OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας και πρόεδρος της G20 θα επισκεφτεί Κίεβο και Μόσχα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ, 22 Ιουνίου (Reuters) – Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας και πρόεδρος της G20 Joko Widodo θα επισκεφθεί τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα και θα πιέσει για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσής τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του την Τετάρτη, το πρώτο τέτοιο ταξίδι ενός ασιάτη ηγέτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επισκιάσει τις συναντήσεις των μεγάλων οικονομιών της Ομάδας των 20 (G20) φέτος, με την Ινδονησία να αγωνίζεται να ενώσει τα μέλη της ενώ αντιστέκεται στην πίεση από δυτικά κράτη που απειλούν να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο των ηγετών του Νοεμβρίου και πιέζουν για αποκλεισμό της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι είπε ότι οι επισκέψεις του Τζόκοουι, όπως είναι γνωστός ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα θα πραγματοποιηθούν σε μια «μη φυσιολογική» κατάσταση.

«Ο πρόεδρος δείχνει συμπόνια για την ανθρωπιστική κρίση, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο και στον αντίκτυπο που έγινε αισθητό σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και με χαμηλό εισόδημα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Και θα συνεχίσει να πιέζει για το πνεύμα της ειρήνης».

Οι πολύμηνες μάχες στην περιοχή ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, πυροδοτώντας μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που οδήγησε τον πληθωρισμό στα ύψη σε πολλές χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές για να εξασφαλίσουν τον εγχώριο εφοδιασμό.

Ο Jokowi θα συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού προηγουμένως είχε προσκαλέσει και τους δύο να παραστούν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο νησί του Μπαλί.

Ο Ρέτνο δεν διευκρίνισε τι θα έθιγε ο Τζόκοουι στις συνομιλίες, οι οποίες θα ακολουθήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Γερμανία και τις διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες αυτών των χωρών και άλλων.

Το γραφείο του Jokowi δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος θα συζητούσε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας σε αυτές τις συναντήσεις στη Γερμανία, σημειώνοντας την παγκόσμια σημασία της Ρωσίας και της Ουκρανίας όσον αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το σιτάρι και το κριθάρι, είπε ο Ρέτνο.

“Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη αυτή τη στιγμή. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα έχει αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της ενέργειας και των οικονομικών κρίσεων”, είπε, προσθέτοντας καθώς ο πρόεδρος της G20 Jokowi είχε μιλήσει πρόσφατα με ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

«Αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε μια «διπλωματία μεγαφώνου» ώστε να επιτευχθούν μεγάλα οφέλη για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι

otavoice

Η Βολιβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου

otavoice

Έκτακτη σύσκεψη για το ρεύμα- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τα F35

otavoice

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

otavoice

Οι Χούθι χτύπησαν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Chios Lion»

otavoice

ΚΕΘΕΑ – Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων: 24ωρη απεργία

otavoice