Αλλάζει το πλαίσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά την συγχώνευση – απορρόφηση της διαδημοτικής εταιρείας ΔΕΔΑΠΑΛ, τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Λέσβου και της αντίστοιχης εταιρείας της Χίου την ΔΙΑΝΟΧ.
Η συγχώνευση των δύο εταιρειών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες και προβλέπει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε κάθε περιφέρεια.
Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχύουν νομοθετικά ο βασικός φορέας – κορμός θα είναι η ΔΕΔΑΠΑΛ η οποία φαίνεται ότι θα έχει και το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.
Στην ΔΕΔΑΠΑΛ μέτοχοι είναι οι Δήμοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ενώ στην ΔΙΑΝΟΧ μέτοχοι είναι οι Δήμοι του Νομού Χίου και του Νομού Σάμου. Η ΔΙΑΝΟΧ, ωστόσο, αναφέρουν έγκυρες πηγές, ετοιμάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσει η ίδια το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και την έδρα του ΦΟΔΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή που θα αναλάβει τα διαδικαστικά της συγχώνευσης των δύο ΦΟΔΣΑ και θα αφορά βέβαια την καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, την κατανομή μετοχών και όλα όσα αφορούν στην λειτουργία του νέου διευρυμένου φορέα.
Στην επιτροπή από την ΔΕΔΑΠΑΛ θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Αλεξίου με αναπληρωματικό μέλος τον Χρήστο Δαγιέλλη.
Εντ ωμεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Χριστόφας από τη Λέσβο και Ελεωνόρα Γεώργα από τη Λήμνο. Από την ΔΕΔΑΠΑΛ συμμετείχαν ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Αλεξίου και ο αντιπρόεδρος Στέφανος Αποστόλου, εκπροσωπώντας και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.
O πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η λειτουργία του νέο ΦοΔΣΑ Βορείου Αιγαίου καθώς και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της Μονάδας Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Συζητήθηκε ακόμη το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Ανακύκλωσης (ΠΕΣΔΑ) και το ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης στην Περιφέρεια.
«Ο κ. Γραφάκος ζήτησε να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν ώριμες προτάσεις για τις δύο νέες μονάδες προκειμένου να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Εμείς ως Λέσβος αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών για τη δημιουργία δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστ, οι οποίες θα αποτελέσουν τομή στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας και στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε τις προτάσεις».
Στην συνάντηση, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Χασάπης ζήτησε και έλαβε έγκριση για αναβολή της διαδικασίας μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της Λήμνου στο νησί της Λέσβου έως τον Απρίλιο του 2027, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι, εφόσον αυτή τεθεί σε ισχύ, το κόστος αυτό δεν θα επιβαρύνει τον Δήμο Λήμνου.
Σε δήλωση του ο κ. Γραφάκος ανέφερε:
Είχαμε συνάντηση με τους 11 Δημάρχους των Δήμων του Βορείου Αιγαίου χθες για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων. Κάναμε εκτενή συζήτηση τόσο για την ανάγκη έγκαιρης κατάρτισης του ολιστικού σχεδίου ανακύκλωσης της περιφέρειας, όσο και για την ανάγκη να αναβαθμιστεί η μονάδα της Χίου και να προχωρήσει το έργο για τη κατασκευή των μονάδων σε Λέσβου και Σάμο. Επίσης αναφερθήκαμε και στο πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων, που αφορά τους Δήμους Ψαρρών, Οινουσσών, Αγίου Ευστράτιου, Φούρνων και Ικαρίας.
Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση. Συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση για το καλό των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη νησιωτικότητα.
Με πληρ. stonisi.gr