OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η συμφωνία ΝΑΤΟ -Τουρκίας προκάλεσε ανησυχία στη Σουηδία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, 29 Ιουνίου (Reuters) – Η Σουηδία και η Φινλανδία έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν καθώς ορισμένοι επικριτές λένε ότι η συμφωνία δίνει βέτο εξωτερικής πολιτικής στην Άγκυρα .

Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συνομιλιών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη. Διαβάστε περισσότερα

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία θα λάβουν το καθεστώς «προσκεκλημένου» στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, οι αιτήσεις τους πρέπει να εγκριθούν από τα 30 σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που θα μπορούσε ακόμη να σταματήσει.

«Η Σουηδία μπορεί να έχει ξανά προβλήματα με την Τουρκία», έγραψε η σουηδική εφημερίδα SvD. «Επειδή εάν η Τουρκία δεν είναι χαρούμενη που η Σουηδία τηρεί το μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό κοινοβούλιο μπορεί να σταματήσει ξανά τη Σουηδία», αναφέρει η εφημερίδα.

Μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε είπε ότι αυτοί οι φόβοι ήταν υπερβολικοί.

«Πιστεύω ότι το έχουμε δουλέψει τόσο πολύ που δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα», είπε. «Αλλά δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου να πω ότι δεν θα προκύψει τίποτα απολύτως».

Ως μέρος της συμφωνίας, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να μην υποστηρίξουν κουρδικές μαχητικές ομάδες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να μπλοκάρει τις προσφορές τους για τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι υποστήριξε το YPG στη βόρεια Συρία, το οποίο θεωρεί ως επέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται επίσης τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. .

Η Amineh Kakabaveh, μια ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής και πρώην Κούρδος μαχητής στην οποία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα στηριχθεί για την επιβίωσή της σε στενές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, είπε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική».

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice