Το επόμενο ψηφιακό βήμα των Τρικάλων είναι γεγονός. Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 υπογράφτηκε η σύμβαση για το στρατηγικό πλάνο της πόλης με τον τίτλο «restart mAI city», στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρόντος του Υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου, ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων και την Ένωση Εταιρειών της NOVA ICT και της Dotsoft. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NOVA ICT κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dotsoft κ. Τάσος Μάνος.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Είναι μέρα μεγάλης ικανοποίησης για όλους τους δημότες των Τρικάλων και για μένα προσωπικά ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βλέπω να ξεκινά ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει τον Smart χαρακτήρα των Τρικάλων» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την υπογραφή της σύμβασης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και της Ένωσης Εταιρειών της NOVA ICT και της Dotsoft για την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου «restart mAI city». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NOVA ICT Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dotsoft Τάσος Μάνος.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων
«Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση με την ένωση αναδόχων εταιρειών για το έργο που θα υλοποιήσει το στρατηγικό πλάνο των Τρικάλων. Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και συνεχίζουμε την πορεία που είχε χαράξει ο προηγούμενος Δήμαρχος και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου», επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς. «Για την πόλη μας, τα κέρδη και τα οφέλη είναι πολλά. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί αυτό το έργο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, δήλωσε: Η Nova ICT επιταχύνει τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προβλημάτων. Με το έργο που ξεκινάμε σε συνεργασία με τον δήμο Τρικκαίων θελουμε να αυξήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών, των δομών και των αρχών της πόλης. Η «έξυπνη πόλη» μπορεί να βρίσκει δημιουργικές λύσεις στις αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και κυρίως να αξιοποιεί στο έπακρο τους πόρους που διαθέτει, ώστε να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DOTSOFT
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DOTSOFT, Τάσος Μάνος, δήλωσε: «Για τη DOTSOFT σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός εμβληματικού και σύνθετου έργου στο Δήμο Τρικκαίων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην αγορά των εφαρμογών για έξυπνες πόλεις».
Τι είναι
Το ψηφιακό έργο «restart mAI city» συνολικού προϋπολογισμού 6.930.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Πόλης του Δήμου Τρικκαίων, όπως ονομάζεται, έχει τον διακριτικό τίτλο Restart mAI city (Επανεκκινώ την πόλη μου), ως λογοπαίγνιο των λέξεων My και mAI, όπου AI σημαίνει Artificial Intelligent, δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία υποδομών έξυπνης πόλης που πρωταρχικά αποσκοπούν στη διαρκή δημιουργία ορατών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα του πολίτη. Παράλληλα, στοχεύει στην καθιέρωση της πόλης των Τρικάλων ως πρωτοπόρα στην εφαρμογή της καινοτομίας και ως κατάλληλο πεδίο φιλοξενίας και καλλιέργειας τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.
Το Στρατηγικό Πλάνο χωρίζεται σε 10 επί μέρους δράσεις, με αρκετά πρωτότυπες ονομασίες:
● e-Ξύπνα! (Κινητικότητα)
● e-Γειά! (Υγεία – Κοινωνική μέριμνα)
● Wat-Τώρα! (Ενέργεια)
● CXII (*112) (Πολιτική Προστασία)
● GI(s) και Ύδωρ (Υδάτινοι Πόροι)
● scoopi-DO (Διαχείριση Απορριμμάτων)
● geo-360 (Οικονομική Ανάπτυξη)
● Μαζί! (Συμμετοχικότητα)
● MAN’s World (Συνδεσιμότητα)
● Data TA TA! (Οριζόντιες Δράσεις)
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλάνο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα μετά από αυτά των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Εκπονήθηκε αποκλειστικά από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων με στόχο τη θετική επιρροή στην καθημερινότητα, η οποία επιτυγχάνεται με χρήση των έξυπνων υποδομών είτε άμεσα από τον πολίτη, είτε έμμεσα από τη Δημοτική Αρχή με εποπτεία, επέμβαση και υποστήριξη διαμόρφωσης πολιτικών. Με την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου έξυπνου οικοσυστήματος επιδιώκεται η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείρισης της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ενδεικτικά έργα είναι:
- Τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχος οδοφωτισμού και pillars
- Μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια
- Καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων
- Tricoin
- Δημιουργία «Κοινωνικού GIS»
- Σύστημα μέτρησης ευεξίας των πολιτών και της πόλης– Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου
- Υποδομές εντοπισμού και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (φυσικά φαινόμενα – κλιματική αλλαγή)
- Αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου
- Μετρητές κατανάλωσης και καταγραφής ποιότητας πόσιμου νερού
- Πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση
- Σύστημα ελέγχου και πληροφόρησης για τη στάθμευση
καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη, τη διασύνδεση συστημάτων, τα δίκτυα συνδεσιμότητας.
Από τον Δήμο Τρικκαίων παραβρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Εργων και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καταβούτας και ο πρόεδρος της e-trikala Φόρης Ρόμπος.