Έγγραφη διαμαρτυρία, προς την Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ηραίας, Κοντοβαζαίνης, Λαγκαδίων & Τροπαίων του Δήμου Γορτυνίας, για τις επικίνδυνες κατολισθήσεις στην Εθνική Οδό 74 (Τρίπολης – Πύργου)
Στην επιστολή τους αναφέρουν:
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Πρόεδρε & μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Εμείς, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της περιοχής, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση μας για τη συνεχιζόμενη και απαράδεκτη κατάσταση με τον αποκλεισμό τμήματος της Εθνικής Οδού 74, στο ύψος των Λαγκαδίων αλλά και την επικινδυνότητα που ενέχει στο σύνολό της η ως άνω Εθνική Οδός, σε πολλαπλά σημεία, οδηγώντας στην απομόνωση τη μισή Γορτυνία.
Κύριε Περιφερειάρχα,
Παρά την πρόσφατη επίσκεψή σας, στο ύψος των Λαγκαδίων, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες κατολισθήσεις, δεν μπήκατε καν στον κόπο να κατεβείτε παρακάτω, για να δείτε με τα μάτια σας την πραγματική κατάσταση του δρόμου και των παρακαμπτηρίων οδών, τους οποίους εμείς και οι οικογένειες μας διασχίζουμε καθημερινά. Για ακόμη μια φορά μας αγνοήσατε και μας δείξατε πως οι κάτοικοι της περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Και για να είμαστε ξεκάθαροι:
Θέλουμε ανοιχτούς δρόμους – αλλά πάνω από όλα – θέλουμε ασφαλείς δρόμους.
Μη μας ρίχνετε άλλη στάχτη στα μάτια με πρόχειρα ημίμετρα και επικοινωνιακές κινήσεις. Δεν αρκούν πια τα λόγια. Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία.
Η συγκεκριμένη οδός αποτελεί ζωτικής σημασίας οδικό άξονα για την καθημερινή μετακίνηση των πολιτών, τη διακίνηση εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο παρατεταμένος αποκλεισμός της προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην κοινωνική ζωή των κοινοτήτων μας, οικονομική ασφυξία σε κατοίκους και επιχειρήσεις ενώ οι επικίνδυνες παρακάμψεις επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τοπικές υποδομές.
Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη ή σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος. Η έλλειψη υπευθυνότητας και άμεσης παρέμβασης είναι εξοργιστική και δείχνει πλήρη αδιαφορία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Παρά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ρυθμοί αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα αργοί, ενώ απουσιάζει η ξεκάθαρη πληροφόρηση για την πρόοδο των μελετών, τον προγραμματισμό των έργων ή την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων.
Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων αλλά κυρίως ως μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρόμαστε εντόνως και ζητούμε:
- Επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ενεργειών σας.
- Σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της διχοτόμησης της Γορτυνίας.
- Λήψη μέτρων ουσίας, και όχι επικοινωνιακές επισκέψεις, για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
- Δημιουργία ενός σύγχρονου & ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Αρκετά με τον εμπαιγμό.
Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την υποβάθμιση της περιοχής μας και την απομόνωση των κοινοτήτων μας.
Πάψτε να μας θεωρείτε ανύπαρκτους!!!
Πάψτε να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στερώντας μας στοιχειώδη δικαιώματα.
Δεν ζητάμε προνόμια.
Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που αξίζουμε:
Ισότιμη μεταχείριση, ασφάλεια & σεβασμό.
Η ανοχή μας έχει τελειώσει.
Εξουσιοδοτούμε τον Δήμαρχο Γορτυνίας όπως καταθέσει την παρούσα κατά την 30η Απριλίου 2025 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων
Ηραίας, Κοντοβαζαίνης, Λαγκαδίων & Τροπαίων
Δήμου Γορτυνίας