Ακόμη και σήμερα κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να βγάλουν λάσπη και νερά από τα ισόγεια σπίτια και τα υπόγειά τους, ενώ με νέο μήνυμα -μέσω του 112- καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, λόγω της βροχόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Όσοι βρίσκεστε στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Ρόδου, Καλλιθέας και Πεταλούδων περιορίστε τις μετακινήσεις σας λόγω βροχόπτωσης. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.
Συστάθηκαν οι επιτροπές που θα καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού, ενώ τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά.Πολύ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν στα μαντριά τους για να ταΐσουν τα ζώα τους.
Ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση και τον σωστό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης , μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΧρήστουΤριαντόπουλου και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Από νωρίς το πρωί με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, πραγματοποιήσαμε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και βρεθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας.
Από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή Ρόδου κινητοποίησε άμεσα όλο τον μηχανισμό του Δήμου. Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, οι συνεργάτες μου, συνεργεία όλων των υπηρεσιών, βρεθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη, νερά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Βρεθήκαμε δίπλα στους αποκλεισμένους συμπολίτες μας, παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο για να μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους.
Όσοι χρειάζεστε βοήθεια, στήριξη ή πληροφορίες να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο που έχει στηθεί στο Δημαρχείο Ρόδου στα τηλέφωνα:
22413 61339, 22413 61384 και 22413 61317.
Ζήτησα από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, τον Γ.Γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη και τους Βουλευτές του νομού Γιάννη Παππά, Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη να είναι δίπλα μας στην προσπάθεια για την άμεση στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών σε επίπεδο υποδομών το συντομότερο δυνατόν.
Ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση και τον σωστό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Όπως ξεκαθάρισα και στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο υπό τον Υφυπουργό, είναι απαραίτητο να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα όσους επλήγησαν, να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να σχεδιάσουμε δράσεις για τη θωράκιση της Ρόδου απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Αυτός είναι ο ρόλος του επιτελικού κράτους, αυτή τη στήριξη ζητάμε για το νησί μας και για τους συμπολίτες μας και αυτή θα διεκδικήσουμε.
Η Ρόδος περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά με αλληλεγγύη, σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες, θα τα καταφέρουμε”, τόνισε καταλήγοντας ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος μετά την αυτοψία ανέφερε: “Έχουμε επισκεφθεί σημεία όπου είδαμε παθογένειες του παρελθόντος σε τέτοιες αρνητικές καταστάσεις και είμαστε εδώ μέσα από παρεμβάσεις έκτακτης χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια και τον Δήμο, για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές τονίζοντας την έννοια της ανθεκτικότητας. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι ώστε τα έργα που θα έρθουν να διορθώσουν τις ζημιές, όχι απλώς να τις αποκαταστήσουν , αλλά να είναι καλύτερα από ότι ήτανε πριν, προσαρμοσμένες σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και στο νέο δεδομένο. Βλέπουμε υποδομές που είχανε φτιαχτεί πριν από δεκαετίες , όπου δεν μπορούν να σηκώσουν τις πιέσεις που δημιουργούνε οι νέες συνθήκες της κλιματικης κρίσης, αλλά βλέπουμε και υποδομές με προβλήματα, με δομικά ζητήματα , αυτά θα προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε , έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το οποίο το ενεργοποιούμε και για τη Ρόδο και με την πρώτη αρωγή με την πλατφόρμα να ανοίγει την επόμενη βδομάδα και στη στήριξη όσων αφορά τα νοικοκυριά και σε συνεργασία με τον δήμο για την κάλυψη της οικοσκευής αλλά και με την ενεργοποίηση της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), αλλά και φυσικά για τις επιχειρήσεις με την κρατική αρωγή σε ότι αφορά τη συνεργασία που έχουμε με την περιφέρεια, με τη Ρόδο και φυσικά και τις άλλες περιοχές που επλήξαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών”.