχείο για τις εργασίες στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεχίζονται οι έλεγχοι κλινικής επιτήρησης της πανώλης από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

otavoice