OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η ΚΕΔΕ στη συζήτηση για την Τοπική Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το σχέδιο Έκθεσης για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η Έκθεση βασίζεται σε δύο εκτεταμένες και ουσιαστικές αποστολές του Κογκρέσου στη χώρα μας (Νοέμβριος 2024 και Απρίλιος 2025), κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε πληθώρα συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς, σε ένα περιβάλλον ανοιχτού, θεσμικού και εποικοδομητικού διαλόγου. Η προηγούμενη έκθεση για την Ελλάδα είχε διενεργηθεί το 2016.

Την Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο Κωνσταντίνος Κουκάς, Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις εργασίες και τοποθετήθηκε επίσημα επί του σχεδίου κειμένου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στις ευρωπαϊκές αρχές της εγγύτητας, της λογοδοσίας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Κατά την παρέμβασή του, τονίστηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο θεσμικού διαλόγου και συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επίκεντρο τη σύνταξη του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (26.6.2025), η οποία:

  • προτείνει την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων σε συγκεκριμένα άρθρα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας,
  • υποστηρίζει την υπογραφή και κύρωση τόσο του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή των πολιτών στα τοπικά κοινά,
  • όσο και της Σύμβασης για τη Διασυνοριακή Συνεργασία Τοπικών Αρχών.

Το σχέδιο Έκθεσης, καθώς και τα σχέδια Απόφασης και Σύστασης που το συνοδεύουν, παραμένει ανοιχτό για παρατηρήσεις, έως την 49η Ολομέλεια του Κογκρέσου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από 28 έως 30 Οκτωβρίου 2025, οπότε και θα διεξαχθεί η τελική συζήτηση και έγκρισή τους.

Σχετικά Άρθρα

‘Εγκριση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Δήμου Αίγινας από τον ΕΟΤ

otavoice

Π.Στ.Ε: 812 χιλ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στον Δήμο Λεβαδέων

otavoice

Πρόσληψη ενός ατόμου με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον Δήμο Αμοργού

otavoice

Τρία Γραφεία Τουριστικής Πληροφόρησης στις βασικές πύλες εισόδου της Π.Δ.Ε.

otavoice

Εκτακτη σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

otavoice

Άκρως επιτυχημένο το FIRE SUMMER CAMP Βόρειας Κυνουρίας 2025

otavoice