OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Ρόδου: Απορρίφθηκε η ένσταση Καμπουράκη- Προσφεύγει στο ΣτΕ

Εκδόθηκε πριν από λίγο η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου – Εκλογοδικείο, για τις δημοτικές εκλογές του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στον Δήμο της Ρόδου.

Σύμφωνα με την απόφαση, απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης και κατά συνέπεια παραμένει δήμαρχος ο Αλέξανδρος Κολιάδης.

Σε δήλωση του στην “Ροδιακή” ο δήμαρχος Ρόδου σχολίασε:

“Για εμάς η αλήθεια είναι ότι το θεωρούσαμε κάτι αναμενόμενο αλλά βεβαίως περιμέναμε και την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι ημέρα χαράς για εμάς, απλά επιβεβαιώνεται αυτό που η λαϊκή ετυμηγορία, αυτό που ο κόσμος αποφάσισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 23.

Εμείς όμως έχουμε αρχίσει τη σκληρή δουλειά από την πρώτη του μήνα (σ.σ. 1 Ιανουαρίου, όταν και ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή), δεν έχουμε σταματήσει γιατί δεν αλλάζει κάτι, απλά νομίζω ότι περισσότερο είναι η χαρά για τον κόσμο που μας στήριξε, που είχε μια αγωνία αρκετά μεγάλη, αν και εμείς ήμασταν αρκετά σίγουροι, απλά τώρα μπορώ να πω ότι ο κόσμος τώρα χαλαρώνει λίγο, ηρεμεί λίγο, και από αύριο ξανά στις επάλξεις για να συνεχίσουμε ξανά τη σκληρή δουλειά που έχουμε.

Θέλω να πω ότι για εμάς οι εκλογές είχαν τελειώσει στις 15 Οκτωβρίου, κάποιοι δεν το είχαν δει έτσι -λογικό είναι, το καταλαβαίνω- έγιναν οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουνε, άρα νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές, όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούμε για το καλό της Ρόδου, για εμάς βεβαίως υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά ξέρουμε ότι και αυτοί θέλουν το καλό του νησιού μας, άρα ενωτικά -γιατί αυτό χρειάζεται ο κόσμος, αυτό χρειάζεται η Ρόδος- να πάμε ένα βήμα μπροστά.”

 Στο ΣτΕ θα προσφύγει η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη

Ανακοίνωση για την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές πρωτοδικείο – εκλογοδικείο της Ρόδου, έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη του τέως δημάρχου Ρόδου κου Αντώνη Καμπουράκη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “Η Δικαιοσύνη έκρινε πρωτόδικα ότι υπήρξε λάθος σε 117 ψηφοδέλτια και ότι είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας”

Τονίζεται συγκεκριμένα:

“Με την απόφαση του Πρωτοδικείου σχετικά με την ένστασή μας, επί του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, ουσιαστικά δικαιώθηκαν οι καταγγελίες μας, περί παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα αναγνωρίστηκε ότι 117 ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο εκλογικό μας αποτέλεσμα, κάτι που το καθιστά απολύτως οριακό, με ποσοστό 42,915% (μόλις 48 ψήφους συν μία, από την αυτοδυναμία και την εκλογή μας από την πρώτη Κυριακή, επί συνόλου 55.705 εγκύρων ψηφοδελτίων) και σε κάθε περίπτωση αιτιολογεί νομικά, ηθικά και πολιτικά και επιβάλει την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε στις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες, ότι σημερινός αντιδήμαρχος που έλαβε χιλιάδες ψήφους, είχε ασυμβίβαστο συμμετοχής του στις εκλογές, κάτι που πέραν των θεσμικών ζητημάτων, παίζει κομβικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη δικαίωση της ορθής αποτύπωσης, της ετυμηγορίας των συμπολιτών μας.”

Από την Παράταξη

Με Δύναμη για τη Ρόδο

Το ιστορικό της ένστασης Καμπουράκη

Όπως είναι γνωστό, η ένσταση της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου στο τέλος Οκτωβρίου 2023 και σ’ αυτήν τίθεται το αίτημα έκδοσης προδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο, με την οποία θα επιτραπεί στην παράταξη του κ. Καμπουράκη, εντός επτά ημερών, να έχουν πρόσβαση και τους επιδειχθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια σε έξι συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα (τα οποία δεν είχαν ελέγξει) καθώς και η επίδειξη των πρωτοκόλλων ψηφοφορίας όλων των εκλογικών τμημάτων, καθώς πιθανολογείται ότι υπάρχουν σφάλματα και παραλείψεις κατά τη σύνταξή τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αίτημα για το οποίο θα αποφανθεί το δικαστήριο και θα πρέπει να συμπεριληφθεί για το χρονικό διάστημα της έκδοσης της απόφασης. Επίσης με την ένστασή της η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», στρέφεται κατά της απόφασης (22/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, κατά του συνδυασμού «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο» αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς και κατά των δύο άλλων συνδυασμών που επίσης συμμετείχαν στις εκλογές: «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» του κ. Νίκου Γερονικόλα και «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου» του κ. Τάκη Πότσου.

• Με αυτήν, ο κ. Καμπουράκης, ζητά από το δικαστήριο, να αναγνωριστούν έξι ψηφοδέλτια της παράταξής του, τα οποία εσφαλμένα δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο διαλογής ψήφων και δεν προσμετρήθηκαν υπέρ τους, αλλά αντίθετα εσφαλμένα καταχωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν έξι ψηφοδέλτια υπέρ της παράταξης του κ. Κολιάδη.

• Με το ίδιο δικόγραφο ζητείται 89 ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», τα οποία εκ παραδρομής ή εσφαλμένα έχουν κριθεί άκυρα, να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ως έγκυρα, και να προστεθούν στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχει λάβει η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

• Επίσης, 532 ψηφοδέλτια από τους άλλους τρεις συνδυασμούς (των κ.κ. Κολιάδη, Γερονικόλα και Πότσου) που έχουν θεωρηθεί έγκυρα, να ακυρωθούν από το δικαστήριο και ν’ αφαιρεθούν από τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έχουν λάβει οι λοιποί συνδυασμοί αλλά και από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ένσταση, εφόσον γίνουν δεκτά τα παραπάνω αιτήματα, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώσει 23.951 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ο συνολικός αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων (για όλους τους συνδυασμούς) θα διαμορφωθεί στις 55.279 (όπου τα 55.722 είναι τα ψηφοδέλτια σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης και προστίθενται τα 89 της παράταξης Καμπουράκη και αφαιρούνται τα 532 από τους λοιπούς συνδυασμούς).

Ως εκ τούτου και εφόσον όλα τα παραπάνω γίνουν δεκτά και ισχύσουν από το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην ένσταση του κ. Καμπουράκη, η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» θα λαμβάνει για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, των δημοτικών εκλογών, ποσοστό 43,327%.

Δηλαδή με τον τρόπο αυτό, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψηφοδελτίων από τα 180 που απαιτούνταν για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο.

Η αντένσταση του κ. Κολιάδη

Με την υποβολή αντένστασης, το μεσημέρι της 24ης Νοεμβρίου 2023, στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου – Εκλογοδικείο «απάντησε» η παράταξη του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», ζητώντας την ακύρωση 409 ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών, καθώς και την αναγνώριση ως έγκυρων 310 ψηφοδελτίων της που έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντένσταση περιλαμβάνεται και ειδικό αίτημα για τη διόρθωση του πίνακα των εκλεγέντων τοπικών συμβούλων στις κοινότητες Πυλώνας και Λαέρμων.

Δηλαδή βάσει του αιτήματος της παράταξης του κ. Κολιάδη, εφόσον η αντένσταση γίνει μερικώς δεκτή, ενδεχομένως ν’ αλλάξει το προεδρείο των δύο αυτών κοινοτήτων στις οποίες προηγήθηκε με μικρή διαφορά η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

Πηγή rodiaki.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Κορινθίων στηρίζει τους κορίνθιους φοιτητές όπου σπουδάζουν

otavoice

Ο δήμαρχος Κατερίνης συγχαίρει τους επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων

otavoice

ΠΚΜ: Ενημέρωση διενέργειας εναέριων ψεκασμών στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας

otavoice

Στη Δυτική Φραγκίστα η συνεδρίαση(1/8), του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Tο Tripolis Rock Festival καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών»

otavoice

Δ. Λαμιέων: Απομάκρυνση Ρομά από πρόχειρο καταυλισμό σε δημοτικό χώρο

otavoice