OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

The Hellenic Mosaic: Ένα νέο έργο του Δήμου Καλαμαριάς

Στον «αέρα» του διαδικτύου βρίσκεται το «Hellenic Mosaic», ένα μεγάλο project του Δήμου Καλαμαριάς.

Το «Hellenic Mosaic» δίνει την δυνατότητα στον κάθε Έλληνα και την κάθε μία Ελληνίδα αλλά και στις Ελληνικές Κοινότητες να «συγγράψουν» μέσω μίας πλατφόρμας την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα, να μοιραστούν μέσω μίας ψηφιακής φωτοθήκης γνωστά και άγνωστα κομμάτια ιστορίας, μέσα από ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, μαρτυρίες της ζωής τους, των προγόνων τους και της κοινότητάς τους.

Το «The Hellenic Mosaic» φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία, πολυμορφία και αλληλοσύνδεση των προσώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και πρόοδο του ελληνικού κράτους μέσα από την καθημερινότητα, τις μνήμες και τις φωτογραφικές αφηγήσεις του παγκόσμιου Έλληνα, αλλά και να ενισχύσει την ιστορική μνήμη και την αγάπη για την πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και λαογραφική παράδοση, καθώς και να αποτυπώσει την ιστορία του Ελληνισμού από το 1821 ως σήμερα.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποτελέσει ιστορικό και πολιτιστικό τεκμήριο με δυνατότητα χρήσης για μελλοντικές ιστορικές, δημιουργικές και ερευνητικές εφαρμογές.
Το υλικό που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα τροφοδοτήσει τη δημιουργία «ψηφιακών μωσαϊκών» υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, παρουσιάζοντας την ιστορία του Ελληνισμού από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.

H Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου καλεί τον κάθε πολίτη της Ελλάδας και της Ομογένειας να γίνει ένα πολύτιμο μέλος αυτού του δικτύου του Παγκόσμιου Ελληνισμού, όπου γράφουν για άλλη μια φορά ιστορία των Ελλήνων οι Κοινότητες.

«To Mosaic είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που φιλοδοξεί να γίνει το αποθετήριο των σημαντικών εθνικών στιγμών αλλά και των προσωπικών ιστοριών 200 χρόνων σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Απευθυνόμαστε σε συλλόγους και πρόσωπα από την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό καλώντας τους να τοποθετήσουν τη δική τους ψηφίδα στο μωσαϊκό της εθνικής μας μνήμης.

Οπτικό και ακουστικό υλικό από τόπους, ανθρώπους, στιγμές και γεγονότα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουν το μωσαϊκό των δύο αιώνων ελεύθερης Ελλάδας. Σας καλούμε όλους να γίνετε βοηθοί και συνοδοιπόροι αυτής μας της προσπάθειας», τονίζει η κ. Αράπογλου.

Όσοι επιθυμούν να μοιραστούν τις δικές τους εικόνες, βίντεο και έγγραφα που κοινοποιούνται από Έλληνες και Ελληνικές Κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μικρής και μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας, μπορούν να επισκεφθούν την πλατφόρμα εδώ.

Οι Θεματικές Ενότητες που υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα και μπορεί η καθεμία και ο καθένας να «καταθέσει» τη δική του μνήμη με εικόνα και κείμενο είναι:

Προσφυγικός Ελληνισμός / Απόδημος Ελληνισμός / Αγροτική Ζωή στην Ελλάδα / Αστική Ζωή στην Ελλάδα / Πολιτιστική Ζωή του Τόπου / Πολεμικοί Αγώνες των Ελλήνων / Λαϊκές Παραδόσεις και Τέχνες / Ελληνική Μουσική και Χορός / Θρησκευτικές Εορτές / Ιστορικά Τοπόσημα και Μνημεία / Φυσικά Τοπία / Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα / Σχολεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ελληνική Βιομηχανία / Συγκοινωνίες στην Ελλάδα / Ελληνική Ναυτοσύνη / Ελληνική Τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα / Ελληνικός Κινηματογράφος και Θέατρο / Αθλητισμός στην Ελλάδα / Ελληνική Γαστρονομία / Ελληνικός Τύπος / Εθελοντισμός στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα έχουν συνδράμει για την υλοποίηση του έργου σημαντικοί οργανισμοί και πρόσωπα, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Συγκεκριμένα: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας / Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας / Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής / Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος / Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής & Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης / Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς.

To έργο «The Hellenic Mosaic» υλοποιείται από τον Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Για την διαδικασία αναρτήσεως στην πλατφόρμα πατήστε εδώ.

Αν χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες θα παρακαλούσαμε να βάλετε και τις αντίστοιχες λεζάντες:

1. Καρναβάλι (Γιαμπούκι) στο Καφενείο Καρατζίδη του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, 20ος αιώνας Contributor Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης “Κασκάρκα

2. Το πρώτο ταξί στα Καλάβρυτα, ιδιοκτησίας του Ξενοδοχείου «Χελμός» το 1924 Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

3. Ο πρωταγωνιστής της μάχης της Ομορφοπλαγιάς (6 Απριλίου 1941), λοχίας Δημήτριος Ίτσιος Μουσείο Φωτογραφίας ”Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς

4. Φωτογραφία Αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1932 Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.)

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Χ. Μπονάνου – Β.Γιαννόπουλου – Φ. Ζαΐμη στην πληγείσα περιοχή Γηροκομειου Πατρών

otavoice

Δ.Κατερίνης: Τα «χρυσά παιδιά» του παλαιστικού τμήματος του Αρχελάου υποδέχτηκε ο Ι. Ντούμος

otavoice

Κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε Ηλεία και Βόνιτσα – Σύσκεψη στην ΠΕ Ηλείας

otavoice

Δ.Χαλανδρίου: Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις «Σώζουμε τρόφιμα στα σχολεία»

otavoice

Η Μάγδα Χριστοδουλοπούλου, νέα σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας

otavoice

Δ. Κορινθίων: Ενημέρωση για το νερό στα Αθίκια

otavoice