OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ-Καλιφόρνια: Θεσμοθέτησε νόμο να διεκδικούν τα θύματα βίας με όπλα, αποζημίωση από τους κατασκευαστές

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε νόμο την Τρίτη που ανοίγει τον δρόμο για τα θύματα ένοπλης βίας να υποβάλουν πολιτικές αγωγές κατά των εταιρειών που κατασκευάζουν τα πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα.

Η κίνηση ουσιαστικά αυστηροποιεί τους νόμους για τα όπλα στην Καλιφόρνια, η οποία έχει τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τα όπλα στη χώρα, σύμφωνα με το Νομικό Κέντρο Giffords.
“Προς τα θύματα της ένοπλης βίας και τις οικογένειές τους: Η Καλιφόρνια στέκεται μαζί σας. Η βιομηχανία όπλων δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί από την καταστροφική βλάβη που προκαλούν τα προϊόντα της”, δήλωσε ο Newsom σε δελτίο τύπου.

Ένας ομοσπονδιακός νόμος του 2005 προστατεύει τους κατασκευαστές και τους εμπόρους όπλων από μηνύσεις όταν τα όπλα που παράγουν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων.

Το νομοσχέδιο 1594 της Συνέλευσης της Καλιφόρνια “χρησιμοποιεί μια εξαίρεση από το ομοσπονδιακό καταστατικό που επιτρέπει σε κατασκευαστές ή πωλητές όπλων να μηνύονται για παραβιάσεις των νόμων της πολιτείας σχετικά με την πώληση ή την εμπορία πυροβόλων όπλων”, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της Καλιφόρνια.
“Τα παιδιά, οι οικογένειες και οι κοινότητές μας αξίζουν δρόμους απαλλαγμένους από όπλα και οι κατασκευαστές όπλων πρέπει να λογοδοτήσουν για τον ρόλο τους σε αυτήν την κρίση. Σχεδόν κάθε βιομηχανία θεωρείται υπεύθυνη όταν οι άνθρωποι τραυματίζονται ή σκοτώνονται από τα προϊόντα τους — τα όπλα δεν πρέπει να διαφέρουν. ” είπε ο κυβερνήτης.

Το CNN απευθύνθηκε σε αρκετούς κατασκευαστές όπλων για σχόλια σχετικά με τον νέο νόμο.

Η πολιτεία έχει επίσης διαθέσει 156 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την πρόληψη της ένοπλης βίας για να υποστηρίξει σχεδόν 80 πόλεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις εφαρμόζουν προγράμματα κατά της βίας προσαρμοσμένα στις τοπικές τους κοινότητες.
Οι πυροβολισμοί υψηλού προφίλ — συμπεριλαμβανομένου ενός ρατσιστικού μαζικού πυροβολισμού σε ένα σούπερ μάρκετ Μπάφαλο της Νέας Υόρκης που στόχευε την κοινότητα των Μαύρων και η σφαγή σε δημοτικό σχολείο Uvalde του Τέξας που στοίχισε τη ζωή 19 μαθητών και των δύο δασκάλων τους — αναζωπυρώθηκαν εθνικές συνομιλίες για τη νομοθεσία περί όπλων.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο ένα μέτρο που ήταν η πιο σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας από τη 10ετή απαγόρευση των όπλων επίθεσης το 1994, η οποία έληξε το 2005. Όμως ο νόμος δεν απαγόρευε οποιαδήποτε όπλα.

Στην Καλιφόρνια, ο βουλευτής Phil Ting, ο οποίος συντάχθηκε από κοινού στο νομοσχέδιο, είπε ότι το να χτυπήσουν οι κατασκευαστές όπλων «μπορεί επιτέλους να τους αναγκάσει να κινητοποιηθούν για να μειώσουν τη βία με τα όπλα αποτρέποντας τις παράνομες πωλήσεις και κλοπές».

“Η βία με όπλα είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών και εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Δεν βλέπω καλύτερο επιχείρημα για ισχυρότερη νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων”, είπε ο Ting. «Για πάρα πολύ καιρό, η βιομηχανία πυροβόλων όπλων απολάμβανε ομοσπονδιακή ασυλία από αστικές αγωγές, χωρίς να τους παρέχει κανένα κίνητρο για να ακολουθήσουν τους νόμους μας».

Πηγή CNN

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice