OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Γορτυνίας: Oλοκληρώθηκε το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα»

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε το τριήμερο «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα» στις 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στον τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Γορτυνίας.

Λίγο μετά τις επετείους των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στη Κύπρο, φέτος στις 2 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αγωνιστή, οραματιστή και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο και τίμησε αυτές τις επετείους με σειρά εκδηλώσεων.
Συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη – Ζάτουνας, το Δήμο Γορτυνίας, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με την προβολή της ταινίας «Ζ» του Γορτύνιου πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Προηγήθηκε συζήτηση με το Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και το δημοσιογράφο συγγραφέα, Ηλία Κανέλη για το πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 1969 που είναι βασισμένο στη ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού και αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Χαιρετισμούς έκαναν ο Πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη – Ζάτουνας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, η τοπική συντονίστρια του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας Ήρα Παπαδοπούλου, ο γιός του δολοφονηθέντος βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

“Η οσκαρική ταινία «Ζ»(ζεί) με την υπογραφή του Γαβρά αποκτά μια διαχρονική σημασία, θυμίζοντάς μας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία και πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη στον αγώνα για την ελευθερία. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια ταινία-κριτική στο ελληνικό πολιτικό κλίμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώνοντας αρμονικά την κινηματογραφία του με την συγκλονιστική μουσική του Θεοδωράκη, η οποία ενορχηστρώνει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, δίνει φωνή στους προβληματισμούς μας και συνθέτει ένα πανόραμα γνώσεων και αισθημάτων που συντροφεύουν την ιστορία του «Ζ».

Κάθε νότα του Μίκη αναδύει την καθαρή του δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπισμό, θέματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.”, ανέφερε ο Δήμαρχος Γορτυνίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Αυγούστου, στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη-Ζάτουνας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τεκμήρια από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένης στα 50 χρόνια της Δημοκρατίας στη χώρα μας και στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση στην Έκθεση από την υπεύθυνη Μουσειακού αρχείου του Συλλόγου «οι Φίλοι της Μουσικής» Βάλια Βράκα και παρουσίαση της πορείας του Ψηφιακού – Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος του Μουσείου Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, η Γραμματέας του Μουσείου Τζένη Δημητρακοπούλου, ο Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Η έκθεση, δεν είναι μόνο μια παρουσίαση αντικειμένων και τεκμηρίων, αλλά μια αναδρομή στο έργο και στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Μια προσφορά στον πολιτισμό μας και μια υπενθύμιση των αξιών που πρέσβευε: την αντίσταση στον κατακτητή, την αγάπη για τη ζωή, την πίστη στην ελευθερία.
Είναι υποχρέωση μας να θυμόμαστε και να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περιόδους κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας. Η διαρκής φροντίδα για τη δημοκρατία απαιτεί από όλους μας ενεργό συμμετοχή και εγρήγορση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαβρώνονται οι θεσμοί μας ή να αποδυναμώνονται οι αξίες μας.», ανέφερε ο Δήμαρχος κος Κούλης .
Ακολούθησε συναυλιακό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη από την Χορωδία Ορφέα Τρίπολης με μαέστρο την Χριστίνα Αθανασοπούλου.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και απόδοση επαίνων τιμής στις οικογένειες των τεσσάρων Γορτύνιων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ του Κωνσταντίνου από το Καλονέρι,
ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ του Ηλία από το Τσουράκι,
ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ του Παναγιώτη από την Παναγιά (Ζέρζοβα) και
ο ΗΛΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ του Χρήστου από το Αγρίδι, ως άλλοι Ακρίτες υπερασπίστηκαν τις εσχατιές τής ελληνικής γης και έγραψαν ένα διακριτό κεφάλαιο τής νεότερης ελληνικής ιστορίας με τον τίτλο: ΓΟΡΤΥΝΙΟΙ ΗΡΩΕΣ της μαρτυρικής Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζάτουνας Γιώργος Κανελλόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τις οικογένειες των θυμάτων.
«Η θυσία τους δεν αφήνει μόνο το παράδειγμα στις επόμενες γενιές, οι ίδιοι δεν αποτελούν τέσσερις ακόμη μορφές στο πάνθεον της τοπικής και εθνικής μας ιστορίας αλλά είναι η ζώσα ιστορία που βρίσκεται εδώ… παρούσα και παρακολουθεί εμάς… τους επιγόνους αυτής της κληρονομιάς, υπενθυμίζοντάς μας το χρέος μας.», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης.
Βαρυσήμαντο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Χριστίνα – Στέλλα Ζίγκα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, με αναφορά στη θυσία των Γορτύνιων ηρώων.

Ο Αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου έκανε χαιρετισμό και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από τη Χορωδία και το Νεανικό Μουσικό Συγκρότημα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Στη συνέχεια ο Δήμος Γορτυνίας πρόσφερε καφέ στο καφενείο που σύχναζε ο Μίκης, με μουσική και τραγούδια από την νεανική Χορωδία.

Με Πολιτικό και πολιτιστικό συμπόσιο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας στη χώρα μας, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη, ολοκληρώθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ το απόγευμα της Κυριακής, στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, όπου μεταφέρθηκαν οι εργασίες του Φεστιβάλ λόγω καιρικών συνθηκών.
Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του Μουσείου, πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος και τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος Σμαρώ Γεωργιάδου, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Ομιλητές στο Συμπόσιο ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, o Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γλαβίνας, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Τζαβάρας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, συμμετείχαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom.

Στο ηχηρό πολιτικό και μουσικό αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις που έκαναν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Παύλος Κεσόγλου και ο Πρόεδρος του Μουσείου Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ως δήμαρχος της περιοχής, εδώ στη Ζατούνα, τον τόπο που τον φιλοξένησε εκτοπισμένο με την οικογένεια του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους των Γορτύνιων ότι αισθανόμαστε την παρουσία του Θεοδωράκη σε κάθε γωνιά.
Η μουσική του, κάθε φορά που ακούγεται, μας καλεί να θυμηθούμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα δώρο, αλλά μια αέναη πάλη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Στην εποχή μας, που η Δημοκρατία δοκιμάζεται από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, η κληρονομιά του Θεοδωράκη μας καλεί να αγωνιστούμε για ένα πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον που θα διασφαλίσει τις αρχές της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της κοινοτικής ευθύνης.
Αναλογιζόμενοι τη διαδρομή των τελευταίων πενήντα ετών, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική Δημοκρατία έχει επενδύσει σε θεσμούς που προάγουν τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα.

Ωστόσο, αυτή η ιστορική πορεία δεν είναι πάντα χωρίς προκλήσεις.
Σήμερα, αντιμετωπίζουμε σύνθετα ζητήματα, όπως η οικονομική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές εντάσεις.

Ως Δήμαρχος, κατανοώ την ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα πολιτικό σύστημα, αλλά και μια ζωντανή εμπειρία, η οποία θα παρέχει σε κάθε πολίτη την αίσθηση της συμμετοχής και της αξιοπρέπειας.

Θεωρώ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο των πολιτών: οι ουσιαστικές αλλαγές επιτυγχάνονται μόνο όταν οι πολίτες συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και ενεργοποιούνται, συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας ισχυρά και αδιάσπαστα. Οι νέες γενιές πρέπει να εκπαιδευτούν και να εμπνευστούν για να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική ζωή. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ανοιχτή στον διάλογο, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, ας εμπνευστούμε από την ιστορία μας και ας προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και οραματισμό. Ας διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι ένα διαρκές έργο, μια συλλογική ελπίδα και μια αδιάλειπτη διαδικασία εξέλιξης.
Με την ενεργό συμμετοχή και την κριτική σκέψη, μπορούμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας και να εργαστούμε προς ένα μέλλον όπου οι αξίες της Δημοκρατίας θα παραμένουν ζωντανές.», τόνισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας.

Ακολούθησε απόδοση τιμητικών τίτλων και ανακήρυξη σε επίτιμα μέλη του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα και στο Γορτύνιο – από την Ηραία – σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Η βραδιά και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσείου Μίκη Θεοδωράκης ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα, έκλεισε με παιδικές και νεανικές φωνές, όπως ήθελε ο Μίκης, με συναυλία από τη Χορωδία και το Νεανικό Μουσικό Συγκρότημα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης με μαέστρο τον Κώστα Γεκουσίδη.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2025, έτος συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμων Κατερίνης – Πύδνας Κολινδρού

otavoice

Ο Δήμος Αγρινίου τιμά τον Πυθαγόρα

otavoice

Συνάντηση Γιάννη Μώραλη με τον Χάρη Δούκα

otavoice

ΥΠΕΣ: Επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο- Βελτίωση λειτουργίας των ΟΤΑ

otavoice

Παρουσία Αμπατζόγλου η πρεμιέρα του 25ου Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών «Σπαθάρεια 2024»

otavoice

Δ.Αθηναίων: Δέκα δωρεάν προγράμματα εκγύμνασης ενηλίκων για δημότες και κατοίκους

otavoice