OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμαρχος Αίγινας στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ», αφιερωμένες στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Θεριανό, παρευρέθηκε στην εκδήλωση, για να αποτίσει φόρο τιμής στους Σαλαμινομάχους, που με τη γενναιότητά τους άλλαξαν την πορεία της ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε:

«Με μεγάλη τιμή και συγκίνηση στέκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον ιστορικό Δήμο Αίγινας, για να συμμετάσχω στις επετειακές εκδηλώσεις “ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ”, προς τιμήν της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Σαλαμινομάχων, που με την γενναιότητά τους άλλαξαν την πορεία της ιστορίας όλου του Δυτικού κόσμου, ανακόπτοντας την περσική απειλή. Η Αίγινα, με τις τριάντα τριήρεις της, συμμετείχε με αποφασιστικότητα και ηρωισμό σε αυτή τη σπουδαία ναυμαχία, κερδίζοντας τον θαυμασμό και την αναγνώριση όλων των Ελλήνων».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Γιώργος Παναγόπουλος, παρέδωσε συμβολικά στον Δήμαρχο Αίγινας το λάβαρο των Σαλαμινομάχων, σε ένδειξη τιμής για τη συνεισφορά της Αίγινας στην ιστορική ναυμαχία. Η παράδοση του λαβάρου επιβεβαιώνει τους δεσμούς αδελφότητας και ιστορικής μνήμης ανάμεσα στους δύο δήμους, που στέκονται ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους απέναντι στον περσικό κίνδυνο.

Η Αίγινα, με τη σημαντική της ναυτική παράδοση, υπήρξε ισχυρή δύναμη στην ελληνική ναυτική ιστορία και οι Αιγινήτες συνεχίζουν να διατηρούν αυτή την κληρονομιά ζωντανή. Οι εκδηλώσεις «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ» ενισχύουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών που υπερασπίστηκαν οι Σαλαμινομάχοι: τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη.

Ο Δήμος Αίγινας και ο κ. Ζορμπάς προσωπικά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τους διοργανωτές και όλους όσοι συνέβαλαν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αυτής της σημαντικής μάχης, που καθόρισε το μέλλον του Δυτικού πολιτισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου:

“Αγαπητοί συμπολίτες και προσκεκλημένοι,

Με μεγάλη τιμή και συγκίνηση στέκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον ιστορικό Δήμο Αίγινας, για να συμμετάσχω στις επετειακές εκδηλώσεις «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ», προς τιμήν της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Σαλαμινομάχων, που με την γενναιότητά τους άλλαξαν την πορεία της ιστορίας όλου του Δυτικού κόσμου ανακόπτοντας την περσική απειλή.

Η παρουσία μας εδώ δεν είναι τυχαία. Η Αίγινα, με τις τριάντα τριήρεις της, συμμετείχε με αποφασιστικότητα και ηρωισμό σε αυτή τη σπουδαία ναυμαχία, και χάρη στη συνεισφορά του Πολύκριτου και των ανδρείων Αιγινητών, κέρδισε τον θαυμασμό και την αναγνώριση όλων των Ελλήνων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα λόγια του Ηροδότου: «ἐν δὲ τῇ ναυμαχίῃ ταύτῃ ἤκουσαν Ἑλλήνων ἄριστα Αἰγινῆται».

Η Αίγινα στράφηκε από πολύ νωρίς στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Από αρχαιοτάτων χρόνων συγκαταλεγόταν στις “θαλασσοκράτορες” πόλεις, ενώ οι Αιγινήτες ήταν εξαιρετικά έμπειροι ναυτικοί. Μαζί με τη ναυτοσύνη ανέπτυξαν και τη ναυπηγική επιστήμη, καθώς τα αιγινήτικα καΐκια ήταν από τα πιο γερά σκαριά στη Μεσόγειο. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι διακρίθηκαν και για το θάρρος αλλά και για τη ναυτική ισχύ τους.

Σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τους προγόνους μας και την ιστορική τους προσφορά τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη τους.

Στις μέρες μας ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις που απειλούν τα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε την ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από το παρελθόν, για να υπερασπιστούμε αυτά τα θεμελιώδη ιδανικά απέναντι στις σύγχρονες απειλές που συνεχίζουν να αμφισβητούν τον πυρήνα του πολιτισμού μας.

Εύχομαι η αναπαράσταση αυτής της ένδοξης μάχης να αναδείξει για ακόμα μια φορά τις αξίες της ενότητας, της θυσίας και της ελευθερίας που χαρακτήριζαν τους προγόνους μας και που εξακολουθούν να αποτελούν πυξίδα για το μέλλον μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γιώργο Παναγόπουλο, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Σοφία Καρνέση – Λαλούση για την πρόσκληση και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διατήρηση αυτής της πολύτιμης ιστορικής μνήμης.

Σας ευχαριστώ.”

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Βρισκόμαστε στο πλευρό Καθηγητών και Γονέων & Κηδεμόνων

otavoice

Δ. Νέας Ιωνίας: Διοργανώνει εκδήλωση ενόψει Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας

otavoice

Συνεργασία Δ. Μετεώρων-TERRA THESSALIA για την υποστήριξη χωριών

otavoice

Η ΠΔΕ κατά της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο

otavoice

Δράση ενημέρωσης για την Άνοια στο Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης

otavoice

Συνάντηση δημάρχου Θέρμου με Θ. Λιβάνιο- Επιχορήγηση 500 χιλ. ευρώ για φυσικές καταστροφές

otavoice