«Συζητούν για μας χωρίς εμάς», «διαρροές», «κανένας επίσημο νομοσχέδιο» ήταν μόνο μερικά από τα λόγια που ακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα στην έκταση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της Λάρισας με μοναδικό θέμα το μέλλον των ΔΕΥΑ, όπου το συμπέρασμα ήταν ένα μεγάλο «όχι» στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ύδρευσης.
Το ψήφισμα που έγινε δεκτό από το σώμα, όρισε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ από την δημοτική Αρχή προτάθηκε και η συγκρότηση διαδημοτικής Επιτροπής με σκοπό να καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτρέψει κανείς να προχωρήσουν σε αναγκαστικές συνενώνεις και να καταργηθεί η ΔΕΥΑ Λάρισας.
Ευαγ. Λιακούλη: «Συζητάμε με διαρροές και χωρίς ένα νομοσχέδιο» – Β. Κόκκαλης: «Ρύθμιση αντισυνταγματική, άδικη που ζημιώνει την πόλη» – Αντίθετοι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους δημάρχους των δήμων της Π.Ε. Λάρισας
Στη σύσκεψη που διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες τοποθετήθηκαν βουλευτές του νομού, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ του νομού, όπως και εκπρόσωποι εργαζομένων, όπου όλοι ζήτησαν να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό να προχωρήσουν σε διαφορετικές κινητοποιήσεις.
«Σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς…»
«Ζητάμε την έναρξη ενός καλόπιστου και παραγωγικού διαλόγου, εφ’ όλης της ύλης, με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ & ΕΔΕΥΑ), διότι καμιά μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και των Δήμων δεν μπορεί να γίνει και να επιτύχει χωρίς την συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε υπέρ ενός αυτοδιοικητικού σχήματος, βιώσιμου και λειτουργικού, που θα λειτουργεί με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, θα προστατεύει τον φυσικό πόρο και θα διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών της περιφέρειας της χώρας σε καθαρό και φθηνό νερό», ξεκαθάρισε ο κ. Μαμάκος.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση διαδημοτικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων αλλά και των εργαζομένων, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επόμενων βημάτων, δράσεων και αντιδράσεων, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που συνεχίσει η απαξίωση της ισότιμης συμμετοχής και διαμόρφωσης για το νέο πλαίσιο των ΔΕΥΑ των Δήμων, της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης και της ΚΕΔΕ, καθώς οι θεσμοθετημένοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη καταθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.
«Είμαστε κατά των αναγκαστικών συγχωνεύσεων που γίνονται χωρίς σχέδιο, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό ικανό να υποστηρίξει τις συγχωνεύσεις. Και που είναι αντισυνταγματικές, αφού γίνονται χωρίς την συναίνεση της Αυτοδιοίκησης, παραβιάζοντας συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές όπως είναι οι αρχές της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (αρ. 102 του Συντάγματος), καθώς και αρχές του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου όπως είναι η αρχή της εγγύτητας των υπηρεσιών στον πολίτη. Είμαστε και θα είμαστε υπέρ των εθελοντικών συγχωνεύσεων που γίνονται με μελέτη, και με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις ώστε να εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.
Αμφιβάλλουμε αν με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ θα συνεχίσουν να πίνουν φθηνό και υγιεινό νερό ή αν θα υποβαθμισθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών της περιφέρειας. Κι αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση σύσσωμη δεν θα πρέπει να το επιτρέψει σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο κ. Μαμάκος.
Υποστελέχωση και ενεργειακό κόστος
Μόλις δύο από τους οκτώ βουλευτές του νομού συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση. Συγκεκριμένα, διαδικτυακά τοποθετήθηκαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης.
«Δυστυχώς συζητάμε με διαρροές και χωρίς ένα νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση. Δεν υπάρχει πλάνο για την εξυγίανση των ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το κράτος δεν βρίσκει λύσεις στην υποστελέχωση, το ενεργειακό κόστος, αλλά και τη σπατάλη του νερού στην άρδευση. Πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με το υπουργείο», ανέφερε η κα Λιακούλη.
Κώστας Αργυρόπουλος: «όσοι ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα θα χάσει η πόλη και οι επόμενες γενιές. Η Λάρισα χωρίς τη ΔΕΥΑΛ είναι καταδικασμένη να πάει σε μια στασιμότητα»
Αντίστοιχα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, συμπλήρωσε ότι, «είναι μια ρύθμιση που ζημιώνει την πόλη, είναι αντισυνταγματική και άδικη. Ζούμε σε μια εποχή που δεκατέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες δεν υπάρχει ένας οδηγός για την αποκατάσταση του τόπου».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, Μαρία Γαλλιού, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμπαρασταθεί στο πλευρό των Δήμων, με κάθε ψήφισμα και πρόταση. «Η αναγκαστική ενσωμάτωση και η κατάργηση των ΔΕΥΑ δια της συγχωνεύσεως είναι αυτό που καταργεί μέσα σε μία μέρα την αυτοτέλεια των δημοσίων οργανισμών».
«Γνωστά τα προβλήματα…»
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δήμαρχοι των δήμων της Π.Ε. Λάρισας, με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα να κάνει αναφορά σε «ένα παλιό κόλπο», απαξίωσης διάφορων οργανισμών. «Απλά δεν τον στηρίζουμε και σιγά σιγά οδηγείται στην απαξίωση. Έτσι γίνεται με το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης».
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν διαχειριζόμαστε εμπόρευμα για να δημιουργήσουμε κέρδη, διαχειριζόμαστε ένα δημόσιο αγαθό που είναι απαραίτητο για τη δημόσια ζωή», συμπλήρωσε ο ίδιος ζητώντας ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να ζητήσουν την επαναφορά του NetMetering, ενώ να επιτρέψουν σε κάθε επιχείρηση που μπορεί να απελευθερώσει το κομμάτι των προσλήψεων.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάθε επίπεδο με τη ΔΕΥΑ Λάρισας και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», κατέληξε ο κ. Γκουντάρας.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, στάθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ. «Δεν είμαι υπέρ αυτού του τρόπου ένωσης, αλλά κάτι θα πρέπει να γίνει και σημαντικό είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και θα συμφωνήσω και με τον κ. Γκουντάρα για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από τις κουβέντες μέσα σε αίθουσες».
Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας αναφέρθηκε σε μία σειρά προβλημάτων, ενώ ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, στάθηκε στην «εμπορευματοποίηση του νερού», που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. «Ήδη έχουν μπει ιδιωτικοί πάροχοι στο νερό. Έχουμε ποιοτικότατο νερό κι από τις χαμηλότερες χρεώσεις. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε το πώς αντιμετωπίζεται το νερό και να δράσουμε ανάλογα», κατέληξε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑ Δήμου Τεμπών κ. Ζαρδούκας ανέφερε ότι «είμαστε κάθετοι σε αυτό που επιχειρείται, ενώ ο πρόεδρος ΔΕΥΑ Δήμου Δίου Ολύμπου, κ. Βροχαρίδης δήλωσε πως το νομοσχέδιο όσο απομακρύνεται, τόσο πιο δύσκολα θα περάσει.
Ο Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ, δήλωσε ότι προσπαθούν να φτάσουν στην οικονομική εξαθλίωση των ΔΕΥΑ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Λαρισαίων, απηύθυνε κάλεσμα για να «παλέψουν όλοι μαζί για το νερό».
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Δεληγιάννης, χαρακτήρισε θετική την άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση απέναντι στο ζήτημα. «Το μέλλον των ΔΕΥΑ ταυτίζεται με το μέλλον των Δήμων ή, αν προτιμάτε, με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Στην πορεία του Daniel ήμασταν ίσως από τις μοναδικές πόλεις που δεν έσπασαν οι σωλήνες και δεν μείναμε για πολύ χωρίς νερό», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση γίνεται από «διαρροές που προκύπτουν».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις στα επιμέρους ζητήματα. Ή είμαστε ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική που έστρωσε το έδαφος για να γίνει όλο αυτό ή συνεχίζουμε σ’ αυτήν τη στρατηγική και γεμίζουμε ένα κάρο αυταπάτες τον λαό».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Κώστας Αργυρόπουλος, ανέφερε ότι «όσοι ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα θα χάσει η πόλη και οι επόμενες γενιές. Η Λάρισα χωρίς τη ΔΕΥΑΛ είναι καταδικασμένη να πάει σε μια στασιμότητα», καλώντας τους πολιτικούς εκπροσώπους να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το ψήφισμα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, κατά την ειδική συνεδρίαση του με θέμα τις εξελίξεις στις Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρει στο ψήφισμά του ότι:
Θεωρεί ότι:
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μεταρρύθμιση της διαχείρισης του αστικού νερού, ενώ η σπατάλη νερού και η ασύδοτη χρήση του φυσικού πόρου γίνεται κυρίως στο αρδευτικό νερό που αποτελεί το 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού στη χώρα μας.
- Η λειψυδρία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα του τομέα υδάτων που ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, για αντιμετωπισθεί απαιτεί σχεδιασμό, μελέτες και χρηματοδοτήσεις και όχι διοικητικές ρυθμίσεις και αναγκαστικές συνενώσεις Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμων.
- Τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. οφείλονται κυρίως στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» με το οποίο οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέλαβαν αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς πόρους και προσωπικό, και στην ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές τιμολόγησης των ενεργειακών παρόχων που εκτίναξαν το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Η υποστελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. που αποτελεί το κύριο λειτουργικό τους πρόβλημα οφείλεται σε αντίθετες στην νομική τους φύση μνημονιακές διατάξεις οι οποίες εφόσον η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια επιβάλλεται να αποσυρθούν. Επομένως, καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν προηγουμένως δεν επιλύσει τα δυο αυτά βασικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α.
- Απαραίτητη προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των παρόχων ύδατος (Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμων) και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων σχετικών μελετών (μελέτη DG Regio, εμπειρογνωμοσύνη Jaspers) όπως και της ολιστικής πρότασης για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους.
- Η άποψη και κυρίως οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εν προκειμένω του Κλάδου Υδάτων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από τον σχεδιασμό οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΡΑΑΕΥ θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον ν. 5037/2023 με σκοπό όχι απλώς να εποπτεύει και να ρυθμίζει τον κλάδο υδάτων , αλλά και να καταθέτει προτάσεις αναδιοργάνωσής του προτείνοντας χρήσιμα εργαλεία όπως η διαδημοτική συνεργασία.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων είναι κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που είναι όχι μόνο αντισυνταγματικές, αφού καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και λειτουργικά προβληματικές, αφού σχεδιάζονται χωρίς μελέτη και αντικειμενικά κριτήρια που θα τις δικαιολογούσαν. Ωστόσο, κι εφόσον οι συνενώσεις είναι εθελούσιες και γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, μπορούν να συμβάλουν σε ποιοτική παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στους πολίτες της περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι διαδημοτικές συνεργασίες μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. οι οποίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.
Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. ζητά:
- Την άμεση επιχορήγηση από την κυβέρνηση 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους ενεργειακούς παρόχους και κυρίως προς τη ΔΕΗ, κατ΄αναλογία της οικονομικής ενίσχυσης της ΕΥΔΑΠ από την Πολιτεία για να καλυφθούν ληξιπρόθεσμα χρέη των Δήμων της Αττικής.
- Να συμβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και η ΡΑΑΕΥ ώστε να ρυθμισθεί το εναπομείναν μετά την επιχορήγηση, χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους ενεργειακούς παρόχους, και μέχρι οι Δ.Ε.Υ.Α. να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια να δοθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στις Δ.Ε.Υ.Α. με βάση την κοινωφελή λειτουργία τους και το ενεργειακό τους προφίλ.
- Να ξεκινήσει άμεσα καλόπιστος και παραγωγικός διάλογος ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλ. την ΚΕΔΕ και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ενεργό συμμετοχή του αρμόδιου για τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της ΡΑΑΕΥ, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης-αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους, λύση που θα διασφαλίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης, την επαρκή τους στελέχωση, τους αναγκαίους πόρους και κάθε άλλη προϋπόθεση με στόχο την προστασία του φυσικού πόρου και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν καταστεί ισότιμος συνομιλητής της Πολιτείας στη βάση των προτάσεών της, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να υπερασπισθεί τη δημοτική διαχείριση του νερού στην περιφέρεια της χώρας μας.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET