Με δύο εκδηλώσεις τιμά τις γυναίκες ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στις 12 και στις 14 Μαρτίου, στο Πανόραμα και στο Χορτιάτη, με εικόνα, ποίηση, θέατρο, τραγούδι, παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες για το ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της 12ης Μαρτίου, η οποία πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του αείμνηστου δημιουργού Σταύρου Κουγιουμτζή, ανήμερα της απώλειάς του από την οποία συμπληρώνονται 20 χρόνια, έχει προσκληθεί και θα τιμηθεί η σύζυγός του Αιμιλία, που στάθηκε δίπλα του μια ολόκληρη ζωή, στήριγμα και έμπνευσή του.
«Τιμώντας τις γυναίκες τιμούμε την ίδια τη ζωή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουμε δύο εκδηλώσεις με κοινό παρονομαστή την αξία και την διαχρονική προσφορά της στο ανθρώπινο γένος. Στην βίαιη εποχή που ζούμε, τα μηνύματα αυτών των εκδηλώσεων είναι ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο σημαντικά για τον καθένα, μικρό και μεγάλο. Σε κάθε άνθρωπο οφείλουμε σεβασμό, όμως στις γυναίκες κάτι παραπάνω. Είναι η μητέρα μας, η αδελφή μας, η συνοδοιπόρος μας, η μητέρα των παιδιών μας, το εμβληματικό στήριγμα της οικογένειας. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όσες και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Τέχνη και λόγος
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δημαρχείου Πανοράματος.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
• Τιμητική βράβευση της Αιμιλίας Κουγιουμτζή
• Προβολή βίντεο με αναφορά στη γυναίκα | Σύνθεση Νατάσα Χριστιανοπούλου
• Ανάγνωση Ποιήματος του Ιορδάνη Αθανασιάδη με τίτλο «Πηνελόπη».
• Θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Εγώ και… οι άλλες” της Γιούλιας Πομπόρτση με τη Θεατρική ομάδα Thespians και Ευγενία Σγουρά | Τραγούδι από την Όλγα Δριβάκου και Πιάνο από την Βίλλυ Κωστοπούλου | Καλλιτεχνική διεύθυνση και παρουσίαση: Γιούλια Πομπόρτση
Ομιλήτριες:
• Χριστίνα Σωτηράκογλου, Δικηγόρος Ειδική Δικαστική γραφολόγος συνιδρύτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ομάδας ενδυνάμωσης γυναικών “Αλυσίδα”
• Βαρβάρα Δουμανίδου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτιδα, Ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου “Womenale: Η εικόνα της γυναίκας στην τέχνη”
• Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, Gestalt Coach, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης Gestalt, Γελωτολόγος – Γελωτοθεραπευτής, με εξειδίκευση στην Υπνοθεραπεία και το NLP
• Αλέξανδρος Σταματουλάκης, Ιατρός, συγγραφέας
• Χριστίνα Κολοκοτρώνη, Ολιστική ενεργειακή θεραπεύτρια, σύμβουλος αυτοβελτίωσης
• Ιφιγένεια Γονιωτάκη, Ψυχολόγος
• Έλενα Ζαμπακίκα, Φιλόλογος Αγγλικής Φιλολογίας, υπότροφος Erasmus mcs
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Μουσικοχορευτική παράσταση στον Χορτιάτη
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η Αντιδημαρχία Διεθνών Σχέσεων, Τεχνών και Αθλητικής Ανάπτυξης, διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 14 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ., στην αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκη», στην Δημοτική Κοινότητα Χορτιάτη. Συγκεκριμένα, το Χορευτικό τμήμα του Χορτιάτη με την καθοδήγηση της καθηγήτριας παραδοσιακών χορών Ιωάννας Σαμαρά, θα παρουσιάσει προς τιμής των γυναικών, μια μουσικοχορευτική παράσταση διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών.
Η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή της γυναίκας από τη στιγμή που θα γεννηθεί, μέχρι και τη στιγμή που θα πεθάνει. Μέσα από τους στίχους των τραγουδιών υμνούνται τα νιάτα και η ομορφιά της νέας κοπέλας. Τονίζονται παράλληλα οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί η γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, καθώς και η συμβολή της από την αρχαιότητα έως και σήμερα σε διάφορους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε. Μέσα από θεατρικούς διαλόγους αλλά και διάφορα δρώμενα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της σημασίας αλλά και της αξίας της γυναικείας παρουσίας σε καθημερινά γεγονότα και όχι μόνο.
Η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Τότε λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν την πρόοδο που έχει γίνει στα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προκειμένου να επισημάνει τα προβλήματα των γυναικών αλλά και να προωθήσει τα δικαιώματά τους. Η αξία αυτής της μέρας είναι μεγάλη, καθώς τονίζει τα επιτεύγματα των γυναικών σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο.
Η συμβολή των γυναικών στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας, ξεκινώντας από το βασικό της κύτταρο, την οικογένεια. Έχει ταυτόχρονα τον ρόλο της συζύγου, της συντρόφου και συμπαραστάτη του συζύγου της, της μητέρας, του παιδαγωγού, αλλά και της διαχειρίστριας του νοικοκυριού, του ταμία, του υγειονομικού.