OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Τις παλαιότερες Διοικήσεις του Ζεφυρίου τίμησε ο Δήμος Φυλής

Σε ένα Ραντεβού με την Ιστορία συναντήθηκαν η παλαιότερη και η νεότερη Διοίκηση του Ζεφυρίου, σε ένα έτος – σταθμό για τη Δημοτική Ενότητα του Καλλικρατικού Δήμου Φυλής, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Μια ιστορία, που αποτυπώνεται στο βιβλίο «Ζεφύρι» των συγγραφέων Αποστόλη και Μηνά Ζέρβα που εκδόθηκε με την αρωγή του Δήμου Φυλής και το οποίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 50 ετών από την ίδρυση της Κοινότητας Ζεφυρίου, η Διοίκηση του Χρήστου Παππού τίμησε όσους διετέλεσαν Πρόεδροι και Δήμαρχοι, καθώς και Κοινοτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Ζεφυρίου, από την ίδρυση της Κοινότητας έως το έτος 2010, όταν εντάχθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Φυλής.
«Με την παρουσία σας εδώ και την παραλαβή της πλακέτας δεν σημαίνει ότι αποστρατεύεστε, σας θέλουμε πολλά – πολλά χρόνια συμβουλάτορες και δίπλα μας», είπε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς απευθυνόμενος στους συγκινημένους πρώην Δημάρχους και Κοινοτάρχες του Ζεφυρίου.
«Σας θυμάμαι, όταν ήμουν μαθητής, να παλεύετε, να δίνετε αγώνα ο λασπόδρομος να γίνει δρόμος, το χωράφι να γίνει πλατεία, να μπει λάμπα στην κολόνα και να προσπαθεί η τότε Κοινότητα να αγοράσει ένα σκουπιδιάρικο», είπε νοσταλγικά ο Δήμαρχος. «Όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν πολλά σε δύσκολες εποχές», ανέφερε συγκινημένος και ο ίδιος και τους απεύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ για ότι κάνατε για το Δήμο μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ για ότι κάνατε για το Ζεφύρι κι ένα μεγάλο ευχαριστώ που είσαστε σήμερα εδώ». «Γιατί η δική σας παρουσία», υπογράμμισε σθεναρά ο Χρήστος Παππούς, «η δική σας συμμετοχή σήμερα εδώ, πρώτα απ’ όλα τιμά εμάς» είπε, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου που κατέκλεισε το Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου.

Σε αυτό το φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο Δήμαρχος Φυλής απένειμε τις τιμητικές πλακέτες στον ιερέα πατήρ Χρήστο Καπερώνη και τους πρώην Προέδρους και Δημάρχους του Ζεφυρίου, οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν σε αναμνήσεις και βιώματα από το Ζεφύρι και την αυτοδιοικητική θητεία τους.
«Είμαστε εδώ προκειμένου να τιμήσουμε και να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τους αγώνες όλων αυτών που κόπιασαν για τον τόπο μας», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος επισημαίνοντας ότι στα 50 αυτά χρόνια διεκδικήσεων, αγώνων, δράσεων και παρεμβάσεων, πολλοί ήταν αυτοί που υπηρέτησαν το Ζεφύρι «με αγάπη, με αφοσίωση, με πάθος , με τιμιότητα, με ειλικρίνεια». Προέρχονταν απ’ όλες τις παρατάξεις είχαν όμως κοινό στόχο: «Τούτο τον τόπο να τον ανεβάζουν κάθε μέρα και ένα σκαλί παραπάνω», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι του Ζεφυρίου «γιατί δεν δουλέψανε για τον τόπο σαν υπάλληλοι, αλλά στήριξαν τις Διοικήσεις στην προσπάθεια που έκαναν, γιατί αγάπησαν αυτό τον τόπο».

Ο Γιάννης Μαυροειδάκος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Φυλής που στήριξε την έκδοση του βιβλίου με την Ιστορία του Ζεφυρίου, και όλους όσοι συνέβαλαν στη συγκέντρωση πολύτιμου αρχειακού υλικού που περιλαμβάνεται σε αυτό. «Γιατί είναι σημαντικό πολύ για έναν τόπο να μην ξεχάσει ποτέ αυτούς κα αυτές που πέρασαν, κόπιασαν, “μάτωσαν” πολλές φορές και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι» για τη βελτίωση του τόπου τους, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου.

Για αυτό το… λιθαράκι τιμήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Ζεφυρίου.
Στους διατελέσαντες συμβούλους της περιόδου 2007-2010 τις πλακέτες απένειμε ο Γιάννης Μαυροειδάκος, στους συμβούλους της περιόδου 2003-2006 τις πλακέτες απένειμε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας, στους συμβούλους της περιόδου 1999-2002 τις πλακέτες απένειμε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος, στους συμβούλους της περιόδου 1995-1998 τις πλακέτες απένειμε ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος, στους συμβούλους της περιόδου 1991-1994 τις πλακέτες απένειμε η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Τζένη Μπάρα, στους συμβούλους της περιόδου 1987-1990 τις πλακέτες απένειμε ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας, στους συμβούλους της περιόδου 1983-1986 τις πλακέτες απένειμε ο ιερέας πατήρ Άγγελος Κανέλος, στους συμβούλους της περιόδου 1979-1982 τις πλακέτες απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας (ΔΚ) Ζεφυρίου Ηλίας Κοκκίνης, στους συμβούλους των περιόδων 1975-1978 και 1974-1975 τις πλακέτες απένειμε η Σύμβουλος της ΔΚ Ζεφυρίου Άννα Κουμερτά, στους συμβούλους της περιόδου 1971-1974 τις πλακέτες απένειμε η σύμβουλος της ΔΚ Ζεφυρίου Μαργαρίτα Κλαπάκη και στους συμβούλους της περιόδου 1967-1971 τις πλακέτες απένειμε ο Σύμβουλος της ΔΚ Ζεφυρίου Ελευθέριος Αδαλής.

Στιγμές από τα 50 αυτά χρόνια του Ζεφυρίου μετέφερε επίσης και ένα βίντεο που προβλήθηκε και συνόψισε την ιστορία του τόπου, τις διαχρονικές προσπάθειες των αυτοδιοικητικών και τη μεταμόρφωση στη σύγχρονη πόλη που είναι σήμερα το Ζεφύρι. Το βίντεο επιμελήθηκε δημοσιογραφικά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, «έντυσε» με τη φωνή της η ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλλα Νικολοθανάση και επιμελήθηκε τεχνικά ο Νίκος Χριστοδουλής.

50 χρόνια ιστορίας σε ένα βιβλίο – Δωρεάν σε όλες τις οικογένειες του Ζεφυρίου θα  προσφέρει ο Δήμος Φυλής

Η ιστορία του Ζεφυρίου παρουσιάζεται, ωστόσο, αναλυτικά στο βιβλίο των συγγραφέων Αποστόλη Ζέρβα, πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου, και Μηνά Ζέρβα, γιου του πρώτου. Βαθιά συγκινημένος που το όνειρό του, να γράψει ένα βιβλίο για το Ζεφύρι, έγινε πραγματικότητα, δήλωσε ο Αποστόλης Ζέρβας κατά την παρουσίαση του βιβλίου στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ζεφυρίου. Ο Αποστόλης Ζέρβας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού που στήριξε εμπράκτως την προσπάθεια και ο Δήμος Φυλής ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου. Μάλιστα, όπως αναγγέλθηκε, ο Δήμος Φυλής θα προσφέρει δωρεάν το βιβλίο σε όλες τις οικογένειες του Ζεφυρίου. «Είναι υποχρέωση του Δήμου να στηρίξει την έκδοση ενός βιβλίου για την περιοχή του», ανταπάντησε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Το βιβλίο «Ζεφύρι, Νεότερη διαδρομή (1950-2010)» είναι βασισμένο σε δημόσια έγγραφα που ο συγγραφέας συγκέντρωνε από το 1982, και ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν στο έργο αυτό, μεταξύ των οποίων και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Ζεφυρίου. Θερμά ευχαρίστησε και τον Γιάννη Μαυροειδάκο για τη βοήθεια και την εκδήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ: 

Χαιρετισμός Χρήστου Παππού στην εκδήλωση για το Ζεφύρι

Ομιλία Γιάννη Μαυροειδάκου για το Ζεφύρι

Χρήστος Παππούς για το βιβλίο με την Ιστορία του Ζεφυρίου

Γιάννης Μαυροειδάκος για το βιβλίο με την Ιστορία του Ζεφυρίου

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice

Δ.Πεντέλης: Έκτακτη επιχορήγηση 1εκ. ευρώ. από το Υπουργείο Εσωτερικών

otavoice