OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Αμφικτυονία “Επειών Γη” στο Βατικανό

Η νεοσύστατη Αμφικτυονία “Επειών Γη” , η οποία απαρτίζεται από τους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου, Ανδραβίδας -Κυλλήνης, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, πιστή στις αρχές του καταστατικού χάρτη ιδρύσεως της, προβαίνει σε ρηξικέλευθες ενέργειες προαγωγής και προάσπισης του πολιτιστικού αποτυπώματος και της κοινωνικής ευδαιμονίας του Νομού Ηλείας.

Στόχος της να καταστήσει την περιοχή σημείο αναφοράς για την δημιουργία κέντρου διεθνών πνευματικών και επιχειρηματικών ανταλλαγών, λήψης αποφάσεων για θέματα που αποτελούν μείζονα προβλήματα για κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου, καθώς και φάρου πολιτισμού και διαμορφωτή μιας τάξης πραγμάτων που θα οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον υπό το λύχνο της πολιτιστικής ταυτότητας και της εθνικής κληρονομιάς του τόπου.

Έτσι, μετά από την οργάνωση -σε συνεργασία με το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών – του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου επιστημονικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα, που θα λάβει χώρα στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στον Πύργο Ηλείας με τίτλο ” Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ιταλία- Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προκλήσεις στη νέα χιλιετία”, προετοιμάζει πενθήμερη , επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη και στο Βατικανό από 6-10 0κτωβρίου, για την γνωστοποίηση και προώθηση της ατζέντας που αφορά την κοινή , διμερή συνεργασία για θέματα που άπτονται του κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού και οικολογικού παγκόσμιου προβληματισμού.

Ιδιαίτερης βαρύτητας γεγονός αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της Ηλειακής Αντιπροσωπείας, συνεπικουρούμενης από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλο Ανδρέα, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Καννή Ευστάθιο, τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη , τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Πρόεδρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και Καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ.κ. Νικηφόρο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νικολούτσο Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Κοροβέση Νικόλαο και τέλος τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμου Παναγιώτη, στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα της Ρώμης κ.κ. Φραγκίσκο, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κοινοί ατραποί οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο συνεργασίας των τοπικών αρχών της Ηλείας και της Ρ/Κ Εκκλησίας, σε μία προσπάθεια σύγκλισης των απανταχού δυνάμεων για καίρια θέματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Με αφορμή τον εορτασμό των 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, όπου περίτρανα διεφάνθη πως μόνο ο δημοκρατικός και πανανθρώπινος χαρακτήρας μιας προσπάθειας μπορεί να φέρει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα και προβληματισμούς, ο Προκαθήμενος της Ρ/Κ Εκκλησίας θα κληθεί ευγενώς να συμμετάσχει ως ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο που ετοιμάζει η Αμφικτυονία “Επειών Γη” να πραγματοποιηθεί στην Ηλεία στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2025 με θέμα ” Διακρίσεις και Δίκαιο”, σε μία προσπάθεια άρσης των στερεοτύπων και αποδοχής της ετερότητας , όθεν και αν προέρχεται.

Παράλληλα, με την αρωγή της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης την Κυριακή 06/10/2024 το μεσημέρι παρουσία της ομογένειας, στην αίθουσα της Κοινότητας θα λάβει χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο την γνωστοποίηση και προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ήλιδας Γης, μέσα από μουσικά και χορευτικά δρώμενα , φωτογραφικές εκθέσεις, γαστρονομικά συμπόσια και επιστημονικές ομιλίες.

Με τη πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες εξωστρέφειας και πνευματικής προβολής του τόπου χαλυβδώνουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας , ευελπιστούμε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις , ώστε ο Νομός Ηλείας να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον διεθνή άξονα κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας, καθώς και διαμορφωτικό ορόσημο πνευματικής και πολιτιστικής ανάταξης και ανάτασης.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Καισαριανής: Με επιτυχία διεξήχθει η διημερίδα «Προσφυγικοί οικισμοί»

otavoice

2η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Κιλελέρ

otavoice

Σε 5 δήμους της ΠΕ Λάρισας, παρατείνεται η κατάσταση πολιτικής προστασίας

otavoice

ΠΚΜ: Συνεχίζεται δυναμικά ο Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση της Ά. Μαστοράκου με τον νέο Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας

otavoice

Δ. Ρόδου: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ

otavoice