OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Κουρέτας: Τελείωσε το μάζεμα των ψαριών – Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά

Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως μετά την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με τις πρωτοφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αυτό που κάνει είναι «να σκέφτεται πρακτικά για να μπορεί να λύνει τα προβλήματα», τόνισε ερωτηθείς από την Χριστίνα Βίδου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr», πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεται κανείς έχοντας απέναντί του την φύση. Στην πράξη λοιπόν, ακριβώς, απαρίθμησε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι ακολουθεί.

«Μέχρι στιγμής τι έχουμε αντιμετωπίσει; Πρώτον το θέμα της ανασυγκρότησης. Το σχέδιο παρουσιάζεται το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, το θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Φτιάξαμε ένα κέντρο πρότυπο, το οποίο, φέτος στη Θεσσαλία, είχαμε διπλάσιες φωτιές από πέρσι, είχαμε πολύ λιγότερες εκτάσεις καμένες. Θα τα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα με τον κύριο Κικίλια πιστεύω σε κάνα δυο τρεις εβδομάδες. Τρίτον, διαχειριστήκαμε υποδειγματικά το θέμα της πανώλης και σώσαμε το ζωικό κεφάλαιο. Τέταρτον, την κουνουποκτονία. Όλοι μιλούσαν το Μάρτιο ότι η Θεσσαλία δεν θα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει από τα κουνούπια. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Εφαρμόσαμε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα ψεκασμού με drones και με άλλες τεχνολογίες.

Από χθες έχουν μαζευτεί όλα τα ψάρια. Δεν υπάρχουν ψάρια πια μέσα στον κόλπο. Και τα ψάρια τα οποία πέθαναν από την ώρα που έκλεισε το θυρόφραγμα, σήμερα θα τελειώσει η υγειονομική ταφή και θα ολοκληρωθεί το θέμα αυτό το οποίο προέκυψε. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εμπλέκονται έξι φορείς, δηλαδή ο οργανισμός που διαχειρίζεται το νερό, ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, ο Οργανισμός Λιμένος, ο Δήμος Βόλου, το Λιμεναρχείο και η Περιφέρεια. Επομένως, όλοι αυτοί μέσα στην κρίσιμη στιγμή τράβηξαν την ουρά τους απ’ έξω και εγώ αποφάσισα να μπούμε στο πεδίο να μαζέψουμε τα ψάρια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλοι αυτοί οι φορείς πήγαιναν στα κανάλια και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους, ότι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στο πεδίο. Τελειώσαμε το μάζεμα των ψαριών. Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά. Πιστεύω ότι την Τετάρτη με τις τελευταίες μετρήσεις, αυτή την Τετάρτη απ’ ό, τι ξέρω από τον ΕΟΔΥ, θα υπάρχει άδεια για κολύμβηση μέσα στον Βόλο, εκεί που επιτρεπόταν και πριν, όχι μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι τα πλοία» προσέθεσε.

Για το ζήτημα του θυροφράγματος, επανέλαβε πως είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα έπρεπε να μπει ένα δίχτυ εκεί που μπήκε την προηγούμενη Τρίτη. «Να είχε μπει πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό δεν έγινε και η ευθύνη ήταν άλλων φορέων. Έτσι ξεκίνησε. Και επειδή ακριβώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε και επειδή κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες, βρίζανε όλοι την περιφέρεια. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα. Έκανα αυτό που έπρεπε και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο πεδίο και αφού λυθεί το πρόβλημα, τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έχει συμβεί» ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

«Αυτοί που μιλάνε δεν έχουν καμία υπευθυνότητα και μιλάνε για άλλους λόγους που δεν θέλω να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, γιατί εμφανίστηκαν κάποιοι συνάδελφοι μου και λέγανε ότι πρέπει να γίνει το Α και το Β. Με ποια γνώση και ποιον ρώτησαν; Η πρώτη εκτίμηση ήταν περίπου 270 τόνοι ψαριών οι οποίοι κάηκαν σε μια σύμβαση που η οποία κάποια στιγμή επειδή πρέπει να παίρνει μόνο ψάρια και επειδή στον Ξηριά υπήρχαν και χώματα, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα χαλάσουν τα μηχανήματα, οπότε πρέπει να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Βελεστίνου. Εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταφή διαφόρων ζώων, το οποίο έγινε όπως τάφηκαν και στην πανώλη τα πρόβατα και είχαμε να θάψουμε συνολικά, ψάρια μόνο, τα οποία δεν ήταν πάνω από 5 -6 τόνους. Και γι’ αυτό το πράγμα βγήκαν κάποιοι και έκαναν φασαρία ότι θα γίνει μόλυνση. Πώς θα γίνει; Αφού υπάρχει ειδική μεμβράνη και προβλέπεται ακριβώς ό,τι προβλέπεται στον νόμο. Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί τόσο γρήγορα το πρόβλημα» είπε στη συνέχεια ο κ. Κουρέτας.

Σχετικά με το τι αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Θεσσαλία, σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης, θα ανακοινωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι αντικείμενο μελέτης πολλών μηνών.

«Ένα κομμάτι είναι η ορεινή υδρονομία, φράγματα ψηλά, τα οποία θα τα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος μαζί με τον υπουργό Υποδομών και ίσως και τον κύριο Τσιάρα. Μετά, τα αντιπλημμυρικά τα μεγάλα που είναι το φράγμα του Ενιπέα, Πύλη και Μουζάκι και τα μικρά αντιπλημμυρικά που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Περιφέρεια, που αφορά κυρίως τη διευθέτηση των ρεμάτων και των αναχωμάτων, τα οποία θα ανακοινώσω εγώ, θα τα παρουσιάσω σε 42 σημεία, που γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, το οποίο είναι ένα σχέδιο το οποίο προέκυψε από μελέτη που υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου, δόθηκε το οκέυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, έγιναν οι δημοπρασίες και αυτή τη στιγμή προχωρήσαμε στο να γίνονται τα έργα» είπε καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ. Χαλανδρίου: 468 παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης – Ακολουθούν και άλλες εγγραφές

otavoice

Δ. Αθηναίων: Έναρξη Λειτουργίας των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών

otavoice

Δ.Σαρωνικού: Το ιστορικό παραχώρησης παραλιών στην ΕΤΑΔ

otavoice

37οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων στο Δήμο Ζωγράφου

otavoice

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Paolo Bettini στη Δυτική Αχαΐα

otavoice

Δ. Χανίων: Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη

otavoice