OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Περού: Διαπραγματεύσεις, εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης

Οι αρχές στο Περού διεξήγαγαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να προσπαθήσουν να επιλύσουν μια βαθύτερη πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την καθαίρεση του πρώην προέδρου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το όργανο που απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κλάδων εξουσίας και εκκλησιαστικούς ηγέτες είχαν μια τρίωρη συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Λίμα.

Νωρίτερα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης παραιτήθηκαν, μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων για την παραπομπή του Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου.

Πάνω από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Μετά τη συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Χοσέ Αβίλα, κάλεσε τους Περουβιανούς να αποφύγουν τη βία και να ξεκινήσουν ειρηνικό διάλογο με τις αρχές.

Είπε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης θα ταξιδέψουν στις περιοχές όπου ο κόσμος διαμαρτύρεται, προκειμένου να προωθήσει έναν τέτοιο διάλογο.

Η νέα Πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε, δεν έδωσε καμία δήλωση στον Τύπο.

Σε άλλη εξέλιξη, χιλιάδες τουρίστες έχουν παγιδευτεί στη νοτιοανατολική πόλη Κούσκο, αφού διαδηλωτές ανάγκασαν το τοπικό αεροδρόμιο να κλείσει.

Το Περού έχει περάσει χρόνια πολιτικής αναταραχής, με την τελευταία κρίση να κορυφώνεται όταν ο κ. Καστίγιο ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κογκρέσο και καθιερώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, το σχέδιό του απέτυχε και το Κογκρέσο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή του. Ο κ. Καστίγιο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, ερευνάται με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της συνωμοσίας.

Αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούν το κλείσιμο του Κογκρέσου, την παραίτηση της κας Boluarte και πρόωρες εκλογές. Την Παρασκευή, το Κογκρέσο καταψήφισε μια πρόταση να προχωρήσουν οι εκλογές για το επόμενο έτος.

Οι συγκρούσεις της Πέμπτης μεταξύ του στρατού και των υποστηρικτών του Καστίγιο στην κεντρική περιοχή Ayacucho άφησαν πίσω τους τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές να κλείνουν κεντρικούς δρόμους και αεροδρόμια.

Λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Παιδείας Πατρίσια Κορέα δήλωσε ότι παραιτείται. Σε ανάρτησή της στο Twitter την Παρασκευή, έγραψε ότι «ο θάνατος συμπατριωτών δεν δικαιολογείται» και ότι «η κρατική βία δεν μπορεί να είναι δυσανάλογη και να προκαλεί θάνατο».

Οι διαδηλώσεις επηρεάζουν και την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ο δήμαρχος του Κούσκο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 5.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου εκεί όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στον τερματικό σταθμό.

Η πόλη είναι η πύλη προς το Macchu Picchu, μια αρχαία ακρόπολη των Ίνκας την οποία επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο.

Περίπου 800 τουρίστες έχουν κολλήσει επίσης στη μικρή πόλη στους πρόποδες του βουνού όπου βρίσκεται η ακρόπολη, επειδή η σιδηροδρομική γραμμή που την εξυπηρετεί έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Μερικοί κυρίως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες φέρεται να έχουν εγκαταλείψει την πόλη με τα πόδια κατά μήκος των γραμμών του τρένου σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στο Κούσκο.

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice