OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Επισκευές και λίφτινγκ σε λιμάνια και προβλήτες σχεδιάζει ο δήμος Θερμαϊκού

Την εκπόνηση μελετών, ώστε να προχωρήσει η νομιμοποίηση και η αποκατάσταση των λιμανιών και των προβλητών του δήμου Θερμαϊκού, οι οποίες έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, προγραμματίζει η διοίκηση του δήμου.

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής στρέφονται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά στην ένταξη σε χρηματοδοτοτικά προγράμματα της εκβάθυνσης των λιμένων Ν. Μηχανιώνας, Επανομής, Νέων Επιβατών και Αγγελοχωρίου και το δεύτερο τη νομιμοποίηση και την επισκευή για τις προβλήτες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας. Ήδη έχει αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύπλοκες, διερευνώντας κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες και να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, κάτι που θα επιδεινώσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θοδωρής Τζέκος, σε προτεραιότητα είναι οι υποδομές που παρουσιάζουν τις περισσότερες φθορές και συγκεκριμένα το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, όπου υπάρχει το πρόβλημα της προσάμμωσης και η προβλήτα των Νέων Επιβατών, τμήμα της οποίας μπροστά στη σκάλα έχει «καθίσει». Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου επιδιώκει μία συνολική λύση, που θα εξωραΐσει και θα αναβαθμίσει συνολικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

«Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει εκδηλώσει πρόθεση να χρηματοδοτήσει την εκβάθυνση κάποιων λιμανιών στον νομό Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων λιμανιών του δήμου. Έχουμε εξετάσει τη διαδικασία με τις υπηρεσίες και τον αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να προηγηθεί τεχνική έκθεση και στη συνέχεια με προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου», ανέφερε ο δήμαρχος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιλεγεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, εφόσον είναι μεγαλύτερη.

Οι δύο προβλήτες

Προβληματισμός υπάρχει για τις δύο προβλήτες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας, οι οποίες δεν διαθέτουν καν άδεια. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, εκεί δένουν σκάφη, ωστόσο δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και δεδομένου ότι δεν είναι αδειοδοτημένες, ο δήμος δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης, ούτε καν να προχωρήσει σε τοποθέτηση φωτισμού.

Και στις δύο εγκαταστάσεις οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν αυτοψία και επιβεβαίωσαν ότι χρειάζονται επισκευές. Ειδικά στην Περαία σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι κάποιες κολόνες είναι σπασμένες, ενώ οι τελευταίες έξι που βρίσκονται στην απόληξη της σκάλας βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.

Ο δήμος κατέθεσε αίτηση νομιμοποίησης, ωστόσο η απάντηση που έλαβε είναι ότι χρειάζονταν επιπλέον δικαιολογητικά με βασικό τη μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση. Παρότι ο τελευταίος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επισκευής χωρίς να προηγηθεί νομιμοποίηση, πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει στη λύση της εκπόνησης μελέτης επισκευής που θα περιλαμβάνει και στατική μελέτη.

«Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των προβλητών, στις οποίες δένουν σκάφη χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Χρειάζονται τοπογραφικά, οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας όπου δεν υπάρχει, ζητήματα τα οποία προχωράμε», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις επισκευής, συντήρησης και καλλωπισμού, ώστε να τις αναβαθμίσουμε και λειτουργικά και αισθητικά».

Πηγή voria.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ.Κορινθίων: Κάθε μέρα μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις παντού

otavoice

Σχολικό bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Τήνου με την Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μ. Δαβίου

otavoice

Φ. Σπανός: «Αφήστε τα παιδιά μας έξω από εσωκομματικές μικροστοχεύσεις»

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Δημιουργείται Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

otavoice

Δ.Μαλεβιζίου: Σύμβαση για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Δαμάστας

otavoice