OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Καθολικός-Πατριάρχης Αράμ Α’: Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που βιώνουν οι Αρμένιοι

<<Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η ζωή μας, σε ότι αφορά εμάς τους Αρμένιους, είναι επιτακτική η αναθεώρηση και η αναδιοργάνωση της>>. Καθολικός-Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α´ .
Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Καθολικός (με την έννοια του οικουμενικού)-Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α´ στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Νίκαια απευθυνόμενος στους πιστούς μετά την καθιερωμένη Κυριακάτικη Λειτουργία κατά την 2η ημέρα της επίσκεψης του.
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε πλήθος πιστών που είχε έρθει για να ακούσει το μήνυμα του Πατριάρχη και να λάβει την πατρική και πατριαρχική του ευλογία. Στην αρχή του μηνύματός του ο Πατριάρχης χαιρέτησε με ικανοποίηση και εκτίμηση τον Αρχιεπίσκοπο της Αρμενικής Μητρόπολης Ελλάδος Gegham. Khacherian, καθώς και το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο, το Εκκλησιαστικό συμβούλιο και όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στην αρμενική κοινότητα, με ενθουσιώδη και καρποφόρα υπηρεσία.
Στο μήνυμά του, ο Πατριάρχης επέλεξε τους εξής στίχους από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου. Όποιος με ακολουθεί δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή. Το φως δημιουργήθηκε από τον Θεό, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Γένεσης. Την πρώτη μέρα της δημιουργίας του σύμπαντος, ο Θεός είπε: ας γίνει φως, και έγινε φως. Επομένως, το φως είναι ένα από τα πρώτα και ουσιαστικά φαινόμενα της αποκάλυψης και της δημιουργίας του Θεού. Είναι το φως που δίνει νόημα και σκοπό στα άλλα στοιχεία του σύμπαντος. Εξηγώντας τη χριστιανική αντίληψη του φωτός, ο Πατριάρχης επιβεβαίωσε ότι φως και σκοτάδι δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Το φως δημιουργήθηκε από τον Θεό. η πηγή της ύπαρξής του είναι ο Θεός. Το σκοτάδι είναι η απουσία φωτός. Επομένως, όπου δεν υπάρχει φως, υπάρχει σκοτάδι.
Συνεχίζοντας το μήνυμά του, ο Σεβασμιότατος είπε: «Το φως δεν είναι απλώς ένα φυσικό φαινόμενο, είναι συνώνυμο της παρουσίας του Θεού. Ο Θεός δεν είναι μόνο ο δημιουργός του φωτός, αλλά η παρουσία του. είναι ο ίδιος ο Θεός που δίνει νόημα και σκοπό στο φως. Όταν απουσιάζει το φως, εκεί βασιλεύει το σκοτάδι, με άλλα λόγια, όπου απουσιάζει ο Θεός, εκεί βασιλεύει το κακό. Η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης δείχνει ότι ο άνθρωπος έφυγε από το φως, με άλλα λόγια από τον Θεό, επιλέγοντας το σκοτάδι και το κακό. Επομένως, όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και το κακό. Εδώ είναι η πηγή του φωτός μπροστά σε αυτή την κατοικία, ο Θεός, έστειλε τον μονογενή Υιό Του για να γίνει το φως του κόσμου. Ο Ίδιος ο Χριστός είναι το αληθινό φως στον κόσμο. Η αποστολή του ήταν να σκορπίσει φως ενάντια στο σκοτάδι, να γεμίσει την ανθρώπινη ζωή με φως. Τα Ευαγγέλια αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι ο Χριστός έδειξε στον άνθρωπο τον δρόμο του φωτός με τη ζωή και τα θαύματά Του. Ο δρόμος του φωτός είναι ο δρόμος της ζωής και της σωτηρίας, και ένα άτομο που έχει κάνει όρκο να ακολουθήσει τον Χριστό πρέπει να περπατήσει από αυτό το μονοπάτι».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το έθνος μας, ο Σεβασμιότατος είπε: «Στην πορεία της ιστορίας, το σκοτάδι προσπάθησε συχνά να γίνει κτητική παρουσία στη ζωή μας, αλλά με την παρουσία του φωτός του Χριστού, μπορέσαμε να διώξουμε το σκοτάδι από τη ζωή μας, να νικήσουμε την κυριαρχία του σκότους και να φωτίσουμε τη ζωή μας με το Άγιο -φως. Το σκοτάδι της σημερινής εποχής έχει και πάλι περικυκλώσει την ζωή των Αρμενίων με διαφορετικούς τρόπους και εκδοχές, παντού, ξεκινώντας από το Αρτσάχ, την Αρμενία και τη Διασπορά. Ως οι πρώτοι άνθρωποι που έλαβαν το ουράνιο φως, καλούμαστε να ξεπεράσουμε κάθε είδους σκοτεινές σκέψεις, προσεγγίσεις και σχέδια, που προσπαθούν να κρατήσουν το λαό μας στο σκοτάδι, οπλισμένοι με αυτό το φως. Είμαστε ένα έθνος φωτός. Με αυτή την πίστη και επίγνωση πρέπει να ζούμε, γεμίζοντας τη ζωή μας με το φως του Χριστού».
Ο Σεβασμιότατος στο τελευταίο μέρος της Πατριαρχικής ευλογίας είπε ότι η αναδιοργάνωση της διασποράς και της Αρμενικής νεολαίας είναι επιτακτικές . Μιλώντας για τον βασικό στόχο της Πατριαρχικής επίσκεψής του, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι είχε ανακηρύξει το 2022 και το 2023 ως «Έτος της Διασποράς» και αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναδιοργάνωσης και αναζωογόνησης της Διασποράς. «Σε αυτή την κατεύθυνση, η αναδιοργάνωση των μητροπόλεων μας είναι κομβικής σημασίας. Κατά την επίσκεψη μας, θα επικεντρωθούμε στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αρμενικής Μητρόπολης Ελλάδος και μαζί με τους πνευματικούς και κοσμικούς ηγέτες της μητρόπολης, θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να αναθεωρήσουμε και να αναδιοργανώσουμε τις επισκοπικές δομές και το έργο τους. με προσέγγιση ότι η δραστηριότητά τους ανταποκρίνεται στις δικές μας συνθήκες και ανάγκες της παρούσας ζωής.
Βασικός στόχος του έργου αναδιοργάνωσής μας είναι να ενώσουμε τη νεολαία γύρω από την εκκλησία μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν συντονισμένα από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο και τις ενορίες ειδικά προγράμματα με τη συμμετοχή της νεολαίας. Η απουσία των νέων είναι ένα ατυχές φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι παντού. Σήμερα η νεολαία σταδιακά εγκαταλείπει τη συλλογική μας ζωή. Θα αποξενώσουμε περαιτέρω τη νεολαία τόσο από την εθνική όσο και από την εκκλησιαστική ζωή με παρωχημένες και πεπαλαιωμένες προσεγγίσεις και συμπεριφορές. Επομένως, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε διάλογο με τη νεολαία και να την εμπιστευθούμε, αντί να την κρατάμε μακριά από τις δομές μας και τη συλλογική μας ζωή γενικότερα», είπε ο Σεβασμιότατος. Αμέσως μετά την Λειτουργία τελέστηκε απονομή Τιμητικών Εκκλησιαστικών Διακρίσεων , στους ιερείς που υπηρετούν την μητρόπολη.
Ακολούθησε  λαϊκή τιμητική γνωριμία και επίσημο δείπνο προς τιμήν του Παναγιώτατου Πατριάρχη. Στο δείπνο παρέστησαν φορείς της Επισκοπής και της κοινότητας.

Σχετικά Άρθρα

Η Ολλανδία λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης

otavoice

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO

otavoice

Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ: Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της, το ΚΚΕ

otavoice

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Τα μέτρα που αφορούν στη νέα στεγαστική πολιτική

otavoice

Σεπόλια: Παραλίγο τραγωδία με αμαξοστοιχίες – Αποφεύχθηκε σύγκρουση – Παρέμβαση εισαγγελέα

otavoice

Χ. Δούκας: Στο τέλος από το Μαξίμου θα ζητήσουν τη σύλληψή μας

otavoice