14 Νοεμβρίου 1924 – 14 Νοεμβρίου 2024
Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου και η Δημοτική Αρχή τιμούμε την επέτειο των 100 ετών της πόλης μας. Μιας πόλης με σημαντική ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη, για την οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι.
Η ιστορία…
Στις 14 Νοεμβρίου 1924 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο διατέθηκαν, αρχικά 82.695 τετραγωνικά μέτρα από το αλσύλλιο «Ποδονύφτη» για την ανέγερση του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφεια, ονομασία που δόθηκε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, από τον βουλευτή του κόμματος του Ελ. Βενιζέλου Πάνο Διαμαντόπουλο με καταγωγή από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας.
Τον ίδιο κιόλας μήνα με την εποπτεία του Υπουργείου Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως ξεκίνησαν τα έργα της οικοδόμησης του συνοικισμού.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, παρά τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα τέλη του 1926 με την παράδοση 1.700 κατοικιών σε 800 κτίρια.
Παράλληλα με δύο νέες απαλλοτριώσεις η έκταση του προσφυγικού συνοικισμού ανήλθε σε 126.300 τετραγωνικά μέτρα.
Στα τέλη Αυγούστου 1927 μετά από κλήρωση για τη διανομή των οικημάτων και αφού προηγουμένως καθορίστηκε η αξία και ο τρόπος αποπληρωμής τους, άρχισε η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και συνεχίστηκε με την εγκατάσταση των πυροπαθών των παραπηγμάτων του προσφυγικού συνοικισμού του Γηροκομείου των Αμπελοκήπων.
Ο προσφυγικός συνοικισμός, που αρχικά ανήκε διοικητικά στον Δήμο Αθηναίων, το 1934 ανακηρύχτηκε σε αυτόνομη κοινότητα και το 1947 σε Δήμο, που αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία του σημερινού Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας θα εορταστούν πανηγυρικά με την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024.
Ώρα 17.30 στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας και στις 19.00 στην Πλατεία Πατριάρχου για την τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας εις μνήμην του Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’, συμβόλου του ξεριζωμένου προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.