OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δημήτρης Θωμάς από την Κύμη: «Η ελπίδα δεν έσβησε ποτέ!»

Μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση του Δημήτρη Θωμά στην Κύμη. Μέσα σε ζεστό κλίμα και πολύ  ενθουσιασμό για την πορεία της παράταξης των «Νέων Οριζόντων» και την επανάκαμψη στη δημαρχεία του κ. Θωμά, από τους δημότες της Δημοτικής Ενότητας Κύμης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Δημήτρης Θωμάς τόνισε : «Η ελπίδα δεν έσβησε ποτέ! Η αισιοδοξία θα επανέλθει. Ο Δήμος μας σύντομα θα γυρίσει σελίδα, λειτουργώντας ενωτικά, συλλογικά, αποτελεσματικά και ανθρώπινα. Με όραμα και σχέδιο. Με όπλα μας την εμπειρία του παρελθόντος πλαισιωμένη από νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Με διάθεση και πρόγραμμα. Η τοξικότητα και
ο καταστροφικός διχασμός θα εκλείψει. Ο ρεβανσισμός θα σταματήσει. Ο τόπος θα ανακάμψει. Γιατί το δικαιούται και το αξίζει.
Οι «Νέοι Ορίζοντες» βγαίνουν και πάλι μπροστά, εγγυητές αυτής της αλλαγής. Η θλιβερή παρένθεση για τον τόπο μας θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!».


————————————————————————
Μεγάλη μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κύμης, την Κυριακή 12 Ιουνίου από την παράταξη των Νέων Οριζόντων και τον επικεφαλής τους Δημήτρη Θωμά.
Η αίθουσα και ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος “Άξονας” γέμισαν από τα μέλη και τους φίλους της παράταξης που άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ζητήματα που ανέπτυξε στην ομιλία του
ο πρώην δήμαρχος.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του τον διέκοπταν συχνά με δυνατά χειροκροτήματα, επικροτώντας τον για τις απόψεις που ανέπτυξε.
Δίπλα του στο πάνελ ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ.κ Αρετή Μπάτσα, Βασίλης Χριστόπουλος, Δημήτρης Μάγειρας, Τάσος Βλάχος και ο πρόεδρος της κοινότητας Κύμης κ. Άγγελος Μαργέλης.

Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Θωμάς, ήταν αρχικά η απόδοση των ευσήμων στους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια,
καθώς και στις εθελοντικές ομάδες, που με αγάπη και πείσμα για το καλό του τόπου τους, προσφέρουν σημαντικό έργο και καλύπτουν μεγάλες ανάγκες και σοβαρά κενά που αφήνει ο δήμος.
Στηριζόμενοι τις περισσότερες φορές στις δικές τους δυνάμεις και την συνεισφορά των συγχωριανών τους. «Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που παίρνουν τις τύχες των χωριών τους στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην σοβαρή αδυναμία του Δήμου στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση έχει γίνει τραγική, οι κάδοι έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές αφού τα σκουπίδια μένουν αμάζευτα εξ αιτίας της ανοργανωσιάς και της αδιαφορίας που επικρατεί στον Δήμο».
Στη συνέχεια ανέφερε την καθυστερημένη, πρόσφατη, πρόσληψη εργατών καθαριότητας.
«Την τελευταία στιγμή και ενώ το καλοκαίρι έχει ήδη μπει για τα καλά». Επιρρίπτοντας ευθύνες στην έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου.


Για τους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων που εγκατέστησαν εδώ και καιρό στην Κύμη ανέφερε ότι δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν καταφέρει ακόμη μετά από τόσο καιρό να τους ηλεκτροδοτήσουν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μονάδα διαχείρισης – κομποστοποίησης των απορριμμάτων, που είχε επιχειρήσει να κατασκευάσει πριν το 2014 η δική του δημοτική αρχή, η οποία μονάδα τελικά, δεν κατασκευάστηκε εξ αιτίας της σφοδρής αντίδρασης που εκδηλώθηκε από την τότε αντιπολίτευση που ξεσήκωσε τον κόσμο κινούμενη “μικροπολιτικά” όπως χαρακτήρισε.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα απορρίμματα του δήμου, σήμερα να μεταφέρονται στην Χαλκίδα και στην Θήβα κοστίζοντας στον δήμο κοντά στο 1.000.000€, ενώ από τον Σεπτέμβρη θα μεταφέρονται όλα στην Άμφισσα με ραγδαία αύξηση του κόστους. Μια μόνιμη πλέον «οικονομική αιμορραγία» του δήμου.
Επισήμανε επίσης την σημαντική συμβολή της παράταξης του ώστε να εφαρμοστεί το ζύγισμα των απορριμμάτων που επέφερε σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς, αφού επί πέντε
τουλάχιστον χρόνια τα μετέφεραν αζύγιστα.
Ένα από τα μείζων ζητήματα που έθιξε ο επικεφαλής κ. Δημήτρης Θωμάς, ήταν η δραματική κατάσταση με τις διακοπές νερού στην Κύμη και τα χωριά της.
“Η ανοργανωσιά, η μη συντήρηση των δικτύων και των αντλιοστασίων στους σωστούς χρόνους, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους, το ότι δεν γίνονται νέες γεωτρήσεις όπως πραγματοποιούσαμε εμείς παλαιότερα, είναι η αιτία της συχνής έλλειψης νερού.
Τα δίκτυα δεν συντηρούνται και αναπόφευκτα χάνεται το νερό στη διαδρομή με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα αντλιοστάσια αδιάκοπα 12 μήνες τον χρόνο, να καταπονούνται και να φθείρονται.
Παράλληλα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ διογκώνονται και ο Δήμος να σπαταλά χρήματα «τζάμπα και βερεσέ»
Αντί λοιπόν να έρχεται το νερό κατά τους χειμερινούς μήνες και τις περιόδους που η περιοχή δεν έχει πολύ κόσμο δια φυσικής ροής από τα Μανίκια, αντί να συντηρούνται τα αντλιοστάσια, ώστε να υπάρχει
νερό το καλοκαίρι για τους πολίτες και οι εργαζόμενοι να μην τρέχουν σαν «λάστιχα» για να επισκευάζουν το «χάος». ” είπε μεταξύ άλλων.
Ανέφερε αναλυτικά τα χιλιόμετρα αποκατάστασης σωληνώσεων ύδρευσης που πραγματοποιήθηκαν επί δημαρχίας του, ενώ κατέληξε ασκώντας βαριά κριτική πρώτον για τις αυξήσεις στα τιμολόγια νερού που σκόπευε να προχωρήσει η δημοτική αρχή αλλά τις απέρριψε η Αποκεντρωμένη, και δεύτερον γιατί «κόβει» ο δήμος το νερό στους οφειλέτες χωρίς όμως να τους παρέχει σωστή υδροδότηση, εξαναγκάζοντάς τους πολλές φορές, να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ιδιώτες ώστε να εφοδιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες από βυτία.
Επόμενο θέμα ήταν η αγροτική οδοποιία στην οποία η κατάσταση όπως ανέφερε : “είναι τραγική”. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι.
Οι αντιπυρικές ζώνες ανύπαρκτες. Τα μηχανήματα έργου στη ΔΕ Κύμης, τσάπες, φορτωτές και γκρέιντερ, είναι όλα χαλασμένα και εγκαταλειμμένα.
Σε σχέση με τις Παραλίες ανέφερε: “Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι περισσότερες παραλίες είναι άφτιαχτες”, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σουτσίνι και στις περσινές αστοχίες του δήμου που
διέλυσαν την παραλία, ενώ για εφέτος η δημοπράτηση των καντινών θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 16/6 και επομένως μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες θα έχει χαθεί σχεδόν όλο το
καλοκαίρι.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη ΣΑΤΑ, την οποία ακόμη δεν έχουν αποδώσει με εκτέλεση έργων στις κοινότητες, στις οποίες οφείλουν ακόμη και από το 2017.

Εκφράζοντας συναισθήματα ντροπής, αναφέρθηκε ο π. δήμαρχος, στον Αθλητισμό, κυρίως της Κύμης που πριν λίγα χρόνια μεσουρανούσε και τώρα έχει ένα “κλειστό” πεσμένο, εντελώς κατεστραμμένο και λεηλατημένο από το 2017. “Πεντέμισι χρόνια και δεν έχει γίνει ακόμη ούτε η μελέτη του, όταν στο Βασιλικό το κλειστό μετά από παρόμοια καταστροφή που υπέστη, ανακατασκευάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Όσο για το γήπεδο ποδοσφαίρου, τέσσερα χρόνια η Ομάδα της Κύμης κρατιέται με το ζόρι και παίζει στο Μονόδρι.
” Ο αθλητισμός είναι για τους νέους η μεγαλύτερη ανάγκη και μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι απαράδεκτη, εγκληματική αμέλεια, η εγκατάλειψη του αθλητισμού από τον δήμο. Τιμωρούν με την στάση τους και την εγκληματική αδιαφορία τους, τη νεολαία του τόπου μας.” τόνισε.
Μετά τον αθλητισμό τέθηκαν τα θέματα πολιτισμός και ιστορία με την άποψη πως η διαφύλαξη της μεγάλης κληρονομιάς που διαθέτει ο δήμος, είναι ανάγκη του τόπου και της νεολαίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θωμάς, στο Ινστιτούτο Παπανικολάου, το οποίο με δικές του ενέργειες, αγοράστηκε, ανακαινίστηκε και παραδόθηκε στις 30 Αυγούστου του 2014. Παραδόθηκε και αντί η
Κύμη να γίνει εξαιτίας του μια πόλη σταθμός για την πρόσληψη της Υγείας αλλά και τόπος ιατρικού τουρισμού, το Ινστιτούτο παραμένει ανενεργό και το σπίτι του παγκόσμιου ευεργέτη κλειστό..
Ανέφερε για τα 60 χιλιάδες ευρώ που πάρθηκαν από την ΣΑΤΑ για να αλλάξουν τα κουφώματα του Ινστιτούτου Παπανικολάου, ενώ με μια καλή συντήρησή τους μικρού κόστους, τα υπάρχοντα κουφώματα μπορούν να αποκατασταθούν.
“Σπαταλούν χρήματα δίχως λόγο, ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. ” είπε.
Για το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ που με ενέργειες της δικής του Δημοτικής αρχής, προσέφερε η ΔΕΗ για το Ινστιτούτο είπε ότι, τα 500.000 τα αξιοποίησε γι αυτό η διοίκηση Θωμά ενώ τα άλλα
500.000 χάθηκαν, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή δεν προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα που της ζητήθηκαν από την ΔΕΗ για να αποδοθούν τα υπόλοιπα χρήματα.
Αναφορά έγινε και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο οκτώ (8) χρόνια, με σπασμένα τζάμια, εκτεθειμένο, αντί να λειτουργεί και να φιλοξενεί μαθητές από όλη
την Ελλάδα.
” Η απραξία και η αδιαφορία του Δήμου είχε σαν αποτέλεσμα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού να χαθεί από την Κύμη και να ιδρυθεί στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, και πιο συγκεκριμένα στην Στενή.” επισήμανε.
Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο καμένο από τον Απρίλιο του 2014. Οκτώμισι (8,5) χρόνια πέρασαν και παραμένει άφτιαχτο.
Ενημέρωσε πως ο εργολάβος δεν πληρώθηκε και έτσι του δόθηκε νέα εννεάμηνη παράταση. ” Αυτή την στιγμή που μιλάμε κανένα συνεργείο δεν εργάζεται εκεί. Η ανακατασκευή του βαδίζει με βήματα χελώνας. Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι και η σχολική περίοδος 2023-2024 θα το βρει ανενεργό, δίχως το κουδούνι να χτυπήσει για τους μαθητές που σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματά τους στοιβαγμένοι στις αίθουσες, ακόμη και σε κοντέινερς, στο 2 ο Δημοτικό Σχολείο.” τόνισε.
Επόμενα θέματα που τέθηκαν ήταν :
Ο βιολογικός της Κύμης που υπολειτουργεί ασυντήρητος και τα λύματα πέφτουν ανεπεξέργαστα που στο ποτάμι.


Για τον βιολογικό της Παραλίας που χάθηκε.
Ενώ υπήρχε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του, η ολιγωρία και η ανοργανωσιά της δημοτικής αρχής είχε σαν αποτέλεσμα το έργο να χαθεί.
Ένα έργο που προοριζόταν να υποδεχτεί τα λύματα της Παραλίας, της Πλατάνας και του Στομίου.
Τα χρήματα που δόθηκαν στο δήμο για τις φυσικές καταστροφές και την πανδημία του κόβιντ και δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί λόγω της ανοργανωσιάς και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Ο δρόμος της Πλατάνας που παραμένει «ρημάδι».
Επί δημαρχίας του, θύμισε ο κ. Θωμάς, στον δρόμο της Πλατάνας είχαν γίνει παρεμβάσεις που άντεξαν στον χρόνο. Με χρήματα του δήμου και όχι της Περιφέρειας.
Όπως θύμισε ακόμη, ότι ενώ είχε εγκατασταθεί εργολάβος από την Περιφέρεια για να τον επισκευάσει το 2015, η σημερινή δημοτική αρχή άφησε άπαντες έκπληκτους, σταματώντας την διαδικασία γιατί ο εργολάβος δεν ήταν της αρεσκείας της.

Ο δρόμος του Στομίου, στον οποίο ένα σημαντικό έργο εκτελείται, “Πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα ανοίξει για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες όπως είχε προαναγγελθεί κατά το ξεκίνημα του έργου.
Ο Δήμος ακόμη δεν έχει μπει στον κόπο να βγάλει μια ενημερωτική ανακοίνωση. Δικαίως οι θιγόμενοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται.” είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε ο κ. Θωμάς να αναφερθεί στις δικαστικές υποθέσεις που σύρουν τον ίδιο και συνεργάτες του.
“Οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια για όλους τους κατηγορούμενους και τις οικογένειές τους.
Έχουν «στενάξει» τα ταμεία του δήμου να πληρώνουν δικηγόρους για να μας δικάσουν.
Εμείς όμως αντέξαμε! Δεν το περίμεναν. Πόσο λίγο μας ήξεραν.
Τον Μπουραντά πιο πολλές φορές τον βλέπεις στα δικαστήρια παρά στα χωριά και τις πόλεις του Δήμου.” ανέφερε.
Επισήμανε ότι ούτε ένα ευρώ δεν έλειπε από τα ταμεία του δήμου κατά την παράδοση της Δημαρχίας του και αυτά που τον κατηγορούν, πρόκειται για χρήματα που πήγαν σε εργατικό προσωπικό λόγω δυσκολίας προσλήψεων και στα σχολεία ως έκτακτες επιχορηγήσεις γιατί υπήρχε υποχρηματοδότησή τους.
«Έχω αθωωθεί πάνω από είκοσι φορές μέχρι σήμερα. Μαζί με εμένα και άμεσοι συνεργάτες μου, όπως ο Βασίλης Ντόβολης και η Ελένη Στουπή. Η καραμέλα των δικαστηρίων έλιωσε πλέον! Αρκετά την
χρησιμοποίησαν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους και εξουσία. Η αλλαγή πλέον πλησιάζει», τόνισε χαρακτηριστικά.


Το λιμάνι της Κύμης και η αξιοποίησή του, ήταν το επόμενο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Θωμάς, θυμίζοντας τα όσα έγιναν επί των ημερών του για την κατασκευή της μαρίνας και την κατασκευή της προβλήτας.
Όπως επίσης τις προσπάθειες για την κατασκευή ενός νέου οδικού άξονα Χαλκίδα Κύμη και τις λυσσαλέες αντιδράσεις που βρήκε από τον τότε Νομάρχη και σημερινό Δήμαρχο.
«Η Κύμη είτε το θέλουν είτε όχι θα παύσει να είναι το τέλος ενός ταξιδιού. Θα γίνει ένας τόπος που μέσα από το λιμάνι του θα περνά όλη η Ελλάδα απέναντι. Στο ΒΑ Αιγαίο και τις παρευξείνιες περιοχές.
Εμείς θα κάνουμε και πάλι τα πάντα γι αυτό», τόνισε.
Τέλος ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων αναφέρθηκε στα αιολικά πάρκα και στην επικείμενη εγκατάστασή τους και στην περιοχή της Κύμης, κάτι που προέτρεψε πως πρέπει να βρει την καθολική αντίδραση.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Θωμάς υπογράμμισε :” Σε αυτό τον τόπο, μετά από οκτώ καταστροφικά χρόνια γεμάτα απαισιοδοξία, διχόνοια και νέους απελπισμένους… “Υπάρχει Ελπίδα”, εφόσον ενωμένοι, με πείσμα και θέληση, συμπορευόμαστε κρατώντας τον στόχο να πάμε τον τόπο μπροστά”

Πηγή eviaxpress.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ.Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, λόγω καύσωνα

otavoice

Συναντήσεις για σημαντικά ζητήματα του Δήμου Κω, είχε στην Αθήνα ο Θ. Νικηταράς

otavoice

Δ.Πυλαίας-Χορτιάτη: Φόρος Τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

otavoice

Δ.Ηλιούπολης: Ανυπόστατο ψεύδος η δήθεν παραχώρηση Δημοτικού χώρου για εκδήλωση

otavoice

Τελετή Λήξης για τα θερινά προγράμματα του Δήμου Ιλίου

otavoice

Δ.Εορδαίας: Βράβευση για την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023

otavoice