OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ζέρβας στο ΟΤΑVOICE: “Η Θεσσαλονίκη κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον της” 

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο OΤΑVOICE.GR ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια θητείας και ο κ. Ζέρβας απάντησε στα ερωτήματα του συνεργάτης μας, Βασίλη Περδικίδη ενώ αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδιά του που κάνουν τη Θεσσαλονίκη να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της!

Πρόσφατα προχωρήσατε σε μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση –απολογισμό που ανακοινώσατε παράλληλα την υποψηφιότητά σας αλλά και το σχέδιό σας για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πείτε μας για αυτήν την πρωτοβουλία;

Η πανδημία μας εμπόδισε τα προηγούμενα χρόνια να πάμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις, μας εμπόδισε να προχωρήσουμε σε απολογισμό έργου. Αυτό παρουσιάσαμε με τρόπο οργανωμένο και παράλληλα το σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη του 2030.Είχα την ευκαιρία να δείξω τι πετύχαμε αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια αλλά και τι σχεδιάζουμε για το μέλλον, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις υλοποίησης. Στη βάση αυτών διεκδικώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου, γιατί θέλω τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια, αναγνωρίσιμη και όχι το πρόσωπο του δημάρχου της. Θέλω τη Θεσσαλονίκη στο τέλος αυτού του ιστορικού κύκλου μια πόλη πρότυπο, για να ζει κανείς και να δημιουργεί. Δεν βλέπω τη δημαρχία ως σκαλοπάτι για πολιτική καριέρα – για εμένα είναι προορισμός.

Γεννηθήκατε και ζήσατε στη Θεσσαλονίκη σε όλη σας τη ζωή, μεγαλώσατε στο κέντρο της. Τι σημαίνει για εσάς η Θεσσαλονίκη;

H Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκα, εργάστηκα και αγαπώ. Είναι το background όλης της ζωής μου και πάντοτε ήθελα και θέλω να τη βλέπω να αναπτύσσεται, να κερδίζει την παλιά της αίγλη, τον ρόλο που αναμφίβολα μπορεί να έχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αγάπη για τον τόπο μας είναι κινητήριος μοχλός για όλους. Είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, με μοναδική ιστορία 23ών αιώνων και ανθρώπους δημιουργικούς, φιλόξενους, ικανούς. Έχει φυσική ομορφιά, είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα, με τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα –συγκεντρώνει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις, για να τα καταφέρει. Για εμένα προσωπικά ήταν και παραμένει το σπίτι μου –αφετηρία αλλά και προορισμός.

Βλέπουμε στο λόγο σας το «Πάνω απ’ όλα η πόλη». Είναι σύνθημα ή κάτι παραπάνω; Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογή σας, η Θεσσαλονίκη είναι πάνω απ’ όλα;

Δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά η προσωπική μου δέσμευση προς τους συμπολίτες μου. Μόνο εάν λειτουργήσουμε με το βλέμμα μας αποκλειστικά στραμμένο στην πόλη και στις ανάγκες της, θα μπορέσουμε να της δώσουμε όσα αυτή αξίζει. Ο καιρός των συνθημάτων έχει παρέλθει –δουλειά και σχέδιο χρειάζονται οι πόλεις.

Θεσσαλονίκη και Γαστρονομία, μια σχέση δεκαετιών τώρα και με τη σφραγίδα της Unesco.

Ναι, αναμφίβολα είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτό, ένα successstory και μια κοινή προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης. Καταφέραμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

Πέραν λοιπόν την ενίσχυσης του γαστρονομικού τουρισμού, θα ωφεληθεί μια σειρά επιχειρηματικών κλάδων από την εστίαση μέχρι και την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων. Αποκτά υπεραξία όλη η αλυσίδα της διατροφής, της γαστρονομίας, της εστίασης.

Πιστεύετε ότι στις υποδομές, όπου δίνετε μεγάλη βαρύτητα, τα έχετε καταφέρει; Ποιες είναι οι κύριες παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει ή και υλοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο επίπεδο των έργων υποδομής;

Μια πρώτη επιτυχία μας είναι πως καταστήσαμε κοινό τόπο και κοινό συλλογικό στόχο της πόλης την αναβάθμιση –υλοποίηση έργων υποδομής. Δεν ήταν αυτονόητο, δεν ήταν δεδομένο. Σήμερα όλοι μιλούν για τις υποδομές της πόλης και πολλά έργα ήδη υλοποιούνται, ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλα τόσα. Σε όλα ανεξαιρέτως –ακόμη και σε ιδιωτικά- ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι επισπεύδουσα δύναμη. Εμείς προχωράμε με τα πιο φιλόδοξα τεχνικά προγράμματα των τελευταίων πολλών ετών σε αναπλάσεις δημοσίου χώρου στις γειτονιές, σε βελτίωση του οδικού δικτύου με το μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων των τελευταίων δεκαετιών, σε επιδιόρθωση πεζοδρομίων, δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σχολείων, δημιουργία νέων χώρων ελεύθερης στάθμευσης ,κ.ά.

Για το μέλλον ποια έργα να περιμένουμε;

Για το επόμενο διάστημα έχουν ήδη δρομολογηθεί πολύ μεγάλες παρεμβάσεις –ανάπλαση του άξονα της
Αριστοτέλους, δημιουργία deck στην παλιά παραλία, ολιστικές αναπλάσεις σε γειτονιές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, δημιουργία πρότυπου «Πάρκου για όλους», νέο κτιριακό συγκρότημα «Στάβλοι Παπάφη», παρεμβάσεις στο Καπάνι, στη Δ. Γούναρη και αστική και εμπορική αναζωογόνηση 10μεγάλων εμπορικών δρόμων, διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου. Μαζί με την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και τα νέα γήπεδα των ομάδων μας σκεφτείτε την εικόνα της πόλης, αλλά κυρίως σκεφτείτε την προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας στηρίξατε και, αν ναι, με ποιον τρόπο την οικονομία;

Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στον επιχειρηματία, στον έμπορο, στην τοπική οικονομία με τρόπο απτό και συγκεκριμένο. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε αυτά τα τρία χρόνια 30% –μείωση που δεν συναντά κανείς σε άλλη μεγάλη πόλη. Στον τουρισμό οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Η κρουαζιέρα παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση, ενώ ανοίγουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών συνεχώς. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη ,επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς. Το ενδιαφέρον στο real estate είναι ανοδικό και το λιμάνι της πόλης ισχυροποιείται. Εμείς επιπλέον εξασφαλίσαμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατην αναζωογόνηση εμπορικών δρόμων, με στόχο να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Με μεγάλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και εορτασμούς τονώνουμε την εμπορική κίνηση –χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Χριστούγεννα.

Υπήρξαν ή υπάρχουν δυσκολίες κατά τη θητεία σας; Πώς τις ξεπερνάτε;

Είναι γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια είναι γεμάτα προκλήσεις και αντιξοότητες, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί. Η απλή αναλογική αρχικά, η πανδημία, η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και της παγκόσμιας παραγωγής, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η ακόλουθη ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα είναι παράγοντες που έχουν επιπτώσεις σε κάθε κοινωνία. Παρόλα αυτά στη Θεσσαλονίκη έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε, γιατί το σχέδιο το οποίο καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε από το 2019 μάς έχει αποδώσει καρπούς που είναι ήδη εμφανείς. Δεν χάσαμε χρόνο, δεν χάσαμε καμία ευκαιρία, κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Η πόλη είναι σε όλους τους τομείς καλύτερη από ό,τι ήταν το 2019.

Είστε ικανοποιημένος από την επενδυτική κίνηση στη Θεσσαλονίκη; Μπαίνει η πόλη στα ραντάρ μεγάλων επιχειρήσεων και πώς αυτό συνδυάζεται με τις προσπάθειες της ίδιας της πόλης;

Στον 21ο αιώνα ο ρόλος των πόλεων φαίνεται πως θα είναι αυξημένος. Το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα έως το 2050. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις είναι επί της ουσίας αστικά ζητήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η κυκλική οικονομία, οι μετακινήσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κατά κύριο λόγο αστικά ζητήματα. Ακόμη και η προσέλκυση επενδύσεων, ο βαθμός θελκτικότητας μιας πόλης είναι πεδίο ανταγωνισμού. Φαίνεται πως οι προσπάθειές μας λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που επιλέγουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό – P]zer, Deloiae, Deutche Telecom, Cisco,κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους ,που επενδύουν και αυτοί στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας τις πολύ καλές προοπτικές της στο πεδίο του τουρισμού, με το2022 να μπορεί να μας εκπλήξει θετικά.

Σύντομο μήνυμα του δημάρχου Κ. Ζέρβα στο OTAVOICE.GR 

“Η Θεσσαλονίκη φέτος γιορτάζει τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωσή της, φέτος όμως τιμά και θυμάται τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή…. η Θεσσαλονίκη  κοιτά με πολύ αισιοδοξία το μέλλον της.” 

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Η αλήθεια για τον καθαρισμό των σχολείων

otavoice

Μεν. Μποκέας: Να αποδοθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου αυτό που του αναλογεί

otavoice

Η απάντηση του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας στην Λαϊκή Συσπείρωση

otavoice

Γ. Τρεπεκλής: “Κομβικός ο ρόλος των εργαζομένων στα Ιόνια Νησιά για την ανάπτυξή τους”

otavoice

Το “Tilos Youth Summit”, απάντησε στον κίνδυνο ερημοποίησης

otavoice

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

otavoice