OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αρνήθηκαν οι Αζέροι την συμμετοχή Μακρόν στις συνομιλίες με την Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν με προκλητικό τρόπο ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε τις συνομιλίες ειρήνης που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες με την Αρμενία επειδή το Γερεβάν επέμεινε να συμμετάσχει σε αυτές ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών του Καυκάσου είναι τεταμένες εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια λόγω της επιθετικότητας που έχει υιοθετήσει το καθεστώς του Μπακού και που έχουν οδηγήσει σε δύο πολέμους με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους, με εγκλήματα πολέμου από την πλευρά των επιτιθέμενου Αζερμπαϊτζάν και τον διαμελισμό της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, με μια εκβιαστική συμφωνία το 2020.

Το Αζερμπαϊτζάν που υποκινείται από Τουρκία και Ρωσία, κατηγορεί το Παρίσι ότι δεν είναι ουδέτερο και ότι υποστηρίζει το Γερεβάν, αλλά λόγω της συνθήκης του Μίνσκ έχει κάθε δικαίωμα να παρίσταται στις συνομιλίες, που αφορούν την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).

Υποτιθέμενες συνομιλίες ειρήνης διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες ανάμεσα στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, η επόμενη συνάντηση των οποίων επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Πασινιάν “αποδέχθηκε τη συνάντηση αυτή υπό τον όρο ότι θα ήταν παρών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Αλίεφ στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπακού. “Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση δεν θα λάβει χώρα”, είπε προκλητικά ο κατηγορούμενος για σωρεία εγκλημάτων πολέμου κατά της Αρμενίας.

Η Μόσχα, που θεωρεί πως ο Καύκασος είναι η πίσω αυλή της, δεν βλέπει με καλό μάτι την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, ειδικά τώρα που είναι απασχολημένη με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για την ακύρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες από τον Αλίεφ, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν, όμως δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

 

Σχετικά Άρθρα

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice

Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη – Μόλις 40 στους100 έλληνες θα πάνε διακοπές

otavoice

Νέα πυρκαγιά στην Τζιά – Εκκένωση περιοχών Καστελάκια – Κούνδουρος

otavoice

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο «τιμόνι» της Κομισιόν μια ακόμη πενταετία με 401 ψήφους

otavoice

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης – Ζημιές σε σπίτια

otavoice

Live από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκλογή Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

otavoice