OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αδελφική φιλοξενία από τον Δ. Λύσης στην αντιπροσωπεία του Δ. Κιλκίς

Ο Δήμος Λύσης της Κύπρου άνοιξε διάπλατα την φιλόξενη αγκαλιά του στη δημοτική αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς, που αποδεχόμενη την πρόσκλησή του, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Λάρνακα, διοικητική έδρα του κατεχόμενου αδελφού Δήμου, το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής της αποστολής από τον Δήμο Κιλκίς ήταν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης με συμμετέχοντες τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννη Χατζηαποστόλου, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Νικόλαο Αβραμίδη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’ Μαριάνθη Αμανατίδου, στελέχη της διοίκησης και πολυμελές χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Η επίσκεψη των αδελφοποιημένων αντιπροσωπειών με τον Δήμο Λύσης από τους Δήμους Κιλκίς, Αβδήρων Ξάνθης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Λήμνου έγινε στο πλαίσιο της θεσμικής εκδήλωσης της ‘’Ημέρας Λύσης’’,όπου παραμονή των Γενεθλίων της Θεοτόκου εορτάζεται η Παναγία της Λύσης και συγχρόνως λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για να θυμίζουν στους Λυσιώτες και στον απανταχού ελληνισμό τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή στη Λύση πριν την παράνομη εισβολή του Αττίλα στον τόπο τους και να δυναμώνουν την ελπίδα για την επιστροφή στη γενέθλια γη.

Φέτος, όμως, ο προγραμματισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων μετατέθηκε σε επόμενο χρόνο λόγω πένθους από την ξαφνική απώλεια του δημοτικού συμβούλου Λύσης Αντώνη Λαού.

Η δημοτική αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς παρέστη στο τρισάγιο του εκδημήσαντος δημοτικού συμβούλου στο κοιμητήριο Αραδίππου και συλλυπήθηκε την οικογένειά του ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στον εσπερινό για τον εορτασμό των Γενεθλίων της Θεοτόκου που τελέστηκε στον περικαλλή ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Δρομολαξιά.

Καλωσορίζοντας από καρδιάς τις φιλοξενούμενες δημοτικές αντιπροσωπείες ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής μοιράστηκε μαζί τους και με το εκκλησιαστικό πλήρωμα τη χαρά της συμμετοχής στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Λυσσιώτισσας, η οποία έχει υπό την ευλογητική της σκέπη τους Λυσιώτες. Οι εγκατεστημένοι στη Λάρνακα και σε κάθε σημείο της Κύπρου Λυσσιώτες προσέρχονται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις και τις ισχυροποιούν με την πολυπληθή τους παρουσία, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Λύσης.

Κανείς δεν μπορεί να μας αποστερήσει τις μνήμες,τον πολιτισμό και τις ρίζες μας. Δεν θα ξεχάσουμε τίποτε μέχρι να έρθει η λύτρωση, η πολυπόθητη στιγμή της απελευθέρωσης. Πενήντα χρόνια κατοχής δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, είναι το σκληρό καθημερινό βίωμα των ανθρώπων της Κύπρου είπε φανερά συγκινημένος ο Δήμαρχος Λύσης και αναφέρθηκε στον ιερό σκοπό που υπηρετεί η Ημέρα της Λύσης, στον εορτασμό των Γενεθλίων της Θεοτόκου σε μια ελεύθερη Λύση ύστερα από μισό αιώνα κατοχής και προσφυγιάς.

Συμπλήρωσε δε ότι ο Δήμος Λύσης στηρίζει τις ενέργειες της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Με ευχές για την ευόδωση των σκοπών της Ημέρας της Λύσης, την απελευθέρωση και επανένωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ,ο οποίος εκπροσώπησε την κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι η διπλωματία είναι το μόνο όπλο της Κύπρου έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας και η θέση της είναι σταθερά προσανατολισμένη στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου του Ο.Η.Ε.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο τα στελέχη του Δήμου Κιλκίς επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου παρακολούθησαν αφιέρωμα για την ιστορία της Αμμοχώστου, το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Στρατευσίμων Αμμοχώστου 1974, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο Μνημείο Αγώνα της ΕΟΚΑ όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο στο κοινωνικό πάρκο ‘’Ανδριάνα’’ της Ξυλοτύμπου, που προσέφεραν οι αδελφοί Ανδρέου, υπογραμμίστηκαν οι αγνοί δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης του Δήμου Λύσης με τον αδελφό Δήμο Κιλκίς και οι καρποί της συνεργασίας τους, οι οποίοι με σταθερό σημείο αναφοράς το Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ στον Ακρίτα, ενισχύονται και εμπλουτίζονται με πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ο Δήμαρχος Λύσης τόνισε ότι η αδελφοποίηση με τον Δήμο Κιλκίς εμβαθύνεται και οι σχέσεις των αυτοδιοικητικών και των πολιτών, στο ευεργετικό πέρασμα του χρόνου, έχουν πλέον γερή θεμελίωση στις αξίες της φιλίας και της γόνιμης συνεργασίας.

Την ευγνωμοσύνη του για την ζεστή και πλουσιοπάροχη φιλοξενία εξέφρασε ο Δήμαρχος Κιλκίς, όπως άλλωστε και οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών αντιπροσωπειών, και αφού αναφέρθηκε στα αγαθά που μοιράζονται οι δύο Δήμοι από την πετυχημένη τους αδελφοποίηση, δήλωσε ότι ο Δήμος Κιλκίς στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Τέλος, ένωσε τις ευχές του με τον Δήμαρχο Λύσης για την επιστροφή στο νόστιμον ήμαρ, στη φωτεινή πολίχνη της Λύσης.

Στο περιθώριο της παραμονής στην Λάρνακα, ο Δήμαρχος Κιλκίς επισκέφθηκε τον Επίτιμο Δημότη του Δήμου Κιλκίς Ανδρέα Τοφιά, πρώην Δήμαρχο Λύσης, με επίκεντρο της συζήτησής τους το άριστο κλίμα της αδελφοποίησης. Ο Δήμαρχος Κιλκίς γνωρίζοντας τη φιλαναγνωσία του με καθετί που συνδέεται με τον Δήμο Κιλκίς του χάρισε τα βιβλία ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’ και ‘’Οι ρίζες μας’’ ενώ ο κ. Τοφιάς του επέδωσε προσωπική έντυπη έκδοση για τις αδελφοποιήσεις

Η αποστολή του Δήμου Κιλκίς εκφράζει ολόθερμες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Καουρή, στην Αντιδήμαρχο Μαργαρίτα Τοφιά – Παπόρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λύσης και στον πρώην δημοτικό σύμβουλο Κυριάκο Κοντοβούρκη, που συνεπικουρούσε τον αδελφό Δήμο στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων, για τη θερμή υποδοχή και την άψογη φιλοξενία.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας, με ασφαλή και σύγχρονα σχολεία»

otavoice

Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση ζητούν επτά δήμαρχοι

otavoice

Δ. Αργιθέας: Ξανά ανοιχτό το Δημοτικό στο Αργύρι με έναν μαθητή!

otavoice

Επίσκεψη Δημάρχου Μεγανησίου στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

otavoice

Δ.Χαλανδρίου: Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για άνεργες μητέρες

otavoice

Χ. Δούκας: «Το μέλλον ανήκει στα παιδιά – Να τους προσφέρουμε το καλύτερο ξεκίνημα»

otavoice