OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Θεσσαλονίκης: Μέτρα για την ανάσχεση της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών

Η προσπάθεια και ο σχεδιασμός για την βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την καθαριότητα και την ευταξία στη πόλη είναι αμείωτη.

Η διαχείριση των ογκωδών αποτελεί κρίσιμο τομέα καθώς παρατηρείται η καθημερινή και ανεξέλεγκτη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων σε όλη την πόλη, στα πεζοδρόμια, στους δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η καθημερινότητα και να δημιουργείται μια απαράδεκτη εικόνα.

Σημειώνεται πως το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2024 η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου έχει συγκεντρώσει 4.799 τόνους ογκώδη από 24.274 σημεία.

Εν τούτοις παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς απόθεσης στους δημόσιους χώρους οικοδομικών υλικών, ειδών ανακαίνισης σε μεγάλες ποσότητες καθώς και οικιακού εξοπλισμού, χωρίς καμία συνεννόηση με την Υπηρεσία.

Η κατάσταση αυτή που προσβάλει την εικόνα της πόλης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Με βάση τα ανωτέρω, η Διοίκηση του Δήμου ανακοινώνει τα εξής:

-Οι Επόπτες Γειτονιάς θα είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο του δημοσίου χώρου, ώστε να αποτρέπεται η αυθαίρετη ρίψη ογκωδών.

-Ο Κανονισμός Καθαριότητας θα τροποποιηθεί και θα προβλεφθεί κλιμάκωση και αυστηροποίηση των προστίμων, καθώς παρατηρείται ένταση του φαινομένου

-Η Διεύθυνση Καθαριότητας έχει εντοπίσει τα σημεία που κατά κόρον γίνεται απόθεση ογκωδών και θα εγκαταστήσει Επόπτες για την κατόπτευση του χώρου και την επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούντες. Ταυτόχρονα θα υπάρχει άμεση επαφή και συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

-Η Διοίκηση θα ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για την χορήγηση αποδεικτικού υλικού, από διατιθέμενες κάμερες για την εύρεση των αυθαιρετούντων.

-Θα γίνει χρήση των δύο (2) Μη Επανδρωμένων drones του Δήμου, τα οποία θα συνδράμουν στην διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής σημείων εναπόθεσης ογκωδών, ώστε να σπεύδει η Υπηρεσία Καθαριότητας στο σημείο το συντομότερο δυνατόν.

-Οι Επόπτες Καθαριότητας και οι Επόπτες Γειτονιάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται στο πεδίο με εφόδια τον Κανονισμό καθαριότητας και τα διπλότυπα επιβολής προστίμων ώστε αξιοποιώντας και την αρωγή των ενεργών πολιτών, να καταπολεμηθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Με σκοπό την αύξηση της Ανακύκλωσης και την επανάχρηση διαφόρων υλικών, οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Ανακύκλωσης θα είναι σε ετοιμότητα για συλλογή διαφόρων ειδών, μετά από συνεννόηση με τους δημότες τα οποία θα διαχωρίζονται σε:

Ξύλα- έπιπλα
Μέταλλα
Στρώματα
Πλαστικά

Ταυτόχρονα η δημιουργία, άμεσα, οκτώ (8) γωνιών ανακύκλωσης θα δώσει την ευκαιρία στους δημότες να μεταφέρουν εκεί για διαχείριση από τις υπηρεσίες του Δήμου τα είδη προς διάθεση.

Τέλος, η προετοιμασία για συλλογή και βιοαποβλήτων μας δίνει τη βεβαιότητα πως όλες αυτές οι δράσεις συνολικά θα συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων/απορριμμάτων και στην αύξηση της ανακύκλωσης/ επανάχρησης.

Οι πολιτικές αυτές θα διευρυνθούν καθώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη είναι η ανακύκλωση και η σωστή διαχείριση των αποβλήτων και των ογκωδών.

Σχετικά Άρθρα

Κόντρα Μπέου- Κουρέτα για τα νεκρά ψάρια – Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

otavoice

Κοινό μέτωπο ΠΕΔ ΣτΕ και Δήμου Χαλκιδέων, κατά της εγκατάστασης ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα

otavoice

Δ. Ιωαννιτών: Συνεδρίασε η αστική ομάδα εργασίας για το προσφυγικό

otavoice

Δ. Νοτίου Πηλίου: Aυτοψία στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές από Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α.

otavoice

Δήμαρχος Χαλκηδόνος: “Στηρίζουμε τον πολιτισμό του τόπου μας”

otavoice

Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 54 σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

otavoice