OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Κηφισιάς: Ενημέρωση για ξηράνσεις κλάδων ή ολόκληρων δένδρων μουριάς

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε όλη την έκταση του Δήμου Κηφισιάς, προσβολή των δένδρων της μουριάς από ένα ξυλοφάγο έντομο το Xylotrechus chinensis. Πρόκειται για ένα σκαθάρι, πολύ σοβαρό εχθρό της μουριάς, που διεισδύει στον κορμό και τους βραχίονες του δένδρου για να τραφεί και μπορεί να οδηγήσει στην ολική ξήρανσή του.

Το έντομο πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2017, στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε τρία χρόνια επεκτάθηκε και στην Αττική.

Σήμερα εκτιμάται, ότι ένα ποσοστό άνω του 50% περίπου των δένδρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής. Ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο έντονα παρατηρούνται τα συμπτώματα προσβολής στα δένδρα από τα μέσα Αυγούστου και κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Ήδη κάποια δένδρα που είχαν έντονη προσβολή ή ξεράθηκαν (βλ. Πλατεία Κεφαλαρίου) κόπηκαν και απομακρύνθηκαν. Τα δένδρα, όπου είναι δυνατόν, θα αντικατασταθούν με άλλα είδη ή με νεαρά δένδρα μουριάς τα οποία θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα στην προσβολή από το εν λόγω έντομο.

Δεδομένου του τρόπου ανάπτυξης του εντόμου, διαβιεί στο εσωτερικό του ξύλου των δένδρου, είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, απαγορεύεται η χρήση χημικών σκευασμάτων με ψεκασμό εντός του αστικού ιστού. Για την αντιμετώπιση του εντόμου & τον περιορισμό του προβλήματος συστήνεται η κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κορμών και κλάδων.

Σχετικά Άρθρα

Δύο ακόμη έργα ασφαλτόστρωσης από το Δήμο Κω

otavoice

Π. Αττικής: Ανακοίνωση για το περιστατικό μεταφοράς αδέσποτων ιπποειδών

otavoice

Δωρεά επιβατικού οχήματος στον Δήμο Οινουσσών

otavoice

Δ. Πλατανιά: Πρόταση για παράταση δήλωσης ακινήτων των ΟΤΑ

otavoice

Δ.Ν.Πηλίου: Υπογραφή σύμβασης για το έργο δικτύων αποχέτευσης Καλών Νερών

otavoice

Π.Ι.Ν: Σύσκεψη για αναβάθμιση του ΚΔΑΥ και τη δημιουργία ΜΕΒΑ

otavoice