Καζάνι που βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση που επειδή θεωρεί γαλάζια παιδιά τους αυτοδιοικητικούς, τους εμπαίζει μια πενταετία και τους έχει υπό ομηρία. Μόνο που τα ψέματα τελείωσαν…
Γράφει ο Αθανάσιος Μπέλτσος
Αν κάποιος παρακολουθούσε τα δύο τελευταία προσυνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε Ναύπλιο και Μεσολόγγι θα καταλάβαινε πως έχουμε προ πολλού ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και ότι οι αυτοδιοικητικοί έχουν χάσει πλέον κάθε ίχνος υπομονής, εμπιστοσύνης και προσμονής.
Οι δήμοι σε οικονομική ασφυξία χτυπάνε κόκκινο, τουλάχιστον 1 στους 3 βρίσκεται στο φάσμα της επιτήρησης και δημιουργείται μια νέα γενιά “κόκκινων” δήμων. Αν αναλογιστούμε ότι το 2012 η ετήσια χρηματοδότηση στους ΟΤΑ ήταν στα 6,5 δις ευρώ και σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 2 δις ευρώ, έχοντας παράλληλα εκτίναξη του κόστους και της αφαίμαξης από χαράτσια, τύπου τέλους ταφής, καταλαβαίνει και ο ποιό αδαής ότι η εξίσωση δεν βγαίνει.
Είναι κοινό μυστικό ότι το κεντρικό κράτος διαχρονικά βλέπει την τοπική αυτοδιοίκηση σαν τον παρία, τον αυτοφοράκια , αυτόν που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και που θα χρεώνεται κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.
Είναι ενδεικτικό ότι στον προεκλογικό διάλογο το πολιτικό σύστημα δεν αναφέρθηκε ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση, σαν να μην υπήρχε. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σοβαρά εκλαμβάνουν τον ρόλο της, άσχετα αν κατά καιρούς κάνουν επικοινωνιακά τρυκ. Το να επικαλούνται την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και στις παλινωδίες που δημιούργησαν πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους δήμους μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης τους, καταντά εμπαιγμό.
Το να ανακοινώνουν αύξηση στην κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα να την παίρνουν υπερδιπλάσια πίσω, μέσω φορομπιχτικής πολιτικής (Τέλος Ταφής) και αύξησης του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους, είναι αθλιότητα και εγκληματική πολιτική.
Η αγανάκτηση γίνεται οργή, αφού πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου, δεν μπορούν να υλοποιήσουν βασικές λειτουργίες και είναι καθημερινά υπόλογοι στους πολίτες οι οποίοι θέλουν να δουν έργα, θέλουν να δουν να βελτιώνεται η καθημερινότητα τους.
Αυτά που καταγγέλθηκαν από αυτοδιοικητικά χείλη και μάλιστα φιλοκυβερνητικά στα δυο προσυνέδρια είναι εξωφρενικά και αν τα έλεγαν πολιτικά αντίθετοι θα λέγανε ότι είναι λαϊκισμός. Βάλαμε πλάτη στην πανδημία, σηκώνουμε το βάρος από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και έχουμε απέναντι μια κυβέρνηση η οποία μας βλέπει σαν αριθμούς και υλοποιεί πολιτικές οι οποίες υπηρετούν μια πολιτικο-οικονομική ολιγαρχία. Αυτό εκ κατακλείδι είναι το συμπέρασμα.
Στο στόχαστρο οι Χατζηδάκης και Σκυλακάκης, ενώ οι αναφορές για τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ήταν θετικές. Έχουμε ένα σύμμαχο αλλά προσκρούει σε συμπληγάδες πέτρες, που μας οδηγούν σε χρεοκοπία, είπαν.
Σκληρή κριτική από τον Ά Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τον Β’ Αντιπρόεδρο Γιώργο Παπαναστασίου αλλά και από τον πιο μετριοπαθή, Πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος ανέφερε ότι το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου “Επανεκκίνηση” δεν είναι τυχαίο. Σκληρή κριτική στο Μεσολόγγι και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, κυρίως για τις ενεργειακές κοινότητες.
Το Τέλος Ταφής, οι υποχρεωτικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ και των ΦοΔΣΑ, η σκανδαλώδης κατάργηση των ενεργειακών κοινοτήτων, η απαγόρευση προσλήψεων και η πενιχρή χρηματοδότηση η οποία εξανεμίζεται από τις αυξημένες δαπάνες υπαιτιότητα των κεντρικών πολιτικών, αλλά και η στάση πληρωμών σε εκτελούμενα έργα, δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα και ένα εφιαλτικό τοπίο για τους 332 δήμους της χώρας.
Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων όπου στην ουσία κατήγγειλε την κυβέρνηση για πολιτική που εξυπερετεί οικονομικά συμφέροντα και μετατρέπει τους δήμους σε πελάτες των παρόχων ενέργειας. Πυρ ομαδόν κατά του Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου που υλοποιούν ένα σχέδιο το οποίο είναι ταυτισμένο με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων.
Όπως εξήγησε ο δήμος Αγρινίου από την πρώτη στιγμή που θεσμοθετήτηκε, προέβη σε όλες τις ενέργειες να δημιουργήσει ενεργειακή κοινότητα σύμφωνα με την νομοθεσία. Μέσα από αυτό το σχεδιασμό θα είχε 75% μείωση ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης για την κατασκευή των υποδομών, αλλά επίσης 2.000 ευάλωτες οικογένειες θα είχαν ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρική ενέργεια. Το όφελος τεράστιο. Σήμερα αφού απαγορεύτηκε το αναφαίρετο δικαίωμα στους δήμους να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα των ευρωπαϊστών, έρχεται το νομοθετικό έκτρωμα Σκυλακάκη που ακούει στο όνομα Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ να υποχρεώσει τους 332 δήμους της χώρας να ενταχθούν σε ένα μηχανισμό που τους καθιστά πελατεία στις γνωστούς ομίλους ενέργειας της χώρας και τους δίνει ως αντάλλαγμα την μείωση κατά 15% στα τιμολόγια ρεύματος. Βέβαια ακόμη και το πενιχρό 15% είναι αμφιλεγόμενο αφού την τιμολογιακή πολιτική την καθορίζουν οι εταιρίες.
Είναι αλητεία, σχολιάστηκε από επίσημα χείλη. Ναι δεν είναι μόνο αλητεία αλλά εδώ επιβάλλεται εισαγγελική παρέμβαση. Δυναμιτίζουν την βιωσιμότητα των δήμων που αποτελούν την διοικητική ραχοκοκκαλιά της χώρας για να θησαυρίσουν οι νταβατζήδες της ενέργειας. Περί αυτού πρόκειται και δεν το ισχυρίζεται κάποιος κολλημένος κομμουνιστής τύπου Πελετίδη αλλά οι γαλάζιοι εκλεγμένοι δήμαρχοι.
Θα πρέπει να επισημανθεί η καταγγελία του δημάρχου Καλαβρύτων και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάση Παπαδόπουλου ότι δέχτηκε επισκέψεις από άτομα που του πρόσφεραν στο πιάτο προγράμματα 3-4 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αρκεί να ακολουθούσε τις οδηγίες τους και θα είχε και προμήθεια. Ίσως ο εισαγγελέας θα έπρεπε να καλέσει τον έμπειρο αυτοδιοικητικό για να διαπιστωθεί αν πραγματικά έχει στηθεί κύκλωμα στον προθάλαμο του ΥΠΕΝ.
Το ετήσιο συνέδριο της Ρόδου στις αρχές Νοεμβρίου στο οποίο έχει κληθεί ο Πρωθυπουργός και έχει αποδεχτεί την πρόσκληση, αναμένεται να αποτελέσει το σημείο μηδέν, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ά Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αν δεν έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα επιλύουν τα βασικά μας αιτήματα, τότε θα ξεκινήσει ένας ανένδοτος αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στο κεντρικό σύστημα εξουσίας, με ενδυνάμωση των μέσων αγώνα.
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, απολογούμενη, αφού νιώθει καθημερινά την πίεση και την σκληρή κριτική από δεκάδες δημάρχους οι οποίοι ζητάνε από το θεσμικό τους όργανο να προστατέψει τους δήμους και να απαιτήσει να ικανοποιηθούν τα ζητήματα επιβίωσης τους.
Αυτό που κυριαρχεί από όλες τις πλευρές είναι να μπουν στο περιθώριο οι κομματικές ταυτότητες και η αυτοδιοίκηση ενωμένη να αγωνιστεί για το μέλλον της… για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.