OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Κορινθίων: 15 δράσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα του δημότη

Τις δράσεις που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του και οι οποίες εξελίσσονται όλο το 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής & Χρηματοδούμενων Προγραμμάτων του Δήμου Κορινθίων, Βαγγέλης Παπαϊωάννου.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα στη διοίκηση του δήμου, καθώς ανάμεσα στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται η αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τα προγραμματιζόμενα έργα και δράσεις, η σωστή προετοιμασία των σχετικών φακέλων και η υποβολή τους, η διαπραγμάτευση με την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια για την μέγιστη δυνατή απορρόφηση πόρων και η παρακολούθηση των έργων για την ομαλή χρηματοδοτική ροή.

Στην συνέντευξή του ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα 15 πιο σημαντικά έργα και δράσεις, τα οποία εξελίσσονται αυτή την στιγμή στον Δήμο Κορινθίων και τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις.
Τα έργα αυτά συνοπτικά είναι:

1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΧΕ ΒΑΑ)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Αναπλάσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις στο κοινό μέτωπο Κορίνθου Λουτρακίου.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Στο τμήμα από την αρχή των μπαζωμάτων, μέχρι την βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας. Ακόμα παρεμβάσεις σε άλλα σημεία του δήμου Κορινθίων (Αρχαία Κόρινθος, Καλάμια κ.λπ).
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Ξεκινάνε να βγαίνουν οι προσκλήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: δημιουργείται ένας χώρος όπου ο δημότης θα μπορεί να κάνει την βόλτα του με τα πόδια ή με το ποδήλατο, σε ένα ωραίο περιβάλλον.

2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ) π/υ 566.000 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: την ενεργειακή αναβάθμιση και γενικότερη ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Στο δημοτικό θέατρο.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: αναμονή τελικής έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: το δημοτικό θέατρο δεν είχε ποτέ ανακαινιστεί. Τα αλλάζουμε όλα. Κουφώματα, φωτισμό, βάζουμε αντλίες θερμότητας. Μόλις το έργο παραδοθεί οι Κορίνθιοι θα δουν έναν πολυχώρο, που θα σέβεται όσους βρίσκονται σε αυτόν. Με σύγχρονα κλιματιστικά, ενεργειακή αναβάθμιση, νέες οπτικοακουστικές υποδομές, υποδομές για τις θεατρικές ομάδες κ.λπ.

3. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ μέσω υπουργείου Τουρισμού)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: τη δημιουργία νέων υποδομών για ΑμεΑ (ράμπες, ξύλινοι διάδρομοι, σκίαστρα).
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: σε τέσσερις παραλίες του δήμου στον Κόρφο, την Αλμυρή, τα Καλάμια και το Λέχαιο.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: αναμονή τελικής έγκρισης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες με αναπηρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού σχεδιασμού μας. Θέλουμε να διευκολύνουμε με έργα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις θάλασσές μας και τις παραλίες μας και ο δήμος μας να αναρριχηθεί στην κορυφή των προσβάσιμων παραλιών για ΑμεΑ. Θα μπουν οι πιο σύγχρονες υποδομές για τα ΑΜΕΑ.

4. ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας») π/υ 308.000 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: την αγορά 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων και την δημιουργία 6 σταθμών φόρτισης και στάθμευσης. Το έργο είχε απενταχτεί και με δικές μας ενέργειες εντάχθηκε ξανά. Η απόφαση επανένταξης αφορά μόλις πέντε δήμους σε όλη τη Ελλάδα.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Σε έξι σημεία: Δημοτικό Θέατρο, Περιβολάκια, ΚΤΕΛ, Τέρμα Γεωργίου Παπανδρέου (Καλάμια), πλησίον Νοσοκομείου, Ναός Αποστόλου Παύλου.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Εξασφαλίσαμε την προέγκριση υπογραφής σύμβασης στις 15/05/2024 και υπογράψαμε την σύμβαση στις 18/06/2024. Στόχος να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί θέλουμε να απελευθερώσουμε το κέντρο από τα αυτοκίνητα. Να κάνουμε την Κόρινθο σύγχρονη πόλη, ευχάριστη, ασφαλή και πιο ήσυχη.

5. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ π/υ 500.000 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Καθαρισμούς πέριξ οικισμών και χώρων συνάθροισης κοινού (μοναστήρια, κατασκηνώσεις κ.λπ). Καταθέσαμε αίτημα και εγκριθήκαμε στους πρώτους δέκα δήμους.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Σε Τενέα, Ξυλοκέριζα, Γαλατάκι, Αθίκια, Κατακάλι, Σοφικό.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Είναι σε εξέλιξη το έργο, επιδιώκουμε να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Γιατί το βάρος μιας αποτελεσματικής διαχείρισης των πυρκαγιών είναι στην πρόληψη και την σωστή προετοιμασία.

6. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πράσινο Ταμείο)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Δήμου Κορινθίων.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Στην πλατεία του Σοφικού και τον πεζόδρομο της Αγιάννας.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Αναμονή έγκρισης
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί θέλουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο το αστικό (και όχι μόνο) περιβάλλον, ευνοώντας παράλληλα την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων. Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων που θα λειτουργούν ως χώροι συγκέντρωσης για αναψυχή και επικοινωνία των κατοίκων.

7. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Βελτίωση υποδομών. Συγκεκριμένα θα δημιουργήσουμε αγωγό ομβρίων υδάτων, έτσι ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά όταν βρέχει. Δημιουργία πλατείας και χώρου στάθμευσης στην συμβολή στων οδών Αγίας Άννας και Οδυσσέα Ανδρούτσου
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Επί της οδού Αγίας Άννης, παράλληλα με την μάντρα του στρατοπέδου, έξω από την Ανοιχτή Δομή.ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Αναμονή έγκρισης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί κάθε φορά που βρέχει, οι κάτοικοι βλέπουν τα νερά να λιμνάζουν σε διάφορα σημεία και γιατί οφείλουμε να διεκδικούμε ανταποδοτικά για μια περιοχή που επιβαρύνεται από την δημιουργία των δύο δομών.

8. ΤΑΡΤΑΝ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2) π/υ 478.000 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ταρτάν στίβου.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: στο Δημοτικό Στάδιο Χιλιομοδίου.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης, με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί κάθε δήμος οφείλει να θέτει πολύ ψηλά το ζήτημα των αθλητικών υποδομών. Γιατί ο σημερινός αγωνιστικός χώρος ήταν σε άθλια κατάσταση και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των αθλητών. Γιατί έτσι θα αποσυμφορήσουμε άλλα γήπεδα και στάδια.

9. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ) π/υ 438.000 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: μία σειρά από ψηφιακές δράσεις, όπως: Ψηφιακή Αναβάθμιση, ψηφιοποίηση Τμήματος Προσωπικού (ολοκληρώθηκε), ψηφιοποίηση Πολεοδομίας (στο 30%), ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες κ.λπ.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: σε όλο τον δήμο Κορινθίων.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: σε διαφορετικές φάσεις ανά δράση.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Γιατί έτσι διευκολύνουμε την καθημερινότητα του δημότη, αλλά και των εργαζομένων του δήμου μας. Για παράδειγμα κάθε δημότης θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά πληρωμές, υποβολή δικαιολογητικών, λήψη βεβαιώσεων και πιστοποιητικών κ.λπ. Πράγματα που ήδη γίνονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εμείς δεν ασχοληθήκαμε ποτέ. Τώρα τα κάνουμε πράξη.

10. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SMART CITIES ΕΣΠΑ 2021-27) π/υ 1.292.424 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. «Έξυπνες» στάσεις και διαβάσεις (φιλικές στα ΑμεΑ). Συστήματα ενημέρωσης κυκλοφορίας, που θα ενημερώνουν για κενές θέσεις πάρκινγκ, εναλλακτικές διαδρομές λόγω κυκλοφοριακού φόρτου κ.λπ. Σύστημα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών κτιρίων και σχολείων. «Έξυπνο» οδηγό πόλης, όπου θα καταγράφονται οι τοπικές επιχειρήσεις και θα αναδεικνύονται οι προσφορές τους. Ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των δημοτικών ηλεκτρονικών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις. Και πολλά άλλα…
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Σε όλο τον δήμο.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Ολοκληρώθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3/9/2024.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Διότι ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί σε λίγα χρόνια όλα θα μπορούμε να τα διαχειρισόμαστε από το κινητό μας τηλέφωνο. Γιατι πρέπει ο δήμος να εκσυγχρονιστεί για να μην μείνει πίσω…

11. ΔΡΑΣΗ WiFi4EU (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Εγκατάσταση δωρεάν ίντερνετ (wifi μέσω 4G) σε κοινοτικά καταστήματα και δημόσιους χώρους ενδιαφέροντος.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: σε 25 σημεία στα 21 χωριά του δήμου μας.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: έχουμε πάρει έγκριση, είναι προς υλοποίηση.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Γιατί υπάρχουν περιοχές που είναι ψηφιακά αποκομμένες. Δεν θέλουμε να αισθάνονται οι κάτοικοι των χωριών μας απομονωμένοι από άποψη υποδομών. Δίνουμε δωρεάν ίντερνετ -όχι μόνο για τους νέους και τους μαθητές, που είναι προφανές πόσο τους είναι απαραίτητο- αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών και των τοπικών μικροεπιχειρήσεων, αλλά και για την τουριστική αναβάθμιση.

12. OPEN MALL (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ) π/υ 1.386.358 ευρώ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Το έργο έχει δύο δράσεις. Η πρώτη αφορά την κατασκευή των υλικών υποδομών του Open Mall και η δεύτερη τα ψηφιακά του Open Mall.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: στις οδούς Ερμού (από την Κύπρου ως την Δαμασκηνού), Πυλαρινού, (από την Περιάνδρου ως την Δερβενακίων), Κύπρου (από την Εθνικής Αντιστάσεως ως την Ερμού) και Δαμασκηνού (από την Ερμού ως την Δερβενακίων).
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: η κατασκευή των υλικών υποδομών είναι ήδη σε εξέλιξη. Το ψηφιακό σκέλος είναι σε διαδικασία αναμονής έγκρισης της επικαιροποίησης από την Διαχειριστική.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης ολοκληρώνεται και από ψηφιακές υποδομές. Θα έχουμε έξυπνα παγκάκια όπου θα μπορείς να φορτίσεις το κινητο σου (πόσες φορές έχουμε μείνει από μπαταρία και δεν έχουμε κάπου να το φορτίσουμε). Και έξυπνες στάσεις, όπου μπορεί κάποιος να δουλέψει με τον υπολογιστή του. Ακόμα οθόνες πληροφόρησης κοινού, υποδομές δωρεάν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, κλπ.

13. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: αγροτικές οδοποιίες και συμμετοχή σε προσκλήσεις για έργα άρδευσης.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: σε αγροτικούς δρόμους σε όλο τον δήμο.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: σε αναμονή έγκρισης. Έχουν γίνει οι επαφές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον γενικό γραμματέα.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: γιατί οι υποδομές αυτές (οδοποιία, άρδευση) είναι ζωτική σημασίας για την επιβίωση των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

14. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Στον Κόρφο.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Βρισκόμαστε εν αναμονή της ανάρτησης της πρόσκλησης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Γιατί υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και επενδύσεων για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

15. ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (σε προγραμματική σύμβαση με τον ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟ)

ΤΙ ΑΦΟΡΑ: Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Δήμο Κορινθίων, μέσα από την δημιουργία καταδυτικού πάρκου.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: η ακριβής τοποθεσία αποτελεί στοιχείο, που θα προκύψει μετά την εκπόνηση της μελέτης.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: έχει γίνει η προγραμματική μεταξύ Δήμου και Δημόπρακτου, ο οποίος έχει αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πτυχή της τουριστικής «βιομηχανίας». Το καταδυτικό πάρκο απευθύνεται σε ερασιτέχνες δύτες αλλά και σε ολόκληρες οικογένειες και ομάδες ταξιδιωτών, που θα συμβάλλουν θετικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Ηλιούπολης: Άνοιξε ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός με 100% ασφάλεια

otavoice

Στον Δήμο Πολυγύρου το 5ο Πρωτάθλημα Υλοτομίας

otavoice

Π.Κ.Μ: Συμμετοχή για πέμπτη συνεχή χρονιά στον θεσμό “Υποτροφίες στις Περιφέρειες”

otavoice

Δ. Βριλησσίων: Από 9/9 έως 20/9 οι εγγραφές στο νέο ΚΔΑΠ για παιδιά από 5-12 ετών

otavoice

Δ.Βόλβης: Εγκαινιάστηκε ο υπερσύγχρονος Παιδικός Σταθμός Σταυρού

otavoice

Αντιπροσωπεία του Δήμου Πετρούπολης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης

otavoice