OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τα ζητήματα που έθεσε ο ΣΕΔΑ στον Γενικό Γραμματέα του Δ. Αθηναίων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30/7 συνάντηση μεταξύ διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΣΕΔΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Β. Πολυμερόπουλο και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, κ. Μπόκο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

1. ΠΡΑΣΙΝΟ: Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου του ΣΕΔΑ, του Αντιδημάρχου Πρασίνου, κ. Γ. Αποστολόπουλου, παρουσία του Συμβούλου του Δημάρχου κ. Σωτηρόπουλου και του Διευθυντή Πρασίνου, κ. Τσαγκαρόπουλου, ο ΣΕΔΑ έθεσε συνολικά τα προβλήματα της Διεύθυνσης Πρασίνου, για μια ακόμη φορά.

Η Δ/νση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και οι εργαζόμενοί του αποτελούν τη σπουδαιότερη πηγή γνώσης και εμπειρίας Πανελλαδικά, μετά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η γνώση όμως αυτή κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν γίνονται προσλήψεις νέων υπαλλήλων και οι συνταξιοδοτήσεις των παλιών απογυμνώνουν την υπηρεσία, η οποία πλέον βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο, ενώ ο όγκος εργασίας έχει επιβαρύνει το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό σε ανυπέρβλητο βαθμό.

Ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια πρόσληψης μονίμου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα –και μέχρι να καταστεί εφικτό να υπάρξουν προσλήψεις- ζητήθηκε να καλυφθούν άμεσα τα κενά με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (συμβασιούχοι, έκτακτες ανάγκες κτλ). Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο Δήμος προσλάμβανε τόσα χρόνια έστω και 200 μόνιμους υπαλλήλους (οι οποίοι θα κάλυπταν περίπου τα μισά κενά που υπάρχουν) τώρα το Πράσινο από τη μια θα δούλευε άψογα και χωρίς μεγάλα προβλήματα, ενώ από την άλλη το κόστος μισθοδοσίας τους θα ήταν σημαντικά μικρότερο, από τα 30 εκατομμύρια που δόθηκαν (και άλλα τόσα που θα δοθούν) στον εργολάβο, χωρίς αυτός να προσφέρει όσα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι…

Επιπλέον συζητήθηκαν και κατατέθηκαν από την πλευρά του Συλλόγου προτάσεις για την κατά το δυνατόν ελάφρυνση του όγκου εργασιών των συναδέλφων, με την άμεση ενίσχυση του αριθμού τους, την απαλλαγή από κάποια δευτερεύοντα καθήκοντα κτλ.

Η κατάσταση στο Πράσινο κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη. Κατανοούμε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου της Υπηρεσίας με κάθε τρόπο, ακόμα και με εργολαβίες. Όμως είναι απαράδεκτη η συνολική παραχώρηση του Πρασίνου σε μια τεράστια και μη αποδοτική (εκ της πρόσφατης εμπειρίας πλέον) εργολαβία τριετίας με αντίτιμο 30 εκατομμύρια!!! Υπάρχουν λύσεις τις οποίες δυστυχώς οι διοικήσεις (κυρίως οι πρώην και πλέον και οι νυν) δεν θέτουν σε προτεραιότητα, ενώ η εμμονή της συγκεντρωτικής εργολαβίας με υπέρογκα ποσά δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση ούτε τις ανάγκες τις υπηρεσίας, ούτε την ποιότητα του έργου που παρέχουν οι εργαζόμενοι του Πρασίνου.

Ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο και μέχρι να βρεθεί λύση, διεκδικώντας προσλήψεις μονίμου προσωπικού και προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Επαναλήφθηκε το αίτημα που είχε διατυπώσει ο Σύλλογος και στον Δήμαρχο: να μην υπάρξει καμία περικοπή στις (εκτός τακτικών αποδοχών) οικονομικές απολαβές. Θέση του ΣΕΔΑ είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει από εδώ και πέρα δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, αλλά και συνολικά των διευθύνσεων.

– Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τη δέσμευση του Δημάρχου ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές.

3. ΚΤΗΡΙΑΚΟ-ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ: Τέθηκε υπόψη του Γενικού Γραμματέα εκ νέου η άποψη του Συλλόγου και για το νέο κτήριο. Για πρώτη φορά όμως υπήρξε και απάντηση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Δημοτικής αρχής για την μετακόμιση: στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η μετακόμιση της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν η Δημοτική Περιουσία και η Αστική Κατάσταση, ενώ τον Οκτώβριο θα πάρουν σειρά οι λοιπές Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες.

Ο ΣΕΔΑ τόνισε ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση του όσον αφορά τις ενστάσεις για τις υπηρεσίες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στο κτήριο της Πατησίων και επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. Ο Σύλλογος θα επανέλθει με αναλυτική ανακοίνωση και ενημέρωση επί όλων των πτυχών του ζητήματος.

4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ: Ο ΣΕΔΑ εξέφρασε την πάγια θέση του ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη, ίση και αξιοκρατική αντιμετώπιση των πάντων και τοποθέτηση της ιεραρχίας με βάση τις κρίσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ζητήθηκε η κατάργηση της ευνοιοκρατίας και της εσχάτως επανεμφανιζόμενης κομματοκρατίας. Ο υποβιβασμός κριθέντων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων στις πρόσφατες τοποθετήσεις της ιεραρχίας αποτελεί αρνητική κίνηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ενώ έγινε αναφορά και σε συγκεκριμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε το ζήτημα της σύνθεσης της επιτροπής του νέου Οργανισμού, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάρτιση ενός νέου σύγχρονου, επίκαιρου και λειτουργικού Οργανισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει χάριν των Υπηρεσιών και των εργαζομένων και όχι χάριν των προσωπικών και άλλων συμφερόντων.

5. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τέθηκε η ανάγκη επαγρύπνησης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, καθώς υφίστανται ορισμένες έντονα προβληματικές περιπτώσεις ιεραρχικά προϊσταμένων με αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων εργασιακής βίας και εκφοβισμού, ενώ ζητήθηκε η ολοκλήρωση επιτέλους της ΕΔΕ που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο (!!!) περίπου, για εργασιακή βία προϊσταμένου εις βάρος εργαζομένης του Τμήματός του.

Ο Σύλλογος θεωρεί κατάφορα άδικη τη στοχοποίηση του Δήμου Αθηναίων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούσαν οι κατηγορούμενοι για «σύσταση εγκληματικής ομάδας κτλ». Οφείλει η Δημοτική Αρχή, να αποκαταστήσει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και να προστατέψει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των υπηρεσιών του Δήμου. Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε η εναλλαγή του προσωπικού ανά τακτά διαστήματα στις θέσεις που θεωρούνται «επικίνδυνες», αλλά και η επιστροφή στις υπηρεσίες όλων των υπαλλήλων που πιθανώς «τελούν» στην ίδια κατάσταση με τον ένα εκ των συλληφθέντων, ο οποίος όντας εξαφανισμένος από τον Δήμο, λάμβανε κανονικά μισθούς και υπερωρίες. Φυσικά έως σήμερα, κανείς δεν μας έχει απαντήσει με ποιον τρόπο και με ποιανού την ανοχή ή την κάλυψη ο συγκεκριμένος «υπηρετούσε» στην Περιφέρεια… Αναμένουμε.

Σχετικά Άρθρα

Απόστολος Τζιτζικώστας: Μοναδική τιμή και ευθύνη

otavoice

«Η Μάχη της 5ης και 6ης Αυγούστου 1826» στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν Γυναικολογικός έλεγχος, στον Κολωνό

otavoice

Δ. Κατερίνης – Δημοτικά πάρκινγκ: Ασφαλής & Λειτουργική στάθμευση στο παραλιακό μέτωπο

otavoice

Κλειστό το κεντρικό ΚΕΠ του Δήμου Χανίων, λόγω έκτακτων εργασιών

otavoice

Η Δυτική Αχαΐα μετατρέπεται σε Smart-City – Εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλο το Δήμο

otavoice