OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Στ.Ε: Χρηματοδότηση των νέων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων – Νέες Δράσεις».

Η δράση αφορά στην τριετή υποστήριξη λειτουργίας νέων ή υφιστάμενων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που δεν περιλαμβάνονται στις συνεχιζόμενες δομές της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων:

  • Παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
  • Λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε καθημερινή βάση και μπορούν να φιλοξενούν ηλικιωμένους για σημαντικό χρονικό διάστημα της ημέρας συνήθως από το πρωί έως το απόγευμα.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 470.000 ευρώ.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας και φορείς που εμπίπτουν στο Νόμο 4796/17-04-2021 (ΦΕΚ Α’ άρθρο 4 περί Απλούστευσης του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία).

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (ή να έχουν αιτηθεί τέτοια πριν την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης) και να παρέχουν τις περιγραφόμενες υπηρεσίες στους ωφελούμενους για 7,5 ώρες κατ’ ελάχιστο, ημερησίως.

Μετά την υπογραφή της πρόσκλησης ένταξης νέων έργων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

«Φροντίζουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα. Διαθέτουμε χρηματοδότηση 470.000 ευρώ, από το νέο μας ΕΣΠΑ, για να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Στερεά Ελλάδα.

»Υπογράψαμε τη σχετική πρόσκληση και αναμένουμε προτάσεις από Δήμους και σχετικούς Φορείς της Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα προβλέπει την τριετή οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας τέτοιων Κέντρων, υπό τον όρο βέβαια τις παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε καθημερινή βάση και για τουλάχιστον 7,5 ώρες».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Σικυωνίων: Ανάπλαση Πρωτοδικείου και παραχώρηση Ειρηνοδικείων Γκούρας – Καλλιάνων

otavoice

Δ.Καλλιθέας: Παρέμβαση στον εισαγγελέα για την Πλατεία Νερού

otavoice

Δ.Διονύσου: Aυτοψία ρεμάτων και προτεραιότητες που τέθηκαν από την Κ. Μαϊχόσογλου

otavoice

Νέος Πρόεδρος του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”, ο Τάκης Γρηγοράκος – Οι αλλαγές στο ΔΣ

otavoice

4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις 4/9

otavoice

Δ.Γορτυνίας: Oλοκληρώθηκε το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα»

otavoice