OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Κορινθίων: ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ – Απολογισμός μιας γιορτής που άλλαξε την πόλη

Όταν σχεδιάζαμε τις «Θαλασσινές Ημέρες» αναρωτιόμασταν με ποιον τρόπο θα τις κάνουμε να πετύχουν.

Ξέραμε ότι ο κόσμος αναζητά κάτι που να ταράξει την καθημερινότητά του, κάτι που θα είχε διάρκεια και θα ήταν σωστά σχεδιασμένο. Ένα πολυήμερο φεστιβάλ δράσεων, με ποικίλο πρόγραμμα, που να «σπάσει» την καλοκαιρινή μονοτονία της πόλης και του δήμου.

Αλλά τι θα ήταν αυτό που θα τις έκανε επιτυχημένες; Η απάντηση που παίρναμε, με όποιον κι αν το συζητούσαμε, ήταν η ίδια: η συμμετοχή και οι συνέργειες. Ειδικά για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Οπότε στις «Θαλασσινές Ημέρες» η συμμέτοχη και οι συνέργειες ήταν το «Α» και το «Ω».

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή, η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Εντάξει, σίγουρα, μια συναυλία του δημοφιλούς Πάνου Μουζουράκη θα έχει επιτυχία. Το ίδιο και η γιορτή των εμπόρων, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και έστειλαν την «Λευκή Νύχτα» τους, να συναντήσει τις «Θαλασσινές Ημέρες» μας. Αλλά η πλατεία του Φλοίσβου γέμιζε κάθε μέρα.

Γέμισε στην τελετή έναρξης με τους υπέροχους Δημήτρη Σουκαρά και Mario Stefano Pietrodarchi. Γέμισε στην «Γιορτή της Σαρδέλας». Γέμισε την μέρα που τα νιάτα της πόλης, την αναστάτωσαν με τις χορευτικές τους φιγούρες.

Και γέμισε, βέβαια, και με την Τελετή Λήξης που ήταν ό,τι ακριβώς είχαμε φανταστεί: «ένα μεγάλο γλέντι, στον Φλοίσβο, στο οποίο κυρίαρχη θέση θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου μας, που θα ανοίξουν έναν τεράστιο κύκλο για να χορέψουμε μπάλο, ικαριώτικα, σούστες και όλα τα αγαπημένα μας νησιώτικα».

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες η επιχειρηματική κοινότητα του δήμου μας συμμετείχε καθολικά. Όχι μόνο με την «Λευκή Νύχτα» των εμπόρων, αλλά και με την «Γιορτή της Σαρδέλας» της εστίασης και της ιχθυαγοράς, που έκανε πρωταγωνίστρια τη Γεύση (αλλά και την Κορινθιακή Τριήρη). Πάνω απ όλα, όμως, οι συνέργειες δικαιώθηκαν από τους πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι συμμετείχαν, όπως είπαμε, «πάση δυνάμει» στην τελετή λήξης.

Τους ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη τους στο σχέδιό μας. Και ξεκινάμε πια να εργαζόμαστε για τις «Θαλασσινές Ημέρες» του 2025. Που θα είναι ακόμα καλύτερες, με ακόμα περισσότερες δράσεις, ακόμα πιο ποικίλα προγράμματα.

Όπως είπε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμητρα Τσουλουχά που εμπνεύστηκε και δούλεψε για αυτό το φεστιβάλ, «αυτό που ξεκίνησε φέτος, από εδώ και στο εξής θα μεγαλώνει, θα δυναμώνει, θα είναι εμπνευσμένο. Οι ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θα γίνουν θεσμός που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε ντόπιους και επισκέπτες. Θα είναι πάντα η αιτία και η αφορμή να αγκαλιάσουμε την πόλη μας, το δήμο μας και κυρίως να κρατάμε τη ματιά μας στη θάλασσα…».

Έχουμε ήδη κάποιες ιδέες. Και περιμένουμε –γιατί όχι;- και κάποιες δικές σας…

Η επιτυχία των «Θαλασσινών Ημερών» ταρακούνησε για τα καλά όλο τον δήμο. Έγιναν «talk of the town», έφεραν χρώμα και χαρά και ζωντάνια. Ξόρκισαν την εσωστρέφεια. Είχαν όραμα και αισθητική!

Αυτή η επιτυχία μάς φέρνει πια όλους προ των ευθυνών μας. Οι δημότες με την συμμετοχή τους μάς έστειλαν το μήνυμα: «κάντε ξανά την Κόρινθο ναυτική δύναμη». Όχι με την έννοια της αρχαιότητας, βεβαίως, αλλά με την σύγχρονη έννοια που θέλει τις παραθαλάσσιες πόλεις να εκμεταλλεύονται την αύρα της θάλασσας, για να πετύχουν την ανάπτυξή τους. Με μεγάλες εκδηλώσεις και σύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους το υγρό στοιχείο.

Οπότε το μεγάλο στοίχημα για όλη την δημοτική αρχή -αλλά πάνω από όλους για τον δήμαρχο μας, Νίκο Σταυρέλη, που πίστεψε απόλυτα και καθολικά στην γιορτή αυτή- είναι να μην αποστρέψουμε ποτέ ξανά το μέτωπο από την θάλασσα! Να γίνει πράξη η εντολή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε με την μεγάλη συμμετοχή σε αυτό το πολυήμερο φεστιβάλ. Να μείνουμε εκεί! Κοιτώντας την! 365 μέρες το χρόνο!

Και αυτό θα κάνουμε! Οι εκδηλώσεις δίνουν πια την σκυτάλη στις υποδομές. Και αυτές θα τρέξουν γρήγορα, ώστε να καλύψουμε μέσα σε λίγους μήνες την στασιμότητα δεκαετιών. Θα έχουμε να πούμε πολλά τους μήνες που έρχονται.

Για να αλλάξει η πόλη όψη, μια για πάντα. Για να μην γυρίσει την πλάτη της στο μέλλον. Γιατί αυτό είναι η θάλασσά μας. Το μέλλον μας…

ΥΓ. Να ευχαριστήσουμε θερμά, όλα τα ΜΜΕ για την προβολή, τους δημοσιογράφους που μας βοήθησαν να παρουσιάσουμε τις εκδηλώσεις και τους φωτογράφους που ακούραστα κάλυψαν τις εκδηλώσεις μας.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα

otavoice

Συνεχίζεται το πολιτιστικό καλοκαίρι που οργανώνει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας

otavoice

Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλέπας

otavoice

Δ ΒΒΒ – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες: “Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας”

otavoice

Απόφαση του Δ.Σ. Λαυρεωτικής για την προστασία περιουσιών στην περιοχή της Κερατέα

otavoice

Ο Δήμος Πύργου στη 88 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

otavoice