OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Καβάλας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο “Χριστοκούρ”

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας αναβίωσε το έθιμο “Χριστοκούρ” στην πλατεία Ελευθερίας

Το Χριστοκούρ, το χριστουγεννιάτικο έθιμο του Πόντου, αναβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Το εν λόγω θεατρικό δρώμενο, έβαλε στο κλίμα των Χριστουγέννων όσους είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν και κράτησε ζωντανή μιας από τις σημαντικές πτυχές της παράδοσης μας.

“ΧΡΙΣΤΟΚΟΥΡ”
Στον Πόντο, όπως και σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν με ευσέβεια και λαμπρότητα. Οι προετοιμασίες για την ημέρα εκείνη ξεκινούσαν πολλές ημέρες πριν.

Οι κάτοικοι σταματούσαν κάθε εξωτερική εργασία και αφιερώνονταν στις τελευταίες λεπτομέρειες του γιορτινού τραπεζιού. Την περίοδο εκείνη συνήθιζαν να λένε, «Τη Χριστού ολ’ αναλάζ’νε και τα πετεινάρια σπάζ’νε », δηλαδή «Τα Χριστούγεννα όλοι φορούν τα γιορτινά τους και σφάζουν τα κοκόρια».

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές κρεμούσαν στο εικονοστάσι σταυρωτά κλαδιά φουντουκιάς ή καρυδιάς ή μόνο καρπούς. Επίσης, την ημέρα αυτή έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρο, το λεγόμενο «Χριστοκούρ’», το οποίο ήταν από μηλιά ή αχλαδιά ή από κάποιο άλλο δέντρο που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή.

Με αυτό, λοιπόν, το κούτσουρο άναβαν την φωτιά μόλις χτυπούσε η καμπάνα και την κρατούσαν αναμμένη για τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων, τα «Χριστουήμερα».

Από αυτό το κούτσουρο κρατούσαν φωτιά και για τις δώδεκα ημέρες των εορτασμών, το λεγόμενο Δωδεκαήμερο, αντικαθιστώντας το με άλλο πριν σβήσει. Για να τους φέρει γούρι, πίστευαν πως πρέπει να καίγεται όρθιο.

Σχετικά Άρθρα

Στον Δήμο Αργιθέας ο Χάρης Δούκας για την στήριξη των ορεινών δήμων

otavoice

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη

otavoice

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι θεσσαλικές γεύσεις στην Αθήνα

otavoice

Δήμος Πεντέλης: Οι Πολίτες Δικαιούνται να Γνωρίζουν

otavoice

Στις 23 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι Θεσσαλονίκης – «Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα νέο μεγάλο γεγονός»

otavoice

Δ. Ηλιούπολης: Διασώθηκε χρηματοδότηση 500 χιλ. ευρώ για τα σχολεία της πόλης

otavoice