OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Σωρευόµενες δικαστικές αποφάσεις και σοβαρά κενά στον προγραµµατισµό του Δήµου Μακρακώµης

«Σωρευόµενες δικαστικές αποφάσεις και σοβαρά κενά στον προγραµµατισµό του Δήµου Μακρακώµης», καταγγέλει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη “Υπεύθυνα Μαζί” με επικεφαλής τον Κώστα Καραγιάννη. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Για µία ακόµη φορά, η Δηµοτική Αρχή Μακρακώµης βρίσκεται αντιµέτωπη µε τις συνέπειες των διαχειριστικών της επιλογών.

Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκονται οκτώ (8) δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδικάζουν συνολικά άνω των 170.000 ευρώ εις βάρος του Δήµου Μακρακώµης. Πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις που αφορούν εργολαβίες, προµήθειες, καθώς και υποχρεώσεις τον νοµικό σύµβουλο του Δήµου.

Ωστόσο, παρά το βάρος αυτών των εκκρεµοτήτων, στον Κωδικό Αριθµό (Κ.Α.) 00-6492 του προϋπολογισµού για τα «δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή συµβιβαστικών πράξεων», δεν είχε προβλεφθεί καµία πίστωση κατά την ψήφισή του στις αρχές του έτους.

Η διαχείριση του προϋπολογισµού θυµίζει «µπαλωµένη κουρελού»:
• Στις 14 Μαρτίου προστέθηκαν 50.000€ στον σχετικό Κ.Α.
• Στις 16 Απριλίου αφαιρέθηκαν 25.000€
• Στις 9 Μαΐου αφαιρέθηκαν τα υπόλοιπα 25.000€

Αποτέλεσµα: πέντε µήνες µετά, ο κρίσιµος αυτός κωδικός επανήλθε στο µηδέν (0).
Η πλήρης απουσία προγραµµατισµού και η αδυναµία πρόβλεψης υποχρεώσεων αποτυπώνονται και στις πρόσφατες εξελίξεις:

Στις 28 Μαΐου 2025, µε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση 175.723,44 ευρώ προς τον Δήµο, αποκλειστικά για την εξόφληση 6 τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων έως τις 24 Σεπτεµβρίου 2024.

Όµως τα προβλήµατα δεν σταµατούν εκεί:
• Εκκρεµεί διαταγή πληρωµής 26.084,60€ από το Μονοµελές Πρωτοδικείο Λαµίας προς νοµικό σύµβουλο του Δήµου
• Υφίσταται αγωγή για ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 9.380,96€

• Και για αυτές τις υποχρεώσεις, κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται στον προϋπολογισµό, αφού αφαιρέθηκαν οι σχετικές πιστώσεις από τον Κ.Α. µε τις αναµορφώσεις του Απριλίου και του Μαΐου.

Ως αντιπολίτευση, δεν υπερψηφίσαµε τις σχετικές αναµορφώσεις, επειδή προβλέπαµε τα σηµερινά αποτελέσµατα. Παρ’ όλα αυτά, κατηγορηθήκαµε ψευδώς πως «µπλοκάρουµε τα έργα» και «σταµατάµε τις εκδηλώσεις».

Σήµερα, όλοι διαπιστώνουν ότι ο πραγµατικός κίνδυνος για τη λειτουργία του Δήµου είναι η ίδια η Δηµοτική Αρχή, η οποία, αν δεν ανταποκριθεί πειστικά στις δικαστικές απαιτήσεις, αφήνει τον Δήµο εκτεθειµένο σε κατασχέσεις και σοβαρές οικονοµικές συνέπειες.

Ο Δήµαρχος οφείλει απαντήσεις στους δηµότες.

Όµως, για ακόµη µία φορά, είναι απών

Σχετικά Άρθρα

Μαζική απόρριψη αξιολογήσεων δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν ως άριστοι

otavoice

Αυτοψία Δημάρχου Καλαμάτας στην υπό αναβάθμιση παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

otavoice

Focus Group για τις θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού από την Π.Δ.Ε.

otavoice

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Δρόμεια 2026

otavoice

Συνεδρίασε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ

otavoice

Αύριο η έναρξη των δωρεάν θερινών προβολών του Δήμου Βριλησσίων

otavoice