OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ψήφισμα Δ.Σ. Σύρου-Ερμούπολης για το «Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνεδρίασε την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, μετά από την υπ΄αριθ. 15694/08-08-2024 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σύμφωνα με το νόμο για συζήτηση και λήψη αποφάσεως.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίνει το κάτωθι Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

Α. «Όπως γνωρίζετε το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) θεσμοθετήθηκε το 2018 για τον περιορισμό της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιωτών, μέσω της επιδότησης του ταξιδιωτικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοί του. Η κεντρική ιδέα, που ήλθε να υπηρετήσει, είναι η ισονομία των νησιωτικών περιοχών, βάσει του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, σε σχέση με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Δυστυχώς, από τα μέσα 2019, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του, που έχουν φθάσει και στους 17 μήνες, ενώ σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η καθυστέρηση ανέρχεται σε 14 ολόκληρους μήνες.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις έχουν καταβληθεί χρήματα μόνο για το α’ εξάμηνο του 2022, εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται υπό έλεγχο. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν πληρωθεί για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεις ακόμα και για δαπάνες που ανάγονται στο 1ο εξάμηνο του 2022.

Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου κανένας επίσημος προγραμματισμός για την καταβολή του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί έως και 40% οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με προοπτική να αυξηθούν και άλλο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την δραματική καθυστέρηση καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έχει επιτείνει αντί να αμβλύνει την απομόνωση των νησιωτών και την δυσκολία τους να ταξιδέψουν για λόγους υγείας ή άλλους, υποβαθμίζοντας έτσι τους νησιώτες σε πολίτες β΄ κατηγορίας.

Ουσιαστικά με καθυστερήσεις που υπερβαίνουν το έτος το σημαντικό αυτό μέτρο (πάγιο αίτημα των νησιωτών εδώ και δεκαετίες) οδηγείται βαθμιαία σε πλήρη απαξίωση στα μάτια τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την γενικευμένη ακρίβεια που έχει εδραιωθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έχουν καταστήσει το κόστος των μετακινήσεων δυσβάστακτο για ένα μέσο νησιώτικο νοικοκυριό.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικά το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την πολιτική του ως προς την εμπρόθεσμη καταβολή του Μ.Ι. και τη δυνατότητα ουσιαστικής μείωσης των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων, των οποίων οι συνεχείς αυξήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον από τη μέση ελληνική οικογένεια.»

Β. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο όπως αποστείλει το παρόν ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά Άρθρα

4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις 4/9

otavoice

Δ.Γορτυνίας: Oλοκληρώθηκε το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα»

otavoice

Δ.Χαλανδρίου: Στήριξη στους πυρόπληκτους της Πεντέλης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

otavoice

Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – ΘΡΙΑΣΙΑ 2024»

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Γιορτή Πίτας και λαϊκό-ποντιακό γλέντι στο Μονόλοφο

otavoice

Οι πρεσβευτές του Πατραϊκού Αθλητισμού θα τιμηθουν στο νέο Δημαρχείο

otavoice