OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. για το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσία του Θ. Λιβάνιου

Το σχέδιο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Μαΐου,  παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

Ο Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, στον 16ο χρόνο της λειτουργίας του με τη σημερινή μορφή των αιρετών Περιφερειών, αποκτά Κώδικα Λειτουργίας που ουδέποτε είχε και πορεύθηκε με κατ’ αναλογία εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Αυτό το, πάγια και διαχρονικά διατυπωμένο, αίτημα των Περιφερειών της χώρας, φτάνει στην ολοκλήρωση του με την επεξεργασία του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και απέχει ελάχιστο διάστημα από την έναρξη της διαβούλευσης προ της κατάθεσης του στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επί των προβλέψεων των 6 σχετικών Βιβλίων του νέου Κώδικα:

  • Συγκρότηση και Εκλογή
  • Σύστημα Διακυβέρνησης
  • Οργανωτικό και Λειτουργικό Πλαίσιο Αρμοδιοτήτων
  • Οικονομική Διοίκηση
  • Εποπτεία
  • Ειδικές διατάξεις

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,  Γιώργος Χατζημάρκος, με το πέρας της πολύωρης συζήτησης δήλωσε σχετικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για την πρωτοβουλία που οδηγεί στην κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που υπήρχαν διάσπαρτες σε περισσότερα από 500 νομοθετήματα.

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά μια νέα αρχή για τον θεσμό που επί 16 χρόνια λειτούργησε με δανεικές διατάξεις.

Ένα μεγάλο έργο τελειώνει και ένα εξίσου μεγάλο τώρα αρχίζει. Αυτό της ενίσχυσης της αυτοτέλειας του θεσμού και της εξ αυτής αύξησης της παραγωγής αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και προ της ολοκλήρωσης της σχετικής διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, θα έχουμε επεξεργαστεί και την ταξινόμηση των ανοικτών ζητημάτων ανά χαρτοφυλάκιο Υπουργείου.

Η ευκαιρία είναι μεγάλη και η πρόκληση δεν αφορά μόνο στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης αλλά της χώρας της ίδιας.

Μία τολμηρή μεταρρύθμιση σήμερα, μπορεί να βελτιώσει καθοριστικά την καθημερινότητα του πολίτη από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο.»

Σχετικά Άρθρα

Αλ. Κολιάδης: «Ομολογία αποτυχίας και αντισυνταγματικό οξύμωρο η νέα διάταξη για την ΕΤΑΔ»

otavoice

Δ.Πειραιά: Ισχυρό μήνυμα ζωής από την 7η Σκυταλοδρομία Αγάπης «Βασίλης Τοκάκης»

otavoice

Συμμετοχή του ΣΠΑΥ στις αυτοψίες του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στον Υμηττό

otavoice

Χ. Δούκας: «Νέες προοπτικές για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας»

otavoice

Νέος υπάλληλος στην ύδρευση του Δήμου Ύδρας

otavoice

Δ.Αγ.Νικολάου: Πάνω από 10 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών συγκέντρωσαν οι μαθητές των σχολείων

otavoice