OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αυτοψία Μενδώνη στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο Θέρμου

Η Λίνα Μενδώνη προέβη σε αυτοψία στον Αρχαιολογικό Χώρο του Θέρμου -το μεγαλύτερο κοινό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αιτωλών. Στον χώρο διατηρούνται κατάλοιπα των διαδοχικών φάσεων της μακραίωνης ιστορίας του κατά την οποία εξελίχθηκε από προϊστορικό οικισμό και έδρα τοπικού άρχοντα σε φημισμένο παναιτωλικό ιερό και μετέπειτα κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Η Υπουργός έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να εκπονήσει μελέτες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορέσει να καταστεί εύληπτος και ευανάγνωστος στο ευρύτερο κοινό. Ακολούθως, η Υπουργός επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο κατασκευάστηκε από το ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και λειτουργεί από το 2016. Η έκθεσή του περιλαμβάνει ευρήματα προϊστορικών ως και ρωμαϊκών χρόνων από το αρχαίο Θέρμο και άλλα μικρότερα ιερά και αιτωλικές πόλεις γύρω από αυτόν.

 

Μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και την επίσκεψη εργασίας στο Μουσείο, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Θέρμο, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, ταυτίζεται με την Αιτωλική Συμπολιτεία, αποτελεί το πρώτο κέντρο ομόσπονδου κράτους. Αυτό αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει δυναμική, ιστορική και αρχαιολογική αξία, η οποία πρέπει να προβληθεί και να αναδειχθεί. Η παρουσία μας εδώ, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλώνει, ακριβώς, το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ για την περιοχή. Βρισκόμαστε σε έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και σε ένα από τα ωραιότερα περιφερειακά μουσεία της πατρίδας μας. Έχει ήδη έχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Πρέπει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία είναι πάντοτε στενή και πολύ αποδοτική, και την δημοτική Αρχή να φροντίσουμε αυτό το εξαιρετικό μουσείο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους».

Το Μουσείο είναι απολύτως προσβάσιμο σε εμποδιζόμενα άτομα, διαθέτει πληροφοριακό υλικό σε γραφή Braille για τους επισκέπτες με προβλήματα στην όραση, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας ανέφερε:  Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του ΥΠΠΟ , την Περιφέρεια και τον δήμο , για την καλύτερη οργάνωση της προβολής του Μουσείου ,ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα του καθώς και παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο για την οριοθέτηση , καθαρισμό και συντήρηση των ευρημάτων που ήδη βρίσκονται στην επιφάνεια , μέσω μιας Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογραφεί.

Η υπουργός θεώρησε πρόωρη οποιαδήποτε απόφαση για έναρξη νέας ανασκαφής, ενώ έδωσε οδηγίες να αποκαλυφθούν οι κλίμακες που ήρθαν στο φως με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντώνη Βασιλόπουλου στον αρχαιολογικό χώρο και να απομακρυνθούν οι τσίγκινες κατασκευές που τις επικαλύπτουν.

Σχετικά Άρθρα

Εξηγήσεις δίνει αύριο στον πταισματοδίκη Χαλκιδικής, η Δήμαρχος Κασσάνδρας.

otavoice

Δήμος Τήνου: Νέες θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

otavoice

Επίτιμη δημότης Ναυπακτίας ανακηρύχθηκε η Δρ. Ολυμπία Βικάτου

otavoice

Δ. Χαλανδρίου: 468 παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης – Ακολουθούν και άλλες εγγραφές

otavoice

Δ. Αθηναίων: Έναρξη Λειτουργίας των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών

otavoice

Δ.Σαρωνικού: Το ιστορικό παραχώρησης παραλιών στην ΕΤΑΔ

otavoice