OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γαλλικές εκλογές: Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Η εικόνα της μελλοντικής Εθνοσυνέλευσης είναι όλο και λιγότερο θολή, αλλά παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες. Με το 25,75% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο , η προεδρική πλειοψηφία (Ensemble) μπορεί να ελπίζει ότι θα λάβει μεταξύ 255 και 295 έδρες βουλευτών, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos Sopra Steria.

Αυτή είναι η πιο απαισιόδοξη προβολή για τον Emmanuel Macron: το εύρος κυμαίνεται μεταξύ 260 και 300 στο OpinionWay και μεταξύ 270 και 310 στο Elabe και στο Ifop. Το όριο απόλυτης πλειοψηφίας είναι 289 έδρες.

Αυτός ο πρώτος γύρος, που θα μπορούσε να ήταν τυπική για τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τη βαθμολογία του στις προεδρικές εκλογές, δεν ήταν η αναμενόμενη επιβεβαίωση. «Η απόλυτη πλειοψηφία δεν είναι εγγυημένη σε αυτό το στάδιο στο Together. Το πιο πιθανό, ανάλογα με την προεκλογική εκστρατεία, είναι ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι σχετική, με λιγότερες από 289 έδρες, ακόμα κι αν είναι ακόμα δυνατή η απόλυτη πλειοψηφία λίγων εδρών», προτάσσει προσεκτικά ο Mathieu Gallard, διευθυντής σπουδών στο ινστιτούτο Ipsos.

Αλλά το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτό με το μεγαλύτερο αποθεματικό ψήφων. «Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα τριγωνικά τοποθετεί την πλειοψηφία είτε απέναντι από το RN, και σε αυτή τη διαμόρφωση θα μπορεί να υπολογίζει στις μισές ψήφους στα αριστερά, είτε απέναντι στους Nupes, όπου η πλειοψηφία θα μπορεί να υπολογίζει περίπου μισές φωνές από την παραδοσιακή δεξιά», υπολογίζει ο Erwan Lestrohan, διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Odoxa.

Αντίθετα, το RN και το Nupe φτάνουν σε μια «γυάλινη οροφή». Η Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση θα μπορούσε να έχει 150 βουλευτές στη χειρότερη περίπτωση (Ipsos), 220 στην καλύτερη (Elabe). Εάν οι προβλέψεις μπορούν να ευχαριστήσουν τον Jean-Luc Mélenchon, δεν επιτρέπουν να ελπίζουμε σε πλειοψηφία, τον δεδηλωμένο στόχο της. Η παράσταση αναμφίβολα έχει ήδη φτάσει στα όριά της: το συνδικάτο της αριστεράς δεν μπορεί να ελπίζει σε περισσότερες έδρες, εκτός από τους 15 έως 25 διάφορους βουλευτές στα αριστερά, ειδικά από το εξωτερικό (το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν μέρος της συμφωνίας) που πιθανόν να ενταχθούν κοινοβουλευτικές ομάδες των Nupes.

Αν όλα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων συμφωνούν λίγο πολύ στον αριθμό των εδρών για το Together and the Nupes, διαφέρουν λίγο περισσότερο για την τύχη του RN και των Ρεπουμπλικανών στη Συνέλευση. Από τη μια προβολή στην άλλη, υπάρχει διαφορά 15 ή και 20 θέσεων. Όταν η Ipsos-Sopra Steria προβλέπει 50 έως 80 θέσεις για LR και UDI, ο Elabe υπολογίζει μόνο 33 έως 53.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων
Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από τον ασθενέστερο έλεγχο των αναβολών ψηφοφορίας μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. «Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από την ποιότητα των εκθέσεων των ψηφοφόρων της LR, όπου ο υποψήφιος τους αποκλείεται, προς το Together», εξηγεί ο Mathieu Gallard. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε εξαρτώνται από πολύ ευαίσθητες παραλλαγές: μεταξύ μεταφοράς ψήφων 50% και μεταφοράς 70%, που κάνει πολλές θέσεις να μετακινούνται. »

Και όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία ενός κόμματος και ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είναι παρόν, τόσο πιο δύσκολο είναι να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα. «Για το RN, υπάρχουν λιγότερα άτομα που αφήνουν, επομένως είναι λιγότερο εύκολο να κάνεις προβολές. Έχουμε επίσης ελάχιστο έλεγχο στις αναβολές ψηφοφορίας όταν οι υποψήφιοι είναι λιγότερο γνωστοί », λέει ο Erwan Lestrohan. Αυτός είναι ο λόγος που το Ifop εκχωρεί 5 έως 25 θέσεις στο RN σε μια προβολή του Figaro, ενώ το Ipsos-Sopra Steria παρέχει 20 έως 45 στις σελίδες μας.

«Οι ερωτηθέντες δεν θέλουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ούτε και Mélenchon», συνοψίζει ο ειδικός. Οι Γάλλοι είναι οι διαιτητές ενός αγώνα του οποίου δεν θέλουν νικητές. »

Πηγή leparisien

Σχετικά Άρθρα

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει για τους λόγους που τον ώθησαν να αποσυρθεί

otavoice

Μπαχ: «Έφτασε η στιγμή της αλήθειας, θα ζήσουμε αξέχαστες Ολυμπιακές στιγμές»

otavoice

Απόψε η δεξίωση στο Προεδρικό, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

otavoice

Μελανσόν: Ο Μακρόν αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

otavoice

Τοπικές καταιγίδες κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

otavoice

Γάζα- Χαν Γιουνίς: Δεκάδες άμαχοι νεκροί – Νέο κύμα προσφύγων

otavoice