Στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο: «Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Τυροκομία και το Τυρί», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη σε εκείνους και εκείνες που διαφυλάσσουν τον τυροκομικό πλούτο της πατρίδας μας και τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά και συμμετείχαν ως εισηγητές επαγγελματίες και οικοτέχνες τυροκόμοι, μελετητές της τυροκομίας και της παραδοσιακής διατροφής, επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.ά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική παράδοση της πρόσφατης έκδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού για την «Τυροκομία και το Τυρί» σε βετεράνους τυροκόμους, επαγγελματίες και μη, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη των τυροκομικών γνώσεων και πρακτικών.
Ένας από αυτούς ήταν ο Αμοργιανός Βαγγέλης Μενδρινός, ο οποίος παρέλαβε σε μία συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης τον τόμο του Υπουργείου Πολιτισμού από τη Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου.
Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική προσφορά του κ. Μενδρινού, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, ενώ οι συντονιστές της ενότητας που ήταν αφιερωμένη στις Κυκλάδες του ζήτησαν, εκτός προγράμματος, να μιλήσει για τα τυροβόλια που φτιάχνει και για την πολύτιμη αυτή γνώση που πρέπει να μεταδοθεί και στις νέες γενιές.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας προβλήθηκε και το βίντεο που συνοδεύει τη φετινή υποψηφιότητα της χώρας μας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με θέμα “Η Παραδοσιακή Τυροκομία στις Κυκλάδες”, στο οποίο εκτός από τον Βαγγέλη Μενδρινό που φτιάχνει και μιλά για τα τυροβόλια, συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας Γιώργος Βλαβιανός που μιλά για τις ιδιαιτερότητες της τυροκόμησης στο νησί μας. Ας σημειωθεί ότι το μελίπαστο Αμοργού ήταν ένα από τα τυριά που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προσφορά του Γιώργου Βλαβιανού.
Ο Δήμαρχος Αμοργός Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε:
«Η τυροκομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού και των Κυκλάδων γενικότερα. Η εξαιρετική ποιότητα και η μοναδική γεύση του, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, γνώσης και εμπειρίας που περνά από γενιά σε γενιά.
Η τέχνη της τυροκομίας δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα, αλλά μία βαθιά ριζωμένη παράδοση που συνδέει την τοπική κοινωνία με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ως Δήμος, στηρίζουμε τις προσπάθειες των τοπικών παραγωγών και προβάλλουμε την αξία της παραδοσιακής τυροκομίας, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Η Αμοργός είναι υπερήφανη για τον Βαγγέλη Μενδρινό. Η προσφορά του στην Αμοργό ανεκτίμητη!
Ευχαριστώ από καρδιάς και την Ιωάννα Τζαβάρα, στέλεχος της Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει την Αμοργό στην καρδιά της και συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της παράδοσης μας».