OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Λέσβος: Το ανεξερεύνητο διαμάντι του B. Αιγαίου

Την θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας φιλοδοξεί να κατακτήσει η Λέσβος, μετά και τις πρωτοβουλίες του δήμου Δυτικής Λέσβου κυρίως στο μέτωπο της προβολής των κρυμμένων και ανεξερεύνητων μυστικών που διαθέτει το νησί που αγάπησε ο Οδυσσέας Ελύτης και ενέπνευσε σπουδαίους ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία από το μεταναστευτικό, τον κορονοϊό μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Λέσβος το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, μετά την Εύβοια και την Κρήτη, στοχεύει να προβάλλει προς τα έξω αυτό που πρωτίστως είναι το νησί, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος τουρισμού της δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, με αφορμή πρόσφατο ταξίδι εξοικείωσης που διοργάνωσε ο δήμος σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο δήμος δυτικής Λέσβου παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα σε ειδική εκδήλωση την ιστοσελίδα https://welcometolesvos.com/ που όπως είπε η κυρία Βατή θα αποτελέσει την πύλη που ο επισκέπτης θα γνωρίσει το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων του νησιού. Με όχημα το φυσικό κάλλος του νησιού, που το 2012 αναγνωρίστηκε από την Unesco ως ένα απέραντο γεωπάρκο η Λέσβος καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στην στην απέραντη ιστορία, τον πολιτισμό και τη μοναδική και παρθένα φύση της, υπογραμμίζει η κυρία Βατή. Από τους υγροτόπους που μελετούσε κάποτε ο Αριστοτέλης και δημιούργησε τα θεμέλια της βιολογίας και της επιστημονικής μεθοδολογίας, στον απέραντο ελαιώνα των 11 εκατομμυρίων ελαιοδένδρων, μέχρι το μοναδικό απολιθωμένο δάσος που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών.

Για την τρέχουσα τουριστική χρονιά η Λέσβος ξεκίνησε καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, όπως τονίζουν φορείς του νησιού υπενθυμίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τουριστικές ροές στο νησί ήταν ελάχιστες. Σε κάθε περίπτωση το 2023 ανέτειλε με αισιοδοξία για τον τουρισμό στη Λέσβο, σημειώνει η κυρία Βατή και κάνει λόγω για υψηλές πληρότητες ειδικά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα όλες οι δράσεις του δήμου συντείνουν στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Προς επίρρωση των παραπάνω η Λέσβος ποντάρει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και στα νέα προϊόντα που πλαισιώνουν το τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού.

Ο υγρότοπος της Καλλονής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εναλλακτικής μορφή τουρισμού. Ο υγρότοπος της Καλλονής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης με περίπου 1500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων ορχιδεών και 311 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Εκεί δεκάδες επισκέπτες καθημερινά παρατηρούν τα υδρόβια πουλιά που κατακλύζουν την περιοχή.

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη στο Σιγρί είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τη Λέσβο καθώς εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Αυτό το φυσικό μνημείο είναι μοναδικό καθώς υπάρχουν μόνο δύο απολιθωμένα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο, με το δεύτερο να βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ! Πριν από 20.000.000 χρόνια, υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στη Λέσβο. Οι εκρήξεις αυτών των ηφαιστείων δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες μορφές τουρισμού, η Λέσβος ποντάρει στην ευεξία που μπορούν να προσφέρουν οι ιαματικέ πηγές. Μάλιστα οι πηγές οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριονατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου. Οι θερμές πηγές Πολιχνίτου βρίσκονται στη φάση αναβίωσης και πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2023, όπως τονίστηκε.

Οδοιπορικό στη δυτική Λέσβο

Κάθε επίσκεψη στη Λέσβο ξεκινάει από την Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού και περιλαμβάνει φυσικά την Μήθυμνα ή όπως ονομάζεται σήμερα τον Μόλυβο. Σήμα κατατεθέν της οικιστικής ταυτότητας της Μυτιλήνης, αποτελούν αναμφισβήτητα τα εξαίσια αρχοντικά που την κοσμούν, δείγματα της οικονομικής ευρωστίας του παρελθόντος.

Περίπου 5 χλμ. μετά τον Μόλυβο, με κατεύθυνση προς την Καλλονή, βρίσκεται το χωριό Πέτρα με την απίστευτη αμμουδιά και τον επιβλητικό ηφαιστειακό βράχο ύψους σχεδόν 40 μέτρων, που ορθώνεται στο μέσον σχεδόν του οικισμού.

Παραμένοντας στα παραδοσιακά χωριά του νησιού, η Βατούσα είναι ένα από τα χωριά της Λέσβου που προστατεύεται από το νόμο ως παραδοσιακός οικισμός ,καθώς διαθέτει υπέροχα αρχιτεκτονικά και σπίτια από πέτρα με την τέχνη του «ροδότοιχου» και κεραμοσκεπές. Παράλληλα η Άντισσα είναι ένα ημιορεινό παραδοσιακό χωριό στα δυτικά του νησιού, περιτριγυρισμένο από πεύκα, ελιές και δάση βελανιδιάς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα ανήκε σε μια από τις πέντε κόρες του Βασιλιά Μάκαρα. Η Άντισσα και η Ερεσός είχαν μεγάλη δύναμη στην αρχαιότητα και κυβέρνησαν τη δυτική Λέσβο. Αυτό το όμορφο και παραδοσιακό χωριό ήταν η γενέτειρα του Τέρπανδρου που ήταν μουσικός, ποιητής αλλά και εφευρέτης της επτάχορδης λύρας.

Θρησκευτικός τουρισμός στη Λέσβο- Επίσκεψη στο Μανταμάδο

Πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών αποτελεί το γοητευτικό χωριό Μανταμάδος που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού σε μια κοιλάδα, μη ορατή από τη θάλασσα, 37 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί βρίσκονται δυο μοναστήρια, η μονή του Αγίου Ραφαήλ, αλλά και το μοναστήρι του Ταξιάρχη τα οποία κατακλύζονται από πιστούς. Η Λέσβος χάριν σε αυτά τα δυο μοναστήρια οφείλει την ανγωρισιμότητας της στο ελληνικό κοινό, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται

Στάση στη μονή Αγίου Ραφαήλ

Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς τόπους λατρείας. Το σημερινό μοναστήρι χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού που λειτούργησε σε δύο διαφορετικές περιόδους της βυζαντινής εποχής και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Οθωμανούς το 1463.

https://www.ieramoni-agiou-rafail.gr/

Επίσκεψη στο μοναστήρι του Ταξιάρχη

Ο θρύλος λέει ότι το παλιό μοναστήρι λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές, προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Όλοι οι μοναχοί σφαγιάστηκαν, εκτός από έναν, το δόκιμο καλογεροπαίδι, Γαβριήλ. Καθώς οι πειρατές έφευγαν, ο δόκιμος σκαρφάλωσε στην σκεπή του μοναστηριού για να βεβαιωθεί ότι οι πειρατές είχαν φύγει. Ωστόσο, οι πειρατές τον παρατήρησαν από μακριά και επέστρεψαν για να τον σκοτώσουν. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κάνει το θαύμα του! Η σκεπή του ναού μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και το σπαθί του Αρχαγγέλου έβγαζε φωτιές ενώ η μορφή του ήταν αγριωπή! Η αναπάντεχη εμφάνισή του μπροστά στους Σαρακηνούς, τους ανάγκασε να υποχωρήσουν με τρόμο. Χάρη σε αυτό το θαύμα από τον Αρχάγγελο, ο μοναχός επέζησε. Από βαθύ σεβασμό, που είδε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ «Ταξιάρχη», ο δόκιμος καλόγερος μάζεψε το χώμα που ήταν βουτηγμένο στο αίμα των μαρτύρων αδελφών του, έφτιαξε πηλό και σχημάτισε μια ανάγλυφη εικόνα που απεικόνιζε τη γλυκιά μορφή του Αρχαγγέλου της οποίας το σκούρο αιμάτινο χρώμα της, μέχρι και σήμερα, παραμένει αναλλοίωτο και ζωντανό, μακριά από τον νόμο της φθοράς και του χρόνου, όπως την βλέπουμε να εκτίθεται σήμερα μέσα στην εκκλησία.

Λέσβος , ένας παράδεισος, όλες τις εποχές του χρόνου. Τόσο καταπληκτικό είναι αυτό το κομμάτι γης… ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυμμένα μυστικά που θα σας καταπλήξουν ξανά και ξανά καθώς τα αποκαλύπτετε ένα προς ένα…

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ρόδου: Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη

otavoice

ΠΣτΕ: Σχολικό βοήθημα 120 € μέσω της δράσης «αρχή…ΖΩ!»

otavoice

Εντυπωσιάζει η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 88η ΔΕΘ

otavoice

Η δημοτική αρχή Ηλίδας, στους αγιασμούς για την νέα σχολική χρονιά

otavoice

Χωρίς προβλήματα η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

otavoice

Ο δήμαρχος Σπάρτης στον αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά

otavoice