OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κύπρος: Χριστοδουλίδης- Μαυρογιάννης διεκδικούν την Προεδρία στο β’ γύρο

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προκρίνονται στο β’ γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε την πρώτη θέση με 32,04% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 29,59% πέρασε στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ρυθμιστής θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου που συγκέντρωσε 26,11% και θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών.

 

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν κανονικά στις 18:00 το απόγευμα. 

O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι.

Επιπλέον, 240 εγκλωβισμένοι έχουν δικαίωμα ψήφου, με 47 εξ΄ αυτών να κατανέμονται στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Μαυρογιάννης: Να δώσουμε μαζί τη μάχη

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απόψε, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη. «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανώσεις, κινήσεις και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που τον υποστήριξαν.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε.

«Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ τη μάχη αυτή να την δώσομε μαζί», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και τον λαό μας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν επικοινώνησε ακόμα με κανέναν ανθυποψήφιό του ο ίδιος, ούτε και δέχθηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα. Θα το κάνει αύριο το πρωί, είπε.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εδώ και δεκαετίες υπηρετώ τον υπερήφανο κόσμο του ΔΗΣΥ, ένα κόμμα με αρχές και αξίες».

Σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τον Χριστοδουλίδη και τον Μαυρογιάννη για την επιτυχία τους να περάσουν στον 2ο γύρο. Δώσαμε σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικές συνθήκες. Πάραμε περισσότερες ψήφους από τις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν όμως αρκετό».

«Ευχαριστώ όσους με εμπιστεύτηκαν. Δεν ευχαριστώ μόνο τους Συναγερμικούς αλλά και όσους πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμά μας. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί παρέμειναν προσηλωμένοι και υπερασπίστηκαν αξίες και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν», ανέφερα χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «η απόφαση για την επόμενη ημέρα θα είναι συλλογική. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας. Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω δεσμευμένος σε αυτή την υψηλή αποστολή».

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice