OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Οι Βλάχοι αντάμωσαν στην Κατερίνη, με «Τρανό Χορό» στην πλατεία Δημαρχείου

Εντυπωσιακό σκηνικό με πατινάδα & «Τρανό Χορό» στην κορύφωση τωνεκδηλώσεων στην πλατεία Δημαρχείου

 

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση Βλάχων στην καταγωγή και φίλων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν στον Δήμο Κατερίνης, το διήμερο 12/13 Ιουλίου, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Τα δρώμενα διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), και συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης/Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Τουρισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους συλλόγους Βλάχων της ΠΕ Πιερίας (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΚΑΡΙΤΣΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΦΤΕΡΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εντυπωσιακό σκηνικό στην πλατεία Δημαρχείου

Στην Κατερίνη, στην πλατεία Δημαρχείου, το βράδυ του Σαββάτου 13/07, «χτύπησε δυνατά η καρδιά
του Βλαχόφωνου Ελληνισμού». Ο λόγος για την κορύφωση των εκδηλώσεων του 38ου Πανελληνίου
Ανταμώματος των Βλάχων, που είχε ως αφετηρία χτες το απόγευμα την εντυπωσιακή πατινάδα σε
κεντρικά σημεία της πόλης, εκατοντάδων χορευτών – χορευτριών με τις αυθεντικές τους φορεσιές, από
δεκάδες συλλόγους Βλάχων της χώρας. Ακολούθησε ένα μοναδικό θέαμα για τους χιλιάδες επισκέπτες
που κατέκλυσαν την πλατεία Δημαρχείου, με επίκεντρο τον “Τρανό Χορό”, παρουσία της
συντονίστριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Έλενας Σώκου.

Νωρίτερα κατοίκους και επισκέπτες καλωσόρισαν: ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας & Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Πιερίας, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, εκ μέρους της Ν.Δ., ο Βουλευτής Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, εκπρόσωποι των συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα κ.ά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την συμβολή τους στη φετινή διοργάνωση ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ι.Ντούμο

Στο χαιρετισμό – καλωσόρισμα που απηύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ι. Ντούμος σημείωσε μεταξύ
άλλων:

«[…] Σε μία εποχή, κατά την οποία περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε οι Έλληνες, να ξαναβρούμε το δυναμισμό και την πίστη μας, αντλώντας δύναμη από τους αστείρευτους θησαυρούς της αυθεντικής παράδοσης, αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για τον Δήμο Κατερίνης, η φιλοξενία στην πόλη μας, του Θεσμού του Ανταμώματος, της μεγάλης Πανελλήνιας αυτής γιορτής. […]Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Σας καλωσορίζω στον τόπο μας, μέλη και φίλοι των Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλή διαμονή. Κάθε επιτυχία στις όμορφες εκδηλώσεις».

“Βλάχοι στη σκιά του Ολύμπου”: Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στην Αστική Σχολή
Το κουβάρι των αναμνήσεων των Βλάχων της Πιερίας, ξετυλίχτηκε και αποτυπώθηκε στην έκθεση
φωτογραφίας: “Βλάχοι στη σκιά του Ολύμπου” στην Αστική Σχολή {πρωί Σαββάτου}. Σπάνιο και
πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, που φώτισε το παρελθόν των Βλάχων του τόπου μας. Η συλλογή του απαίτησε κινητοποίηση πολλών συλλεκτών, οι οποίοι με μεράκι και αγάπη παραχώρησαν για την έκθεση στους διοργανωτές συλλόγους του 38ου Ανταμώματος των Βλάχων. Χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Ι.Ντούμου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου. Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας. Χαιρέτισαν επίσης, ο Βουλευτής Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Πρεμιέρα στην πλατεία Ελευθερίας με «Βλάχικο Γάμο»

Ήθη – Έθιμα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με σημείο αναφοράς τον Βλάχικο Γάμο αναβίωσαν το βράδυ της Παρασκευής 12/07, στην πλατεία Ελευθερίας και σηματοδότησαν την έναρξη του 38ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Βλάχων. Κέφι, χορός και πλήθος φίλων της αυθεντικής παράδοσης συνέθεσαν την πολύχρωμη γιορτή στην καρδιά της Κατερίνης. «Συγχαρητήρια στην πανελλήνια ομοσπονδία των πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων, σε όλους τους συλλόγους του τόπου μας που συμμετέχουν» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος.

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ, Μιχάλης Μαγειρίας κ.ά εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων. Συγκινητική ήταν η αφιέρωση της βραδιάς στη Μαρία Καψάλη, που κατέθεσε “ψυχή” στην προετοιμασία της εκδήλωσης και έφυγε πρόωρα μόλις πριν λίγες ημέρες από κοντά μας.

Σημαντική ήταν για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων η συμβολή της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, των εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, των Σχολικών μονάδων που διέθεσαν χώρους για τις ανάγκες της διοργάνωσης κ.ά.

Το σύνολο των εκδηλώσεων αποτυπώνεται στους επισυναπτόμενους συνδέσμους:

Σάββατο | 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Κατερίνη (youtube.com)

Παρασκευή | 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Κατερίνη (youtube.com)

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice