OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι»

Η Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών για τις τροποποιήσεις στη σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν και παραμένει αντίθετη με την σύμβαση για την “ενεργειακή αναβάθμιση” του οδοφωτισμού. Όσες τροποποιήσεις κι αν κάνει η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών αφού προσφέρει απλόχερα στην ανάδοχο εταιρεία για 12 ολόκληρα χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

Και δε μας λένε, μετά τα 12 χρόνια τι θα γίνει; Η εταιρεία θα μας παραδώσει ένα παλαιωμένο δίκτυο. Ο Δήμος δε θα έχει ούτε τη τεχνογνωσία ούτε το καταρτισμένο προσωπικό για να το συντηρήσει. Άρα; “Αναγκαστικά” θα καταφύγουμε και πάλι στην ανάθεση του έργου με νέα σύμβαση και ξεχνάμε τα ανταποδοτικά τέλη για πάντα.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας. Εκτός από τεχνικά θέματα, η εν μέρει “αυστηροποίηση” της ρήτρας του άρθρου 25 για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση, είναι προσχηματική. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι,λένε στο χωριό μου.

Καμία μείωση στο κέρδος του αναδόχου. Μόνο χασούρα για τους Σερραίους. Γιατί το κέρδος του αναδόχου δεν προέρχεται από την μη τήρηση των όρων της σύμβασης αλλά απ’ αυτή καθ΄αυτή τη σύμβαση. Απο την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών. Η εταιρία θα απολαμβάνει τουλάχιστον για τα επόμενα 12 χρόνια τα εξασφαλισμένα κέρδη της σε βάρος του Σερραϊκού λαού απο την εξοικονόμηση ενέργειας ενώ από αυτή θα μπορούσε η δημοτική αρχή να μειώσει το κόστος των ανταποδοτικών για τους δημότες. Αντίθετα, δεν εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα των 12 ετών δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Στο αφήγημα της προηγούμενης αλλά και αυτής της δημοτικής αρχής ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, η απάντηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση μέσω ΕΣΠΑ ή αυτεπιστασίας
του δήμου και το οικονομικό όφελος θα μπορούσε μέχρι και να ισοσκελίσει την άνοδο της τιμής του ρεύματος.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έχουν προτεραιότητα στα σχέδια των Κυβερνήσεων και των Δήμων για τη δήθεν “πράσινη ανάπτυξη”.

17/12/2024
Έλενα Τουσκα
Δημοτική Σύμβουλος
Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών

Σχετικά Άρθρα

100 χρόνια ΔΕΥΑ Λάρισας: Εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών

otavoice

Στον Δήμο Αργιθέας ο Χάρης Δούκας για την στήριξη των ορεινών δήμων

otavoice

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη

otavoice

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι θεσσαλικές γεύσεις στην Αθήνα

otavoice

Δήμος Πεντέλης: Οι Πολίτες Δικαιούνται να Γνωρίζουν

otavoice

Στις 23 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι Θεσσαλονίκης – «Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα νέο μεγάλο γεγονός»

otavoice